Sayın saylavımız, aziz kardeşim Ömer Asım Aksoyun basılmış eserlerinin dokuzuncusu olan “Halk evi konuşmaları” adlı kitabı da çıktı.

Kıymştli imzalarını taşıyan bir nüshasını da bana lütfettiği bu kitabın:

Ebadı: 20X14

Sayfa adedi 185

Gaziantep Halkevi yayınlarının 26 ıncısı olan bu kitabın, Asım Aksoyun kafasından ve kaleminden çıkmış olması onun yüksek değerini tebrüz ettirmeye kâfidir.

Durmadan okuyan, durmadan yazan Ömer Asım, bununla bize dokuzuncu kitabını vermiş oldu. Hepsi de basılmış olan bu kitaplar sırasile şunlardır:

1— Gaziantep dilinin tetkiki

2— Hasip Dürrî (etüd kısmı)

3— Gaziantepte Eti eserleri

4— Öztürkçe dersleri

5— Gaziantep ağzından sentaks araştırmaları

6— Bir dili öğrenmek için en lüzumlü kelimeler

7— Güneş— dil teorisi ve üçüncü dil kurultayı

8— Aydî divanı (Etüd kısmı)

9— Halkevi konuşmaları

Basılacak olan eseri

Hasırcıoğlu

Mumaileyh, vaktile bir de “imlâmıza dair” adlı risale neşretmişlerdi.

(Halevi konuşmaları) kitabının içindekiler:

İlk Söz

Ülkü yolcuları ile başbaş 6

Benim aşkım. Halkevinin bir çayında. Halkevinin başka bir çayında

Folklor... 19

Folklor, oyunlar, yiyecekler, ve adetler, ev idaresi, kış zahireleri, kış eşyası, büyük ev işleri, şire işi, eski meskenler, Halk edebiyatından bir kaç örnek, çocuk masalları.

Yerli tetkikler…67

“Yer adları (Kertil, Tüzel, Sarıl, Artl, Orul, Cartıl, Körkün, Tümp, Güceği, Sazgın, Bavağır, Bekit, Bekışli, Mertmenge, Bakıda, Barna, Hacar, Nurgana, Şiveydin, Turlu, Güreniz, Güdevir, Geneyik, Sabar, Burtu, Karadinek, Seğer, Sibke, Tekirsin, Güneyse, Kuzanlı, Heyik, Cağcağ, Cağıt, Cağdın, Sinner.)

Gaziantep lehçesi ile Azeri lehçesi arasındaki yakınlık, Gaziantep lehçesi ile Azerî lehçesi arasındaki fark, Gaziantep lehçesinden birkaç kelime.

Üniversite kitapsarayından Dürrünnizam “Münip”, Manzumai veladet “Hoca Münip“, Hasan Aynî divanı, Tercemei mezaminülemsal “Hamid”.

Dilden gramerden Edebiyattan… 118

Güneş— dil teorisine göre ben “im” sen “sin” biz,iz “miz” “lim” siz,”siniz” istifa’l ve infial baplarındaki Türkçe ekler cemi ve meçhul, mechulda “n” ve “l” müşareket “ş” si

Cep klavuzunda dikkat

İnce ve kalın vokaller

Bazı eklerin menşei hakkında

Yazmak sanat mıdır?

Edebiyatta kaideler

Kitabı Dede Korkutun hususiyetleri

Gaziantebin Kurtuluş Yıl Dönümlerinde… 159

14’üncü yıl dönümünde

15 “ “

16 “ “

Halkevi konuşmaları aynı zamanda bize Antebin folklotunu daha geniş mıkyasta yazabilmek imkanlarınıda veren bir kitaptır. Bu şematik kitabınkitabın tevsii, bize daha bunun gibi birkaç kitap kazandıracak ve şimdiye kadar yapılmayan mühim bir işin, folklor işlerinin başarılmasına imkân verecek bir eserdir.

Bugünkü Antep irfan âleminin kıymetli bir mütefekkiri olan Ömer Asım kitabının (ilk söz) başlığında da bizden bunu isteyor ve deyor ki:

” Meselâ folklorbaşlığı altındaki maddeler gerek nevi gerek izahbakımından çok noksandır. Ancak bunlar muhitımızda bazı konularınkapılarını açmaya yaramak için kaleme alınmıştır. Eğer arkadaşlar bu uğurda çalışarak şu sahayıkemiyet ve keyfiyet itibiarile genişletirlerse bu risalenin neşrile güdülengaye tahakkuk etmiş olur.

Bu gayeyi tahakkuk ettirelim haydın, gençler kalembaşına!

Şakir Sabri YENER