5 yılda 35 Kitap ve broşür ile 5 cilt dergi yayınlıyan (Gaziantep Kültür Derneği) yayın kolu, Ocak 1963’te, yeni ve çok önemli bir kitapçık daha yayınladı: «Gaziantep Savunmasında Şehit Şahin’in yeri» Yazarları, bundan bir tane de bana gönderdiler.

12x20 boyunda ve 40 sayfalık bu kitapçığı zevkle okudum. Küçük ama, çok dilli. «Sanki büyümüşde küçülmüş» Neler söylemiyor ki? «Altın da küçük değil mi?»

Adına bakıp da bunu, şimdiye dek Şehit Şahin hakkında yazılanların tekrarından ibaret bir kalem tecrübesi sanmayınız. Kitapçık her şeyden önce, Antep’in ve Antep – Fransız harbinin kısa bir tarihçesi, bilimsel bir araştırma kitabıdır. Kapağı güzel, baskısı güzel, ifadesi sürükleyici bir küçük kitap bu, pahasıda ucuz: 120 kuruş. Renkli kapağında ve içinde on bir fotoğraf, bir de: «Gaziantep savaşlarında Gaziantep şehrindeki durumunu gösteren kroki» var.

Bu fotoğraflarda: Şahin’in şehit düştüğü yeri: (Elmalı köprüsü)’nü, buraya dikilen (Şehit Şahin anıtı) nı, Gaziantep harbinde: (Etraf-ı şehir cepheler kumandanı Ali şefik Özdemir) i, (Karaca Kiya)’yı, Antep harbinde harap olan bir binayı, kitapçığın yazanlarını, görüyoruz.

Bu güne değin Gaziantep – Fransız harbi hakkında birisi de bizzat, Antep harbini idare eden Fransız kumandanı Abadi’nin yazdığı «Türk Verdün’ü Gaziantep» adlı eser olmak üzere bir kaç tarih kitabı ve bir çok yazılar yazıldı, ama bunlardan hiç biri, Anteplileri bu harbe mecbur eden pisikolojik sebepler üzerinde durmadı, ve 6 bin evladını feda eden, onbir ay kurşun yağmuru altında savaşan, 80 bin top mermisile 8 bin binasını yer ile bir eden Anteplileri bu badireye sevkeden ruh haleti ne idi? sözü geçen kitap, broşür ve yazıların hiç biri bu konuya değinmediler. Değinmek istiyerde oldursa da, oku tam hedefine vuramadılar.

Bu savunmanın nedenleri 41 yıldır bir soru şeklinde benim de içimi kemirir dururdu İşte bu kitapçık bunu açıkladı: (Arap - Türk hududunun sınır bekçisi Antep’in ve Anteplilerin Türklük gururu ve Türkçülüğü.) Broşür, Gazianteplilerin bu yüce niteliği üzerinde o denli ustalıkla duruyor ki, en karamsar kişileri bile kandıracak ve inandıracak bilimsel tanıklarla, tezini savunuyor.

Gaziantep hakkında bu günedek yazılanların hiç birinin erişemediği bir mutluğa eren bu kitapçığın söz başlarını sizinle birlikte gözden geçirirsek eser hakkındaki bu övgülerimde siz de bana hak verirsiniz sayın okurlarım!

Kitapçıkta bir (ön söz) den başka 19 başlık var:

1 — Gaziantep bölgesi.

2 — Türklerin Gaziantep bölgesine yerleşmeleri.

3 — Kölemenler devrinde Gaziantep.

4 — Osmanlı devrinin Kültür siyasetine karşı gelen Gaziantep Türkçügü.

5 — Gaziantep bölgesinde Ermenilerle Türklerin ölüm - kalım mücadeleleri.

6 — Gaziantep Türkleri’nin Ermenilere karşı kültürel alanda teşkilâtlanmaları Ayn’ül Maarif Cemiyetinin hizmetleri.

7 — Birinci dünya savaşının sonunda Türkiyenin durumu.

8 – Gaziantep’in Ingilizler tarafından işgali ve Gaziantep halkının durumu.

9 – Antep’in Fransızlar tarafından işgali.

10 – Türkler’in Antep bölgesinde savaş için teşkilât kurmaları ve Heyet-i Merkeziyettin gördüğü ödev.

11 – Fransızların Urfa ve Maraş’tan kovulmaları, Türklerle savaşı Antep’te kabul etmeleri.

12 – Şahin bey’in Kumandanlığa tayininden önce Kilis - Antep karayolu üzerinde millî kuvvetlerin durumu.

13 – Kilis - Antep Yoluna tayin edilen Şahin bey kimdir?

14 – Şahin beyin Kilis yolunda teşkilât kurması.

15 – Şahin Bey’in Kilis yolunu kapaması ve gönderdiği mektuplar.

16 – Şahin bey’in şehit oluşu.

17 – Şahin bey ve Gaziantep Türkçülüğü.

18 – Antep’te şehir içi savaşlarının başlaması ve Şahin bey’den sonra Kilis - Antep yolu savunması.

19- Fransızların mağlubiyeti kabul etmeleri ve Gaziantep bölgesinin Fransız ve Ermenilerden temizlenmesi.

İşte başlıklar bunlar. Görüyorsunuz ki kitapta Şahin Beyin şehit oluşuna gelinciye kadar Antep’in çeşitli ve sosyal denli durumlarına dokunulmuştur.

Antep’in çeşitli devirlerdeki durumlarını yansıtan ve yorucu bir emek ürünü olan bu yayın, ileride Antep’in ve Antep ayaklanmalarının tarihini yazacak olanlara ışık tutacak bir belgedir.

Yazarları (Avukat Hulûsi Yetkin) ile (Öğretmen Mehmet Solmaz)ı Cancandan tebrik ederim. 22.1.963

Şakir Sabri YENER