Gazi yurdun Gazi Tudu ([1])

Düşmanların sındı budu ([2])

Antep-Fransız harbinde düşmana karşı, şehir dahilinde muhtelif cepheler tesis edilmişti. Bunlardan en önemlisi şunlardı:

1- Çınarlı Cephesi

Burası Antep harbinin (Çanakkale) si idi. Çünkü düşman ne kadar zorladı ise burasını yaramadı; birkaç saat içinde 400 tane 15,5 lu ağır obüs mermisi yağdırmasına ve burasını ancak dört kahraman Türk çetesinin tutmasına rağmen.

2-Musullu Cephesi

Burasını da düşman durmadan (Mardin Tepe) den toplarla döver ve aman soluk vermeden almak için hücum ederdi.

3-Mağarabaşı Cephesi

Burada da kanlı boğuşmalar oldu ve mavzer kurşunu ile (Norman) ın iki tankı tahripedildi.

4-Aydınbaba Cephesi

Burada da (Karayılan) ı kurban verdiğimiz (Şıhın Dağı) ında ve hakim bir tepede yerleşmiş olan düşmanla ehemmiyetli savaşlar oldu.

5- Balıklı Cephesi

Dokuz ay gavurlarla kurşunlaştığımız bu cephede de düşmanla aramızdaki mesafe ancak 50 metre kadardı. Onlarla konuşa konuşa döğüşürdük. Her iki taraf cephesinin tam ortasında, halen mevcut ulu bir dut ağacı var. Bu gün kaldırımın ortasında bir cesaret heykeli gibi dimdik duran bu tarihi ağacın gövdesi; dosttan düşmandan yidiği ara kurşunu ile delik deşiktir. Buna rağmen Antep harbi kahramanları gibi, hala zinde ve gür dallarının yaprakları yazın yemyeşildir. İşte benim bu yazımın İlham kaynağı bu tut ağacıdır:

Mahallemizin aydın kafal muhtarı ve ihtiyar heyeti bu sene bu ağaçta bir taşla iki kuş vurdu; Cumhuriyetin 21 inci yıldönümünü bu ağacın altında çok muhteşem bir şurette kutladı. Dut ağacı ve dolaylar Cumhuriyet bayramına layık ideal bir şekilde süslendi. Ağacın granit gövdesine, Mahalle muhtarı Tevfik Ezber’ in kendi malı olan yukarıdaki beyt yazılarak bir levha halinde asıldı. Bu Dut ağacının altında üç gün üç gece davullar çalındı, halaylar sekildi milli oyunlar oynandı. Gazi Tudun yaralı göksüne asılan Ay yıldızlı, narçiçeği Türk Bayraklarının gölgesi altında renk ve ışık dalgaları arasında halk, sabahlara kadar coştu mu coştu. Aradan iki ay geçtiği halde ben bu cuş-ü huruşun ve dille hala sermestim ve galib de öyle kalacağım.

Şakir Sabri YENER


[1] Gaziantep’te dut ağacının (Tud) derler.

[2] “Budn sındı” Cesareti kırıldı, ödü patlar demektirb