Eski Dünya kıt’aları diye adlandırılan Asya, Avrupa ve Afrikanın birbirine yaklaştığı ve üç kıt’anın ortasına düşen yerde, Ortadoğu ülkeleri yer almaktadır. Ortadoğu ülkelerinin de tam ortasına isabet eden merkezî bölgenin bir kısmında da (Gaziantep Yöresi) bulunmaktadır.

Avrupadan Mezepotamyaya ve Afrikaya geçen: İstanbul-Ankara-Yozgat Elbistan-Antep-Halep güzergahını takip eden tarihi ana yol, Gaziantep yöresini kuzeyden güneye doğru baştan başa kat etmektedir.

Ortaasya, Çin, Pakistan ve Hindistandan başlayıp, İran üzerinden Musul, Urfa, Antep, Halep, Şamdan Mekkeye uzanan tarihî haç kara yolu ve yine Şamdan Beyrut. İskenderiye, Kahire ve Afrikanın içlerine doğru uzanan tarihi Asya Afrika kara yolu da Gaziantep yöresinden geçmektedir

Akdeniz ile Basra, Akdeniz ile İran ve Çine kadar uzanan tarihî İskenderun, Belen geçidi Kargasekmez-Antep-Nizip-Birecik ana kara yolu da Gaziantep Yöresini batıdan doğuya doğru baştan başa kat etmektedir Hülâsa: Üç kıtayı birbirine bağlayan ana kara yolları, Ortadoğunun merkezî bir yerinde bulunan, çöl olmayan, Gaziantep yöresinden geçmek zorunda kalmaktadır.

Gaziantep Yöresinin coğrafî yapısı da yolların bu bölgeden geçmesini kolaylaştırmaktadır. Gaziantep yaylasının ortalama yüksekliği 500 m-1000 m arasında değişmekte ve az engebelidir, dağlar azdır. Gaziantep Yaylasının dört bir tarafı Fırat vadisi ve ovalarla çevrilidir. Arabistan ve Mezepotamya düzlük ve çölleri, Gaziantep yöresinde, Toros dağlarında son bulur. Gaziantep yöresinde iklimler de birbirine karışır. Gaziantep Yöresinde, Akdeniz iklimine Arap yarım adası çöl iklimine, Mezepotamya iklimine, Orta ve Doğu Anadolu kara iklimlerine kısa mesafelerde yan yana rastlanır. Gaziantep, deniz, kara, çöl iklimlerinin düğümlendiği geçit iklimlerinin hakim olduğu yörededir. Gaziantep yöresinde doğan akarsuların bir kısmı Akdenize, bir kısmı Mezopotamyaya, bir kısmı da Suriye çöllerine doğru akarlar.

Dünya kuzey yarım küresinden geçen 37 enlem, 37 boylam dairesi de Gaziantep yöresinden kesişirler. Gaziantep, kuzey yarım küresinde insanların her mevsim yaşamasına elverişli mutedil iklim kuşağındadır.

Gaziantep yöresinin insanların yaşamasına elverişli coğrafî özellikleri sebebiyle, İnsan oğlunun ilk yerleşme yerlerinden biri de Gaziantep Yöresi olmuştur.

Gaziantep Yöresinin kuzeyinde yer alan Anadolu’da kurulan Eti, Bizans, Selçuk, Osmanlı isimli büyük imparatorluklar, Ortadoğunun merkezî bir yerinde olan Gaziantep’i ele geçirmeye büyük önem vermişlerdir. Ve yine Mısır ve Mezopotamya’da kurulan büyük devletler de ilk fırsatta Gaziantep yöresini elde etmek istemişlerdir. İran, Ortaasya gibi doğu ülkelerinde kurulan büyük imparatorluklar da, hakimiyetlerini devam ettirmek için, Gaziantep Yöresinin de içinde bulunduğu Ortadoğu ülkelerinin merkezî bölgesini ele geçirmek için hiçbir fedakârlıktan geri kalmamışlardır. Ve yine Gaziantepin batısında kurulan Roma ve İskender imparatorluğu gibi büyük kuruluşlar da Gaziantep yöresine büyük önem vermişlerdir.

Eski tarihin en büyük istila orduları Gaziantep yöresinden geçmişler, Eski tarihin en büyük orduları, Gaziantep Yöresinde bulunan Kadeş, Mercidabık gibi mevkilerde, sonuçları büyük devletler için var olmak veya yok olmak gibi hayati olan meydan muharebeleri vermişlerdir. İki asır süren Haçlı seferlerinde, devamlı çarpışılan yerler arasında Gaziantep yöresi adları tarih kaynaklarında sık sık geçmektedir Büyük devletlerin birbirine gücü yetmediği devrelerde, Gaziantep yöresinde mevcut küçük devletçikler bağımsız yaşamışlardır. Tarih boyunca birçok millet ve devlet elinde zaman zaman el değiştiren Gaziantep yöresinde, birçok millet ve devletlerin Kültür izlerine bir arada rastlanmaktadır.