Gaziantep’in tanınmış doktorlarından Şahap Karslıgil tarafından yazılan, Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye kurulu tarafından ilk öğretmen okulları ve îman-Hatip okulları için başvurma kitıbı olarak kabul edilen (Sağlık Bilgisi) isimli kitabın ikinci baskısı, 1971 yılında Gaziantep Gaziyurt Matbaasında yapılmış bulunmaktadır.

İlk baskısı 1968 yılında yapılan (Sağlık Bilgisi) eser, yalnız okul öğrencileri için değil, aynı zamanda her insan için lüzumlu sağlık bilgilerini bir araya getiren, her Türkçe bilenin kolaylıkla anlayacağı bir dille yazılmış bilgiler topluluğudur.

164 sayfalık (Sağlık Bilgisi) kitabı üç bölüme ayrılmış. Birinci bölümde insan sağlığını korumak için lüzumlu temel bilgiler, ikinci kısımda ise bulaşıcı hastalıklar ve bunlardan korunma yolları anlatılmıştır. Üçüncü bölüm ise ilk yardım bilgileri, kaza ve acil hastalık hallerinde ilk tedbir olarak neler yapılabileceğini gösteren bir rehber niteliğindedir.

İnsan sağlığını korumak için temel bilgilerin yeraldığı birinci bölümde başlıca şu başlıklara rastlıyoruz: Sağlık bilgisinin tarihsel evrimi ve bölümleri. Vücut, ağız, elbise ve eşya, Mesken ve gıda maddeleri temizliği. Beslenme sağlığı; Proteinler, Karbon Hidratlar, Alkolizm, Yağlar, Vitaminler, Mineral ve Tuzlar îçme Suları, Besin maddelerinin doyurma değeri, Sağlığa uygun beslenme nasıl olmalıdır? Gıda zehirlenmesi, Giyinme ve mesken sağlığı, Vücut hareketlerinin sağlığa etkileri, Köylerin sağlık problemleri, Okul Sağlığı, Cinsel eğitim, Sağlığa tesir eden diğer sebepler. Kitabın 70’nci sayfasında başlıyan ikinci bölümde: Bulaşıcı hastalıklar, mikroplar, hastalık yapan mikroplar, Bağırsak parazitleri, Tifo, paratifo, Tüberküloz, Difteri, Kolera gibi bulaşıcı hastalıklar taker teker ele alınmış, Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları. Aşı, Serum, Antiseptik ilâçlar, haşerat öldürücü ilâçlar gibi başlıklara da ikinci bölümde rastlıyoruz.

Sağlık bilgisi kitabının 120’nci sayfasında başlayan üçüncü bölümde: İlk yardımın temel kuralları, ilk yardım dolabı, kanamalarda ilk yardım, Kan gurupları, zehirlenmelerde ilk yardım, Boğulmalarda ilk yardim, Suni solunum çeşitleri, Şok ve bayılmalarda ilk yardım, donmalarda ilk yardım, Sıcak ve güneş çarpması, Kırık çıkık ve burkulmalarda ilk yardım, Yanıklarda ilk yardım, Yara pansumanı, vücut ısısı hasta, hasta bakımı, bahisleri yer alıyor.

Kitabın bölüm ve ara başlıklarından da anlaşılacağı üzere (Sağlık Bilgisi) eseri, her insanın bilmesi lazım gelen askari Sağlık bilgilerini sıralamış bulunuyor. Kitabın dile akıcı olup konuşulan dille yazılmıştır. Kitap yalnız öğrenciler değil, yetişkinlerinde istifade edebileceği el kitabı niteliğindedir.

Sağlık konusunda en lüzumlu temel bilgileri bir araya getirip yazan ve bastıran, kendi konusunda nadir bulunur bir eser meydana getiren, değerli hemşerimiz Dr. Şahap Karslıgil’i takdirle anarım.

Hulusi YETKİN