Gaziantep’ten bana gelen Sabah gazetesinin birkaç nüshasında yayınlanan bir tüzük dikkatimi çok çekti: ‘’Akyol mahallesi fakirlerine yardım derneği tüzüğü’’

Eskiden Gaziantep’te, her mahalle de bir zengin odası vardı. Mahallenin yaşlı başlı erkekleri her gece akşam yemeğinden sonra bu odada toplanırlar, sigaralarını, çubuklarını kahvelerini burada içerler, tatlı sohbetler ederlerdi.

Bu cemaat, aynı zamanda mahallelerinin düşkünlerini de düşünürler, onlara mahallece gıda, ilâç, para yardımları yapmayı da sağlarlardı. Yani bu topluluk, oda sahibi zenginin başkanlığı altında tüzüksüz bir yardımseverler kurulu idi. Şimdi bu yok ama, bunun bıraktığı boşluğu doldurmak lâzımdı. Işte Gaziantep Akyol mahallesinin aydın kişileri bunu düşünmüşler ve tüzüklü bir yardım derneği kurmuşlar. Bu davranışlariyle Akyollular aynı zamanda mahallenin dert ve dilekleriyle meşgul olmak durumunda bulunan muhtar ve ihtiyar heyetine de destek olmayı sağlamışlardır. Müteşebbislerini candan tebrik ederim.

Gerek Gaziantep’imiz de gerekse bütün Türkiye’miz de birçok faydalı dernekler var: Cami yaptırma derneği, Okul yaptırma derneği, Yüksek okullar açtırma derneği, kütüphane yaptırma ve yaşatma derneği, Kültür derneği, kominizmle mücadele derneği, Turizm derneği, Memleketi güzelleştirme derneği ve başkaları gibi... Bunların hepsi de milletimiz ve memleketimiz için çok faydalı kuruluşlardır. Hepsine candan başarılar diler, hepsini yürekten alkışlarım.

Fakat “Akyol mahallesi düşkünlerine yardım derneği’’ bunların hepsinden ayrı. Yepyeni ve üzerinde dikkatle durulması gereken bir dernektir. İlkokul öğretimin de bir kural var. Eski deyimle: “merkezden muhite doğru gidiş’’ derler adına. Çocuk önce bulunduğu okulun ve sınıf öğretmeninin adını, okulun bulunduğu semtin ve mahallenin adlarını, evinden okula gelen cadde, sokak ve yolların adlarını, sonra merkez olarak alınan okuldan biraz daha muhite kayarak okulun bulunduğu yerin nüfusunu, tarihini, coğrafi bölgesini, ekonomik ve kültürel durumunu öğrenir. Sınıfı yükseldikçe bu bilgilerini de Türkiye çapında artırır ve ilerletir ve merkezden muhite doğru yol alınır gider.

İşte Akyol’un aydın kişileri de bu kurala uymuşlar, yardıma ve kalkınmaya kendi çevrelerinden başlamışlar ve Türkiye çapında merkezden muhite doğru kalkınma yoluna çıkmışlardır. Hepsine iyi yolculuklar dilerim.

Hepimiz Türkiye’mizin kalkınmasından söz eder dururuz. Ama, buna nasıl ve nereden başlanması gerektiği hakkında çeşitli fikirler ileri sürer ve yol gösteririz. İşte Akyollular bunun kestirme yolunu bulmuşlar ve kalkındırmaya kendi çevrelerinden başlamışlardır. Bu derneğin bütün Özelliği de buradadır.

Gaziantep’in birçok mahallelerinde arka arkaya aynı mahiyette dernekler kurulduğu ve bir federasyon olarak birleşecekleri haberleri geldikçe sevincim artmaktadır.

Böyle mahalli yardım ve kalkınma dernekleri aynı zamanda kalkınma çabası içinde olan hükümetimize de destek olmak niteliğini taşımaktadır. Her şeyi yalnız hükümetten beklemek doğru olmaz.

Şakir Sabri YENER