Kimi yaz tatilleri Gaziantebimize bir profesörler heyeti uğrar. Bir kaç yıl önce yine, Ankara üniversitesi Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi, coğrafya profesörü Cemal ALAGÖZ’ün başkanlığında 15 kişilik bir heyet geldi. Kültür derneğimizce bunları ağırladık, Fıstık ve üzüm zamanı olduğu için bu muhterem heyete Fıstık, üzüm ve baklava ziyafetleri verdik. Bu sofralar çay ziyafeti, yemek ziyafeti sofralarından ayrı bir özellik taşıyordu ve Antep toprak ürünlerinden en başta gelenlerile, meşhur Gaziantep baklavasının sergilendiği, güzel manzaralı bir sofraydı bu.

Profesörler heyetinin Antebe gelişini o zaman, Gazikentlilerin ısrarla, Antep’te açılmasını istedikleri bir fakültenin, hangi falkülte olmasının uygun olacağını yerinde incelemek ve bir rapor hazırlamak üzere geldiklerine yorumladık, ama ne yazık ki bu güne kadar rüyamız hakikat olmadı.

Bu heyetten, Ankara Üniversitesi, dil, tarih, coğrafya fakültesi tarih profesörü sayın Halil İNALCIK, müzedeki şer’îye mahkemesi sicillerini görmek istedi. Cemil Cahit Beyle götürdük. Orada siciller üzerinde bir kaç saat uğraştı. Ertesi günü bize, sicillerin o güne kadar bizim görmediğimiz bir özelliğini şu sözlerle belirtti:

"BURSA ŞER’ÎYE MAHKEMESİ SİCİLLERİ’NİN İÇİNDE, ÇOK ARAPÇA İBÂRELÎ HÜKÜMLER VE KARARLAR VAR. GAZİANTEP ŞER’ÎYE MAHKEMESİ SİCİLLER’İNDE İSE, BÖYLE İBARELİ KARARLAR AZ. BUNDAN, TÜRKİYE’DE GAZİANTEB’İN, SURİYE HUDUDUNDA (TÜRK HARSI)NIN, VE (TÜRK KÜLTÜRÜ) NÜN FETHEDİLMEZ BİR KALESİ OL DUĞU MANASINI ÇIKARMAK LÂZIM GELİR." Profesörlerin gelişi, sicillerimizin bu tanıklığını bize bildirmesi bakımından çok faydalı oldu. İnalcık Bey’e teşekkür ederiz.

Şakir Sabri YENER