Bir İdareci Vatandaşın Güvenini Kaybetmeden Nasıl Başarı Kazanabilir?

Bazı kişiler, seçimle iş başına gelen Başbakan, bakan, belediye başkanı gibi idarecileri tenkit ederken, sert adam değil diye tenkit ediyorlar. Seçimle iş başına gelen idareci sert adam olursa gerçekten hem başarı kazanabilir ve hem de yeniden seçilebilir mi?

Seçimle iş başına gelen bir idareci, iş sahiplerinin gönül rızası ve güvenini kaybetmeden, halkın genel menfaatlerine ve hukuka aykırı olmayan bir politika ile işleri nasıl yürütmelidir?

Seçimle işbaşına gelen idareci sert davranmadan işleri nasıl yürütecektir? Kötü niyetli kişilere karşı, sert davranmayan bir idareci nasıl hareket etmelidir? Kötü niyetli kişilerin faaliyetine bir idareci nasıl engel olabilir? Sert olmayan bir idareci kanunsuz teklifleri seçim şansını azaltmadan nasıl ret edebilir?

Seçimle iş başına gelen bir idareci, bütün işlerini halkın gözü̈ önünde, kapalı kapılar ardında değil, büyük bir açıklık içinde yürütmelidir. Her gün basınla iş birliği yaparak her yaptığı işten halk efkârını haberdar etmelidir.

Kanuna aykırı veya halkın menfaatine aykırı bir teklifle idareci karşısına gelmek isteyen bir kişi, eğer bilirse ki teklifinden geniş bir kitle haberdar olacaktır, o kişi teklifini seçimle işbaşına gelene söylemekten dahi çekinir. Hülasa, seçimle iş başına gelen bir idareci gizliliği kaldırır her faaliyetini yüzlerce kişinin duyacağı bir sistemde yürütebilirse, kanunsuz tekliflerden ve kötü niyetli kişilerin faaliyetlerinden geniş̧ ölçüde kurtulmuş̧ olur. Bir idareci için sadece gizliliği kaldırmak yeterli değildir, İdarecinin aynı zamanda birçok özellikleri olmalıdır. İdareci asla kızmamalıdır, soğukkanlı ve ölçülü olmalıdır. İdareci toleranslı ve her teklifi gayet tabii dinlemesini bilen bir kişi olmalıdır. İdareci, karsısındakine güven verebilmesi için, çevresinin coğrafi, tarihî, sosyal yapısını iyi bilmeli ve aynı zamanda hukuk bilgisi, ekonomik ve teknik alanda geniş̧ kültürü olmalıdır. İdareci bilmediği konularda kanaatini açıklamadan çekinmeli, o konuda inceleme yaptıktan sonra davranışını tayin etmelidir. İdareci sık sık karar değiştirmemek için önceden hazırlıklı olmalıdır. Başka bir değişle seçimle iş başına gelen bir idareci, mümkün olduğu kadar çok bilgili, soğukkanlı, planlı, ölçülü, sinirlerine hâkim olmasını bilen, geniş kalpli, insanların hepsini seven, kin tutmayan, adaletten ve hukuk nizamından ayrılmayan bir kişi olmalıdır.