İlk sayısı 19 şubat 1939 da çıkan dergimiz bu sayısıyla 8 ine basmış oluyor.Yeni yılı ona kutlu olsun. Yedi yıldanberi ikinci cihan harbinin doğurduğu bin türlü güçlükler arasında aksamadan devam eden dergimize yazı ve saire yardımı yapan ların hepsine, onun adına şükranlarımızı sunarız.

Başpınar ın yedinci yıldönümü münasebetiyle, bundan önce memleketimiz de çıkan dergileri bir gözden geçirelim:

1. (Çocuk Dili)

Şehrimizde dergicilik, ilk sayısını 1923 tarihinde birkaç arkadaşla beraber çıkardığımız (Çocuk Dili) adlı çocuk mecmuası ile başlar. Gaziantep çocukları arasında çok ragbet gören bu dergi, o zaman (Havadis Matbaası) adını taşıyan, bu günkü (Halk Basım evi) nde basılmıştı. Bu dergiyi ancak 10 uncu sayısına kadar yetiştirebildik.

2. (Bilgi)

1930 tarihinde, o zaman Gaziantep ilk öğretim müfeetişi olan ve şimdi Ankara da Umum Müzeler Etnografya mütebassısı Ali Rıza Yalgın ile beraber çıkardığımız bu kültür ve gençlik dergisini 4 üncü sayısından başlıyarak 9 uncu sayısına kadar 6 sayı çıkarabildik. Bu derginin 1,2,3 üncü sayılarını Rıza Yalgın Mersin de çıkarmıştı. Sonra Antep te bu işe beraberce devam ettik.

Bu da aynı matbaada basıldı.

3.(Lise Mecmuası)

Gaziantep Lisesi gençleri tarafından yanılmazsam: 1933 tarihlerinde ancak birkaç sayı çıkarabilen bu gençlik dergisi de bir müddet sonra yerimi yine aynı gençler tarafından çıkarılan:

4.(Aşkın)

Mecnuasına terketti. Bu da bir kaç sayı çıktıktan sonra sahneden çekildi.Bu iki lise mecmuası C.H.P matbaasında basılmıştır. Bu dört derginin hepsi de aylık dergilerdir. Demek ki memleketimizde 23 yıllık bir tarihi olan mecmuacılık hayatının (Başpınar) beşinci ve en uzun ömürlü bir evladıdır. Ona daha çok çok ömürler vermesini tanrıdan dilerim. Geçen sene dergimizin 7 inci yaşına girmesi münasebetiyle yazdığım bir yazıda: Başpınar ın bu memlekette çıkan dergilerin 3 üncüsü olduğunu yazmış ve liseli gençlerin çıkardıkları dergileri anmayı unutmuştum. Özür dilerim.

Halkevi Dergilerinin Yazı Kadroları

Başlıklı 11 maddelik bir genelge var:

1- Dil ve Edebiyat

2- Tarih ve Folklör

3- Güzel Sanatlar

4- Sosyoloji

5- İktisat ve Ziraat

6- Halk Terbiyesi

7- Sağlık

8- Spor

9- Köycülük

10- Bibliogaafi

11- Halkevi Haberleri

Genel Sekreterlik bu yazıda bir Halkevi dergisinde yazılacak yazıları çevresi içine almış ve her maddenin altında bu konular etrafında ne gibi yazıların yazılması lazım geldiği hakkında açıklamalar yapılmıştır. Mecmuamızın müsait olmadığı için yazıyı aynen alamadık Eğer sayın okurlarımız bir bu yazı kadrosunu bulup okumak bir de dergimizin kolleksiyonlarını gözden geçirmek zahmetine katlanırsa dergimizin geçmiş 80 sayısı nın bu kadronun istediği yazılar çerçevesi içerisinde yayınlanmış olduğunu göreceklerdir. Buna rağmen daha da yapılacak çok iş vardır. Bir büyük adam (bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başlarım göklere değer) demiş. Bizim de yaptıklarımız, yapmadıklarımızın yanında çok küçük kalır. Fakat ilimizde (Aynı) ların, (Mütercim Asım) ların, (Münif Paşa) ların: yiğitlikte de (Şehit Şahin) lerin (Karayılan) ların,(Fedai Ögkaş) ların yurdu Gaziantep gençleri ve aydınları bu işi de mükemmel surette başaracaklardır; buna eminiz!

Yazan: Şakir Sabri YENER