Birinci seçilen yeni nazım plânda dahi, halkın bina ihtiyacı için yeterli miktarda imar alanları ayrılmamıştır.

1968 yılından bu yana Gaziantep Belediyesi, iller Bankası tarafından Gaziantep’in yeni nazım plânı yapılıyor gerekçesi ile, yeni alanları imara açmamak için direnmektedir. 1968 yılında 200.000 civarında olan Gaziantep şehri nüfusu son 5 yılda yüzde 40 oranında artarak 280.000 kişiye çıkmıştır. Pek yetersiz olan imar alanlarında arsa fiyatları her ay hızla yükselmektedir. İmara açık alanlarda müteahhitlerin yaptıkları katlar, henüz temelleri kazılırken satılmaktadır.

İller Bankası tarafından düzenlenen yarışmada birinci seçilen nazım plân, Haziran 1973 ayında nihayet Gaziantep Fuarı sergi salonunda halka teşhir edilmiştir. Yıllardan beri arsaların parsellenmesini sabırsızlıkla bekleyen onbinlerce Gaziantep’linin çoğu, yeni nazım plânla arsalarının (Kamu kesimi için istimlâk alanı), (Boş alan), veya (Yeşil saha) olarak imara kapatıldığını görünce büyük üzüntüye kapılmışlardır. Yeni nazım plân halkın yeşil saha, ulaştırma ve kamu kesiminin yüz yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde çok geniş alanlar ayrıldığı halde, halkın konut ihtiyacı için ancak 1-2 yıllık yetecek kadar alanları imara açmaktadır. Halkın bina ihtiyacı için yüz milyonlarca lira yatırdığı Değirmiçem, Kilis yolu, Narlı yolu, İpek yolu, Akçakoyunlu yolu civarı gibi birçok alanlar, yeni nazım planda imara alınmamıştır. Yeni nazım plân, şehir etrafını konut inşaatına kapatıyor. Küçük ve Organize sanayi bölgesi çevresini inşaata açıyor. Sanayi bölgesi ile ilgisi olmayan ve halkın dörtte üçünü teşkil eden büyük kütleyi şehirden 10-15 kilometre uzakta konut yapmaya mecbur bırakılmasında bir fayda göremiyoruz. Halkımızın bu şekilde olan bir nazım plâna uyması imkânsız olduğunda, Gaziantep şehri çevresinde eskiden olduğu gibi ruhsatsız ve plânsız inşaat devam edecek demektir.

Yeni nazım plânın, Gaziantep halkının gayrimenkullere bağladığı, tapu ve emlak vergisi kayıtlarına göre 5 milyara yakın milli servetin, Sanayi, ticaret va inşaat sektörlerine tedavülünü engelleyecek şekilde tanzim edildiği ilk bakışta anlaşılıyor İmar derneği tarafından bu konuda Gaziantep gazetelerinde çok geniş açıklayıcı neşriyat yapılmıştır.

Değirmiçemde malı olan 2105 kişi ne istiyor?

1932 tarihli Profesör Yansenin İmar plânına göre, 2 Milyon metrekare genişliğinde olan Değirmiçem mıntıkasının büyük kısmı yeşil saha olarak ayrılmıştır. Son 41 yıl içinde Değirmiçemin dört bir tarafı, bina yapılan imar alanları ile çevrilmiştir. Birinci seçilen yeni nazım planda halen şehrin ortasına isabet eden Değirmiçemde, İzmir Fuar alanının 3 misli büyüklüğündeki alanlar, Fuar sahası veya Kamu kesimi istimlâk sahası olarak ayrılmıştır.

Mallarından istifa etmelerine engel olunan Değirmiçemde malı olan hemşehrilerimiz 41 yıldır bekleyişin sona ermesini, Değirmiçeme kesin bir çözüm şekli getirilmesini istemektedirler. Mal sahipleri, Değirmiçem yeşil saha yapılacaksa istimlâk edilsin, alacağımız istimlâk bedeli ile biz başka bir yerden bina arsası alalım diyorlar. Mal sahiplerinin çoğu yeşil saha düşmanı olmadıklarını, Gaziziantep’i yeşillikler içinde bir şehir olarak görmeyi candan istediklerini özellikle belirtiyorlar. Belediyenin istimlak parası yok ise, Değirmiçemdeki arsalarımızı, Belediyenin diğer arsaları ile değiştirelim diyenler de vardır. İstimlâk mümkün olmuyorsa mallarını kullanmak isteyenlere geçici ruhsat verilmelidir, diyorlar. Bazı mal sahipleri de, Değirmiçemin imar plânının ivedilikle yapılmasını, yeşil saha bırakılan alanlarda kamu kesimi istimlak yapmayacaksa, özel kesim olarak gazino, aile bahçesi, kır kahvesi, otel, yüzme havuzu gibi tesisler kurulmasına izin verilmesini istiyorlar.

Gaziantep halkı, bina ihtiyacı için imar parselli arsaların süratle çoğaltılmasını istiyor.

Arsa konusunda imar derneği üyelerimizin halkımız arasında yaptığı ankete göre Gaziantep halkı devletimizden, kredi, arsa veya maddî yardım istemiyor. Konut ve işyeri ihtiyacı için çırpman halkımıza engel olan Belediyenin imar politikasını değiştirmesine Devletimizin yardımcı olmasını istiyor. Bina ihtiyacı için mümkün olduğu kadar geniş alanların süratle imare açılmasını diliyoruz. Belediye, 1968’den bu yana İmar işini İller Bankası halledecek gerekçesiyle daha çok pasif hale gelmiştir. Şehrin her tarafından her gün yüzlerce ruhsatsız inşaat yapılmaktadır. Belediyenin aktif ödev görecek, halkın ihtiyacını zamanında karşılayacak bir imar teşkilatına sahip olması için devletimizin maddî ve manevî yardımcı olmasını candan diliyoruz.

Yeşil alanlarda yeteri kadar dinlenme tesisleri yapılmasını, Gaziantep halkı candan diliyor. Yeşil alanların hudutlarını kesinlikle belli etmiyen, halkın şiddetle ihtiyacı olduğu dinlenme tesislerini kurmaya yanaşmayan Gaziantep Belediyesinin ödevlerini yapmasına, devletimizin maddî ve manevî yardımcı olmasını saygı ile diliyoruz.

Gaziantep İmar Derneği