Özgeçmiş

ŞAKİR SABRİ YENER (1888-1973)

Şakir Sabri Yener hocamız, şair, araştırmacı yazar ve Gaziantep'in önde gelen eğilimci isimlerindendir. Aynı zamanda Gaziantep'in ilk araştırmacısı da demekle yanlış yapmamış olduğunun kanaatindeyim. Çünkü Gaziantep büyükleri isimli araştırma kitabını 1934 tarihinde yazmış ve okuyucularına sunmuştur.

Şakir Sabri Yener hocamız 1888 yılında Gaziantep'te doğdu. Rahmetli hocamız Gaziantep Kültürünü ve Edebiyatını, nice araştırmalarıyla birlikte Gaziantepliye sunmuşsa, kendisiyle ilgili bilgi kırıntısı bırakmamıştır. Asıl Gaziantep büyüğü kendisidir, Cemil Cahit Güzelbey ve Ömer Asım Aksoy gibi şahıslardır. Ben bunları ve bunlar gibi adını hatırlayamadığım isimleri burada rahmet ve saygı ile arıyorum.

Şakir Sabri Yener hocamızı 28 Mart 1973 tarihinde kaybettiğinizi de Abdullah Özer Bey'den telefonla öğrendim.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.201 (Ahmet AYAZ)

 

1304/1888 tarihinde Antep’te doğmuştur. Medreseye devam etmiş, Antep Aynü’l-Maarif Cemiyeti kendisinde gördüğü istidad üzerine İstanbul’a Darülfünuna göndermiştir. Bir süre eğitime İstanbul’da devam eden Şakir Sabri, Cemiyetin yardım edememesi yüzünden 1910 yılında Antep’e dönmüş, Darü’l-Muallimîn mektebine girmiş 1913’te mezun olarak 25 Ekim 1913’te Dayı Ahmet Ağa’nın köyündeki okula öğretmen atanmıştır. 1920 yılına kadar bu köyde öğretmenlik yapmış, Fransızların Antep’i işgali üzerine görev yaptığı Yona köyü boşaltılmış, Şakir Sabri de Antep’e gelerek asker ailelerine yardım komisyonunda görev almıştır. Maraş’ta yaşayan ailesini görmeye Maraş’a gitmiş, Antep muhasarası başladığı için Antep’e dönememiştir. O sıralar Maraş Maarif Müdür’ü olan hemşehrisi İshak Refet Işıtman’ın teklifi üzerine Maraş İdadisi başmuallimliğine atanmış, bir sene sonra Antep’e dönerek önce Reşadiye sonra da Darü’l-Eytam mekteplerinde öğretmenlik yapmıştır. 1927’de Nizip İstiklal Mektebine müdür olmuş, iki sene sonra da Antep İsmet Paşa İlkokuluna müdür muavini olarak atanmıştır. Daha sonraları sırasıyla İsmet Paşa, Dayı Ahmet Ağa, Gazi Mustafa Kemal ilkokullarında yıllarca başöğretmenlik yaptıktan sonra 1951 yılında yaş haddinden emekliye ayrılmıştır. Milli eğitimin çeşitli kademelerinde uzun yıllar görev alan Şakir Sabri Bey Halkevi dergisi Başpınar’ın müdürlüğünü de yapmıştır. Gaziantep Büyükleri (1934), Gaziantep’in Yakın Tarihinden Notlar ve Hatıralar (1958), Uyan I (1916), Uyan II (1918), Arif Bilenin Mektupları (1942), Aydi Divanı (1937), Hasip Dürri, Gaziantep Halkevi Broşürü (1935), Gaziantep Kitabeleri (1958), İncilipınar (1962) gibi Antep kültür ve tarihini yakından ilgilendiren kitaplar yayımlamış, Antep’te çıkan dergilerde Anteple ilgili pek çok yazı kaleme almıştır.  28 Mart 1973’te vefat etmiştir. Ökkeş Güzelbey’in Akçakoca Bulvarı üzerinde Nafak Boğazı yanında yaptırdığı Nafak Çeşmesi’ne Şakir Sabri Bey bir tarih manzumesi yazmıştır.

 

Alim ve Divan Şairleri (KENT ARŞİVİ)

 

Gaziantepli ünlü folklorist, eğitimci, yazın ve düşün adamı, şair ve yazar.

 

Gazi Sancak gazetesinde çeşitli manzume ve yazıları yayınlandı. Folklor (halk Bilgisi), tarih ve dil araştırmalarını sürdürüp, bütün ömrü boyunca derleme ve yeni kuşaklara aktarılacak yüzlerce yazı hazırladı. Gaziantep Büyükleri kitabının hazırlıklarına başladı. 1931 yılında “Kurtuluş Manzumesi” adlı şiiri, öğretmen Fuat Oral tarafından bestelendi ve okullarda şarkı olarak söylendi. 1932-1947 yıllarında Gaziantep Halkevinin yayınlamış olduğu 34 adet kitap ve dergide emeği vardır. 1933 yılında “Hasip Dürri” adlı eseri Ömer Asım Aksoy ve Ali Nadi Ünler ile birlikte yazıp yayınladılar.

 

1939 yılında “Arif BİLEN’in Mektupları” isimli müşterek kitabı yayınlandı. 1939-1949 yıllarında Başpınar Dergisinde 120 adet folklor, manzume ve tarih konulu yazısı yayınlandı.

 

Şakir Sabri YENER’in Gaziantep, Yeni Gaziantep, Gazi Yurt, Yenigün gazetelerinde yayınlanmış üçyüzden fazla yazı ve şiiri vardır. Gaziantep Kültür Dergisinin 13 ciltlik kolleksiyonunda 220 yazısı yayınlandı. 1958 yılında “Gaziantep Kitabeleri” adlı kitabı, Kültür Derneğince yayınlandı. Ayrıca “Gaziantep’in Yakın Tarihinden Notlar ve Hatıralar” kitabı yayınlanmıştır.

 

Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Gaziantep’de basılan gazete, dergi ve kitaplara bakarak kentin kültür yaşamının şaşırtıcı bir canlılıkta olduğunu söyleyebiliriz. Bunda hiç şüphesiz Şakir Sabri Yener gibi otodidakt bilginlerin büyük rolü olmuştur.

 

Eserlerinden bazıları:

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Gaziantep’te sanat ve ticaret dalları

Gaziantep kitabeleri

İncilipınar Gaziantep’in yakın geçmişinden hatıralar

Aydi divani

Hasip Dürri: hayatı, eserleri

Gaziantebin yakın tarihinden notlar: Gaziantep’lilerin maarife hizmetleri

Gaziantep büyükleri ve Gaziantep meşahirine ek

 

Not: Bilgiler gaziantep.gov.tr WEB sitesinden alınmıştır. 20.08.2008

Yazılar