Mayıs 1964 ayı içerisinde Gaziantep’te milletimizin ruh yapısına uymayan iki gazete birden yayınlanmaya başlanmıştı. İlk sayısı 19 Mayıs 1964 tarihinde çıkan (Gerçek) isimli günlük bağımsız siyasî gazete, ilk sayıdan itibaren parasız olarak bir çok Gaziantepli’ye gönderildiği için gazeteden geniş bir vatandaş kütlesinin haberi olmuştu. Sakıp Erdem yönetiminde çıkan gazete, bütün Gaziantep halkınca bilinen olayları başka türlü göstererek; bir çok vatandaşa: nurcu, gerici, gangster, kaçakçı, kana bulayıcı, kazma dişli Nurcu, Kürtçü, Alevi, yobaz, sabotajcı, siyaset madrabazı gibi isimler taktığından kısa zamanda gülünç duruma düşmüş ve aynı zamanda büyük bir üzüntü doğurmuştu. Gaziantep halkının en ufak desteğini dahi göremeyen Gerçek 18 sayı dahi çıkamadan kapanmış ve sahibide yakın akrabalarından himaye görmeyince, Gaziantep’i terketmek zorunda kalmıştı.

20 Mayıs 1964 tarihinde birinci sayısı yayınlanan haftalık (Toplum) gazetesi ise dergimizin yayınlandığı 10 Ekim 1964 tarihine kadar 21 sayı çıkmıştır. T. İşçi partisinin taraftarlığını yapan, M. Güner Saralı tarafından yönetilen toplum, tıpkı Gerçek gazetesi gibi, bütün Türk vatandaşlarına ayrı ayrı hakaret etmekte, sövmekte ve iftira etmektedir. Birinci sayısından itibaren her vatandaşın yüzünü kızartan kelimeler sanki meziyetmiş gibi sık sık kullanılmaktadır: (Güdük kişi, Kaçakçı, Öküz mayısı, gerici, namussuz sömürücü, yobaz, uşak, alçak politikacı, dalaveracı, kuyruk oynatıcı, Nurcu, ensesi kalın, yahu, Örümcek kafalı, Amerikan dostu, Çelimsiz devlet adamı, din tellâlı, kokmuş kafalar, çunak yalayıcı, kuyruk sallayan, Satırçuvalladı, herif hem kel hemde fodul, Altın çullu eşşek, Zat zurt politikacı, sermaye ağası. Şehirli ağa, apartman ağası, Toprak ağası, inek, bedavacı, desteksiz atan, faşist, Ağa demokrasisi, Madrabaz, yalanci, Paşa Ağa balballıyan, katiller ülkesi, çirkin ihtilalci, sahte adalet, Milli hıyar, Sarı sendikacı, Çirkin Amerikalı, Partizan, Lânetli bina, Zırdeli, alçalmış kişiler, gerici başkan,) gibi kelimeleri, Toplum gazetesinin yazılan ve başlıklarından çıkarmış ve bir fikir vermek için, utanarak sütunlarımıza almış bulunuyoruz. Toplum gazetesi bir yandan millet menfaatine çalıştığını iddia etmekte, diğer yandanda bütün vatandaşlara türlü vesilelerle bir düşmanmış gibi hitap ederek hakaret etmektedir Posta ile Ankara ve İstanbul basınına gönderilmiş olacak ki, Türkiye apında yayın yapan basın organlarında Gaziantep aleyhinde neşriyat alıp yürümüş bulunuyor. Türk milletine düşman kimselerin dilinden konuşur gibi taklitçiliğe özenen, çok defa gerçeği ters gösterip haber veren iki üç kişilik Toplumcunun bütün Gazianteplilere leke sürmeye hakları yoktur. 7 yıldan beri her ay Gaziantep’te yayınlanarak yurdun her ilinde Gaziantep’i temsil eden Gaziantep Kültür Dergisi’nin 80 sayılı 10 Ağustos 1964 tarihli sayısında Toplumcuların fikirlerini tasvip etmediğimizi önsözde belirtmiş ve taklitçilerin bizlerede hemen iftira edeceklerini yazmıştık. Bir örnek olsun diye, İstanbul’da yayınlanan ve Gaziantep’lileri kibar şekilde ayıplıyan bir yazıyıda iktibas etmiştik. Yayınımıza tahmin ettiğimiz gibi, bir iftira ile cevap verilmiştir. İftiraya karşı (M. Kâmil Yetkin) başlıklı yazımızla cevap vermiş bulunuyoruz.

Gelecek sayımızdan itibaren: 1958 - 1959 yılının Amerikan hayranı, yabancı sermaye, hususi teşebbüs taraflısı, millî ahlâk savunucusu; Kültür Derneği övücüsü M. Güner Samlının yazılarından iktibaslar yapacağız. Yine M. Güner Samlı’nın Gaziantep Gaziyurt ve Toplum gazetesinde, Mektup dergisinde yayınlanmış birbirini tutmayan fikirlerini, zararlı tutumunu belirten yazılarını da sayın okuyucularımızın dikkatlerine sunacağız.

Hulusi YETKİN