Özgeçmiş

HULUSİ YETKİN (1928)

Hulusi Yetkin, 10 Kasım 1928 günü Gaziantep'te doğdu. Yetkinler, Antep'in eski ailelerinden biridir.

Hulusi Yetkin, ilk tahsilini Gaziantep'te Dayı Ahmet Ağa ilkokulunda yaptı. Gaziantep Lisesi Orta kısım ve Lise birinci sınıfında okudu. Lise 2 ve Lise 3. sınıfları, İstanbul Kabataş erkek Lisesi'nde tamamladı. 1950-1954 yıllarında İstanbul Hukuk Fakültesinde yüksek öğrenimini yaptı. 1954-1956 yıllarında Polatlı Topçu okulunda, Boğazlar ve Marmara Kor kumandan Harekât şubesinde, yedek subaylık yaptı. 1956- 1957 yıllarında Gaziantep Adliyesi'nde avukatlık stajını tamamladı. Avukatlık stajı yaparken, amcası kızı Sabiha Yetkin ile evlendi. Bu evlilikten iki çocuğu oldu.

Hulusi Yetkin, Gaziantep'te (1956-1985) yıllarında avukatlık yaptı. 1985'de avukatlık bürosunu oğlu Cengiz Yetkin'e devretti. 1985-2003 yıllarında İstanbul, Mersin ve Gaziantep'te aile işlerinden aynı kendisini tarih, ekonomi, sosyoloji, araştırmalarına verdi.

Hulusi Yetkin, dernek adına 10 Kasım 1957- 10 Şubat 1973 tarihleri arasında (Gaziantep Kültür Sosyal Bilgileri Araştırma Dergisi’nin yayımlanmasına öncülük etti. Dergide binden fazla lotogral, 2005 adet yazı ve şiir yayımlanmıştır. Kültür Dergisi, Gaziantep yöresinin ansiklopedisi gibidir. Dergide Kültür Derneğinin, Hulusi Yetkin'in, büyüyen Gaziantep'te katkısı bulunanların neler yaptıkları gün be gün kayıtlıdır. Dergide Gaziantep'le derlenmiş türküler, masallar, tekerlemeler, Halk şairleri, hikayeler, atasözleri, evlenme adetleri, kurtuluş savaşını yapanlarla üç yüzden fazla röportaj, Üniversite ve Lise gençliğinin yüzlerce yazısı vardır.

Hulusi Yetkin, Kültür Derneği adına 62 kitap ve broşürün yayımlanmasına da öncülük etmiştir. 62 kitabın çoğu okullara tavsiye edilmiş ve Milli Eğitim bakanlığı yayınlar genel müdürlüğünce kitaplıklar için satın alınmıştır. Yayımlanan kitap ve broşürler arasında edebiyat ve kültürel ağırlıklı eserler yoktur. 1958 yılında yayımlanmış (Gaziantep Kitabeleri) isimli 88 sayfalık kitapta, Gaziantep'in eski binalarında bulunan ve çoğu şiir şeklinde yazılmış kitabeler bir araya getirilmiştir. Ömer Özbaş'ın derlediği (Gaziantep dolaylarında Türkmenler ve Baraklar) isimli 1958 basklı ve 112 sayfalık kitapta, Halk Fikirlerinin eserlerinden örnekler, destanlar, iskân türküleri yer alır.

 

Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar s.204 (Ahmet AYAZ)

Yazılar