Gaziantep'te ille açılan 3 sınıflı ilkokul: 1311 (1895) de açılan Mahmudiye mekteb-i iptisaîsi) dir. Bu okul Balıklı'da, şimdiki Dr. Mecit Barlas Hastanesi karşısındaki Park olan yerde idi. Halk bu okula (Balıklağı Mektebi) derlerdi. Bu okulun çok güzel ve kübik bir bi­nası vardı. Alt kısmı da polis karakolu idi. 1336 da başlıyan Antep - Fransız harbinde Türk - Ermeni hududu üzerinde bulunduğu için yani iki cephe arasından bulun masından zarar görerek yer ile bir oldu. Bunun ilk muallim i evvelinin adı (Haşim Efendi), Muallim-i sani si de (Taşçı zade Abdullah Efendi) dir. Bevvabıda (Altıncı oğlu Mustafa efendi) dir Her üçü de sa* rıklı idi. Mustafa Altuncı hâlen Eyyüpoğlu camii imamıdır.

Bu mektep açılmadan 10-11 sene kadar önce Antepte, şimdiki Söylemez'lerin sabunhanesi önün­deki kunduracı dükkânları nın üstünde bir Yetim Mektebi var idi ama burası beledi ye tarafından idare edilen ve şim diki Düşkünler yurduna benziyen bir çehre taşırdı. Yani bir nevi çocuk Darül-Acezesi idi. Yetim çocuklara burada yalnız bir yimek yidirilirdi. Yatırılmazdı. Herkes yine kendi evinde yatardı. Proğramı da yalnız bir okutup yazdırmaktan ibaretti. Bir sarıklı muallimi vardı.

Şimdiki (Cumhuriyet okulu) 1285-1286 (1865-1866) yılında 3 sınıflı eski bir okuldur. Esas bi­na da medreseden çevrilmedir. Bu okul, üç senelik bir tahsil süresi taşımasına rağmen her nedense açılışının üçüncü senesi olan 1288 senesi sonunda şahadetnamesini ve rememiş olduğu bugün mahfuz olan 1888 tarihli umumî imtihan cetvelinin üzerinde yazılı (Müceddeden kü şad edildiğinden bu sene şahadet name verilememiştir) ibaresinden anlaşılmaktadır. ilk açılan Mahmudiye mektebi hakkındaki malumatı, yukarıda ar zettiğim Mustafa Altuncu'dan-ki bu zat bilahare o okula Muallim-i evvel olmuştur. Aldığım, Rüştüye hak kındaki bilgiyi de kayıtlardan çıkardım.