Bundan evvelki 81nci sayımız da yazdığım ‘’Dergimiz 8 yaşında’’ başlıklı yazıda: sayın okurlarım, vaktile Genel Sekreterlik. Halkevlerine gönderilen (Halkevi dergilerinin yazı kadroları) başlıklı genelgeyi bulup okumak ve dergimizin kolleksiyonunu da karıştırmak zahmetine katlanırlarsa, dergimizin şimdiye kadar bu kadronun istediği yazıların çoğuna cevap vermiş olduğunu görürler’’ demiştim.

Dergiye yazı lütfetmek istiyenlere her zaman rehberlik edecek olan bu genelgeyi aynen buraya alıyorum:

HALKEVİ DERGİLERİNİN YAZI KADROLARI

1- Dil ve edebiyat,

a) Şiir, hikâye, roman ve tetkik gibi kendi dilimizle yazılmış veya başka dillerden çevrilmiş edebi değeri haiz yazılar.

b) Mahalli lisan araştırmaları Yurt ve Millet sevgisini inkılapçılık heyecanını kuvvetlendirecek yazılar.

c) Mahalli ve ulusal şair ve Edipler hakkında tetkikler ve onlardan örnekler.

d) Yurdumuzun tabii güzelliklerini ve Milli kahramanları tanıtan ve sevdiren yazılar.

e) Halk edebiyatımıza ve halk şairlerine dair araştırmalar. Halk ruhunu tasvir eden ve halkçılık sevgisini aşılıyan ve çeşitli devrimleri canlandıran yazılar.

2- Tarih ve folklor,

Halkevi dergilerinin bilhassa mahalli tarih ve hususiyetleri aksettirdikleri nisbette değerleri artmaktadır. Mahalli ve ulusal tarihimize ait araştırmalar ve bu yöndeki buluntulara ait tetkikler.

Dünya tarihinde Türkün eski ve geniş yerini gösteren yazılar. Büyük Türk Milletinin ölmez izleri olan vesikalar ve tarihi abideler hakkında araştırmalar.

Mahali özellikler, halkın yaşayış tarzı, adetleri, gelenekleri, teknik hususiyetleri, maddi ve manevi kültürlü mahsüllere dair araştırmalar.

Folklorun esas prensipleri ve usulleri gibi bu araştırmalar yol gösterecek mahiyette yazılar.

3- Güzel sanatlar,

Musiki, resim, heykel, mimari

Musiki-Bilhassa halk musikisine ait araştırmalar. Türk musikisinin değerini gösterir yazılar ve örnekler. Türk müzik aletleri hakkında tetkikler, resim, heykel ve yazı tarihi hakkında tetkikler. Türk mimarisine ait araştırmalar.

4- Sosyoloji

Türk sosyetesinin değeri ve sağlam esaslarına dair yazılar. Devlete milletin birliği inkılabımızın hukuki ve içtimai mahiyetini belirten yazılar. Türk ailesinin karakteri, evlenme ve kadın hukukuna ait yazılar, nüfus siyasetimiz.

Halk hayatının geleneklerine ve sosyal müesseselerine dair yazılar, sosyal yardımlaşma ve sosyal yardım kurumlarının çalışmalarına dair yazılar.

5- İktisat ve Ziraat

Bizde sanayiin bugünkü durumu ve gelişimine dair yazılar. İktisadi ve siyasi kalkınma davalarımızın esasları, mahalli sanatların gelişmesi ve önemi üzerinde yazılar. Başlıca zirai mahsullerimiz ve madenlerimiz, ev ekonomisi, bakım ve tutum, memleketimizin iktisadi ve zirai durumu.

6- Halk terbiyesi

İnkılabımızın halk için faydalı gelişmelerini halkın ruhuna sindirecek yazılar, milli ahlâk ve terbiyemizin esasları, mektep çağını geçmiş olanların yetiştirilmesi hakkında yazılar ve bu hususta başka memleketlerde çıkan tetkiklerin tercümeleri.

7- Sağlık

Neslin sağlam bir şekilde yetiştirilmesi, mahalli ve umumi hastalıklar hakkında halkı aydınlatacak yazılar, evlenmeye ait hıfzıssıhhası, bulaşık ve sosyal hastalıkların ferdi, maşeri ve ırsi zararlarını gösterir yazılar.

8- Spor ve oyun,

Türkün ulusal hayatında sporun yerini, eski Türk sporlarını. Ve bunların canlandırılmasını belirten yazılar, ve bizde spor hareketine dair tetkikler.

9- Köycülük

Türk halkının kalkınmasını temin bakımından köycülüğümüzün esasları, köylerde yaşama şartlarının mahalli imkanlar nisbetinde düzeltilmesi ve gelişmesi çareleri hakkında yazılar ve köy tetkikleri.

10- Bibliyografya

Dilimizde veya başka dillerde çıkan faydalı eserleri tanıtmak maksadıyla bu eserlerin mahiyetini belirten yazılar, Halkevleri yayınlarını tenkit ve tanıtma.

11- Halkevi çalışmaları ve haberler,

Her halkevinin bütün şubelerinin çalışma programları ve ay içinde gösterilen önemli faaliyetler. Bunlardan başka bütün münevverleri ilgilendirecek mahiyette yurt ve dünya haberleri.