Fihresti, endeksi, yanlış— doğru cedveli hariç: tam 200 sahifelikbir kitap, insan merak eder. “Hasırcıoğlu kim oluyor ki, hakkında böyle bir kütap yazılsın” deye işte bu marakı tatmin için bu kitabı bir kere okumak yeter.

Hasırcıoğlu, çevremizde herkesin tanıdığı meşhur bir şahsıyet olmakla beraber eserlerinden pek mahdut şeyler bilinirdi.

Hayatı hakkındaki bilgiler de azdı. Muhterem Mebusumuz ve Türk Dil Kurumu Filoloji Şubesi Başkanı Ömer Asım AKSOY birkaç sene yalnız Hasıreıoğlunun eserlerini toplamakla meşgul olmuş ve bize dört yüz parçadan ziyade yazıyı ihtiva eden bir (Hasırcıoğlu külliyatı) kazandırmıştır. Tertif ve tasnifini de kendisi yaparak yazdırdığı bu nüshayı Gaziantep Halkevi Kütüphanesine armağan etmiştir.

Aksoy, başlı başına bir himmet olan bu muvaffakıyetile, Hasırcıoğlunu tetkik edecek kimselerin karşılaşacakları en büyük güçlüğü ortadan kaldırmıştır. Fakat o, bununla kalmamış, bizzat bu tetkikını de yaparak işte (Hasırcıoğlu) kitabını meydana getirmiştir.

Bu eserdeki incelemeler bize çok yeni şeyler öğretmiştir. Yazıların delâletlerinden tahlil ve terkiplerinden Hasırcıoğlunun şahsi hayatına, edebi hüviyetine, muhitine dair birçok kıymetli bilgiler çıkmıştır.

Eski ve yeni edebiyatta büyük bir salâhiyet sahibi olan Ömer Asım, bu incelemeler dolayısile yeryer çok değerli bilgiler vermektedir. Yine bu incelemeler dolayısile birçok şahıslar ve Hasırcıoğlu zamanındaki Hasırcıoğlu zamanındaki Gaziantep hayatına dair de malumat ediniyoruz. Endeksi gözden geçirmek bu kitapta ne kadar çok şahıslardan bahsedlmiş olduğunu anlamak için kâfidir. (Hasip Dürri) (Aydî) den (sonra Hasırcıoğlu)nu yazmakla memleketimizin üç büyük şairinin hayat ve eserlerini meydana koyan sayın müellifi candan tebrik ederim.

Yazan: Şakir Sabri YENER