Gaziantep Bölgesinin bir parçası olan Maraşta 1912 yılında doğup ve halen Gaziantep şehrinde oturan Kemal Ülkümen, bölgemizin nadir yetiştirdiği felsefe ve fikir adamlarından biridir.

Sayın Kemal Ülkümen’in felsefesine esas olan prensipleri açıklıyan (Dünya Tabiat Müzesi) monoğrafisini bu sayımızda yayınlamış bulunuyoruz.

Kemal Ülkümen tarafından 1951 yılında bu yana hazırlanmış bulunan (Tabiat ve Dünya yayınları) henüz basılmış değildir. Eserleri tetkik ederken, oğulları tarafından yapılan resimleri seyrederken, Tabiata ve İlme karşı gösterilen sevgi ve saygı karşısında, hayranlık duyduk.

Sayın Ülkümen’in eserlerini incelerken bütün Dünya milletlerinin sanki bir beyin, insanlık sevgisinin bir kalp gibi çalışması istendiğini; insanlığın birlik ve bütünlük mefküresi için pratik tatbikat prensipleri konduğunu, heyecanlı bir insanlık sevgisinin varlığını müşahade ettik.

Bundan 56 yıl önce Maraşta doğan ilk öğrenimini de Maraşta yapan Kemal Ülkümen aslen Türkistanlı Alemdar ailesindendir. Ankara Ziraat Okulundan mezun olduktan sonra İzmir, Adana, Ankara Zirai mücadele enstitülerinde çalışan, Van Ziraat Müdürlüğünde, Urfa ve Mardin Toprak ve iskân müdürlüğü yapan Kemal Ülkümen, 1956 da kendi isteği ile emekli olmuştur. Emeklilik zamanında İstanbul Belediyesi, Atatürk Üniversitesi tarafından görevlendirildiğinden Hayvanat ve botanik bahçesi hakkında raporlar hazırlamıştır.

Hulusi YETKİN