Gaziantep ilinde ilk öğretime devam eden öğrenci sayısı hızla artmakta olduğunu istatistikler bize haber vermektedir.

Ders Yılı:

Okul Sayısı:

Öğretmen Sayısı:

Öğrenci Sayısı:

1923-1924

63

136

2696

1937-1938

76

172

8614

1957-1958

193

369

27.889

1967-1968

435

1550

67.842

Görülüyor ki: Gaziantep ilinde mevcut şehir ve köy ilkokullarının öğrencilerin sayısı son on yıl içinde bir mislinden fazla artmıştır. Hızla çoğalan ilk okul mezunları, çevre illerin ilk okullarından mezun gençlerle birlikte, Gaziantep ili orta öğretim müesseselerini tazyik etmektedirler.

Gaziantep ilinde mevcut orta ve lisede okuyan öğrenci sayısı, 1966-1967 ders yılında ilk okul öğrenci sayısına paralel olarak artarak şu miktarı bulmuştur.

Okul Sayısı:

Öğretmen Sayısı:

Öğrenci Sayısı:

21

381

12.521

Gaziantep ilinde mevcut liselerden mezun olan gençlerimiz her yıl hızla artmaktadır. Lise mezunlarımız çoğu Yüksek öğrenim müesseselerine devam etmek istiyorlar. Gaziantep’te Yüksek öğrenim müesseseleri olmadığından, Yüksek okullarının bulunduğu şehirlerde Gaziantepli gençlerimizin okuyabilmesi çok zor şartlarda mümkün olmaktadır. Burs veya Kredi ve Yurtlar kurumunun yardımından yoksun kalan az gelirli ailelerimizin çocukları, okumak imkânından mahrumdurlar. Orta halli ailelerimiz içinde, çocuklarının tahsili için büyük fedakârlıklara katlananlarına çok rastlıyoruz. Bazıları tarlalarını, arazilerini evlerini dahi satarak, borçlanarak çocuklarını okutmaktadırlar. Ayda 300 - 500 TL tutan Özel Yüksek okul taksitlerini ödeyen, özel okul taksitlerine ilaveten çocuklarının yiyecek, iskân masraflarını karşılamak için ayda 200 - 400 TL para ayırmak için büyük fedakârlıklar yapan az gelirli veya orta sınıftan ailelerimiz de gittikçe artmaktadır. Zonguldak, Trabzon, Eskişehir, Adana, Erzurum, İzmir, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde yüksek öğrenim yapan Gazianteplilerin sayısı iki bine yaklaşmaktadır.

Gaziantep’te Yüksek Öğrenim Mesesleri Kurma Çalışmaları Ne Safhadadır?

Son on yıl içinde Gaziantep’te çıkan günlük gazetelerde, Gaziantep’te yüksek öğrenim kurumları açılması konusunda birçok yazı yayınlanmıştır. Üniversite konusu ile ilgili olarak Gaziantep’te yüze yakın toplantı tertiplenmiştir. 1966 yılında (Gaziantep’e Teknik Okul Eğitim Enstitüsü ve Diğer Yüksek Okulları Yaptırma Derneği) de kurulmuştur. Gaziantep’te devlet, tarafından yüksek öğrenim kurumlarının faaliyete geçebilmesi için, gerekli arsa alımı için Gaziantep Belediyesi 200.000 TL, Özel idare ve diğer teşekküller para ayırmışlardır. Gaziantep’te bir teknik okul, bir eğitim enstitüsü̈, Mimarlık ve mühendislik okula kurulması en çok istenen okullardandır.

Devletimiz son yıllarda yüksek öğrenim kuramlarının gelişmesi için geçmiş̧ yıllarla mukayese edilmeyecek ölçüde geniş geniş̧ yatırımlara girişmiştir. Fakat yüksek tahsile devam edecek öğrenci sayısı daha hızla arttığından, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde birçok özel yüksek okullar kurulmaya başlanmıştır. Özel okullarda okuyan yüksek öğrenim gençlerinin sayısı yirmi bini geçmiştir. Hükûmetimiz on Anadolu şehrinde birer Mimarlık ve mühendislik fakültesi kurmak için faaliyete geçmiş̧ ve bu okullardan birinin de Gaziantep’te kurulması kararlaştırılmıştır. Millî eğitim Bakanlığının kuracağı Yüksek öğrenim kurumlarının inşasının ve faaliyete geçişinin daha birçok yıllar süreceği anlaşılmaktadır. Gaziantep’in yüksek okullara ihtiyacı ise çok fazladır. Önümüzdeki yıllarda bu ihtiyaç̧ karşılanmaz ise Gaziantep şehrini büyük şehir yapmamıza imkân olmadığını, şehircilik tarihi bize öğretmektedir. Gaziantep’i gerçekten büyük bir şehir olarak görmek istiyorsak, Yüksek öğrenim müesseselerini Gaziantep’te süratle kurmaya mecburuz.

Yüksek Okulları Gaziantep’te Devletin Kurmasını Beklemek Biz Gazı̇anteplı̇lere Zaman Kaybettı̇recektı̇r Mevcut İmkânlarımıza Göre Özel Okullar Kurmaya Derhal Başlamalıyız

Gaziantep’te devletimizin yüksekokul binalarını yapmasını beklersek, en az 5-6 yıl sonra yüksek okullara kavuşmaya başlayacağız demektir. Çünkü, Millî Eğitim Bakanlığı, okullar için arsaların teminini Gaziantep Mahalli idarelerinden istemektedir. İstenen arsalar, o kadar büyüktür ki, o büyüklükte ki arsalarda Gaziantep’te 12-13 bin nüfus ikamet etmektedir. Belediyemiz milyonlarca lira tahsis etse bile, bakanlığın arsa şartlarını yerine getirmesine imkân yoktur. Bir an için arsanın Belediye sınırları dışında bulunduğunu farz etsek dahi, okul binası inşaatları yıllar sürecektir. Biz Gazianteplilerin ise uzun yıllar beklemeye tahammülü yoktur. Beklersek, Gaziantep şehri, büyük şehirlerle yapacağı yarışı kayıp eder, küçük bir Anadolu şehri olarak kalmaya mahkûm olur. O halde ne yapmalıyız? Gaziantep’in mevcut imkânlarını teker teker gözden geçirmeliyiz. En az para ile ve en fazla süratle, hangi yüksek okulları biz Gaziantepliler kuracak imkânlara sahip isek, o okulları kurmalıyız. Ben bu yazımda sadece bir okuldan bahsedeceğim. Gaziantep’te özel bir tıp fakültesinin en az masraf ve en fazla bir süratle kurmak için lüzumlu şartlar olduğu fikrini savunacağım. Başka yazılarımda ise diğer okullar için Gaziantep’te mevcut imkânlardan bahsedeceğim.

Gaziantep’te Bundan 85 Yıl Evvel Mevcut Tıp Fakültesini Biz Gaziantepliler için Yeniden Kurmalıyız

Gaziantep’te Özel Tıp Yüksek okulu 11 Kasım 1871 tarihinde kurulmuş̧, 16 yıl yaşadıktan sonra 1887 yılının son aylarında kapanmıştır.

Gaziantep’te ilk Tıp okulu şehir nüfusu 58.000 civarında iken kurulmuştur.

Tıp fakültesinin yaşadığı yıllarda şehir nüfusu 58.000 ila 86.000 kişi arasında değişmiştir. Bugünkü Gaziantep’in imkânları ise çok daha fazladır. Kolejle birlikte Amerikan Bord Şirketinin desteğinde kurulan Gaziantep Tıbbiyesinden Yale üniversitesinde profesörlüğe dahi yükselen doktorlar yetişmiştir. Fakülte kliniği olarak kullanılan bugünkü Amerikan hastanesinin eski şöhreti, Tıbbiye zamanına kadar geriye doğru uzanmaktadır.

Klı̇nı̇k Ödevi̇ Görecek Hastahaneler Gaziantep’te Yeteri̇ Kadar Mevcuttur

Gaziantep’te kurulacak bir tıp yüksek okuluna devam edecek öğrencilerin yetişmesi için lüzumlu hastahaneler Gaziantep’te fazlası ile mevcuttur. Her türlü modern tesisleri ile 250 yataklı yeni devlet hastanesi, 50 yataklı trahom hastanesi, 100 yataklı kadın ve doğum hastanesi ile Sağlık Koleji, 120 yataklı Verem hastanesi, 255 yataklı modern Sosyal sigortalar hastanesi, Dr. Mecit Barlas hastahanesi, Dr. Rauf Yılmazer, Amerikan hastahanesi mevcuttur. Eski memleket hastahanesi binasında bir de akıl hastahanesi kurulmak üzeredir. Tıbbiye öğrencilerinin tatbikat yapacakları, klinik öğretimi göreceği hastahaneler Gaziantep’te boldur. Kadavrada her zaman bulunabilir.

Gaziantep’te Kurulacak Tıp Yüksekokulu İçin Lüzumlu Öğretim Üyesi̇ Temin Etmek ve Yetiştirmekte De Kolaydır

Gaziantep’te kurulacak Tıp Yüksek okulu için öğretim üyesi temin etmek zor değildir. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizde bulunan Tıp Fakültelerinde Gaziantepli veya Gaziantep’e çok yakınlığı olan profesörlerimiz, doçentlerimiz çoktur. Halen Gaziantep ilinde yüzden fazla doktor mevcuttur. Bu doktorlar içinden de kurulacak Tıbbiyeye asistan olmak isteyenler çıkacaktır kanaatindeyiz.

Gaziantep’te Faaliyete Geçecek Tıp Yüksek Okulu İçı̇n Lüzumlu Öğretı̇m Binaları Da Mevcuttur

Yeni bina inşaatını beklediğimiz takdirde, tıp yüksek okuluna kavuşmamız gecikecektir. Bugünkü Amerikan hastahanesi ile eski Memleket hastahanesinin bir kısım binaları içinde, bir tıp okulunun açılması mümkündür kanaatindeyim. Tıp okulu için Amerikan hastanesi idarecileri ile anlaşılması mümkün olmazsa eski memleket hastahanesinde öğretime başlanması da olabilir

Gaziantep’te Kurulacak Tıp Yüksek Okulu, İktı̇sadı̇ İşletmecilik Esaslarına Göre Çalışacak Özel Bir Okul Olmalıdır

Gaziantep’te mevcut yüzlerce aile, yüksek özel okullarda okuyan çocukları için, her ay 300-500 TL arasında değişen taksitler ödemektedirler. Aynı aileler çocuklarının yiyecek giyecek ve yatacak ihtiyacını karşılamak için de her ay yüzlerce lira büyük şehirlere göndermektedirler. Gaziantep’te kurulacak özel Yüksek Tıp okulu paralı olduğu takdirde, ailelerimiz daha az masrafla çocuklarını okutmak imkânına kavuşacaklarından, okul taksitlerini seve seve ödeyeceklerdir. Devlete ve Gaziantep’teki diğer kuruluşlara yük olmayacak; iktisadi işletme esaslarına göre çalışacak özel tıp okulunu Belediyemizin, Özel idaremizin, Ticaret odamızın ve diğer teşekküllerin katılacağı bir özel şirket kurabilir. Özel şirketin ilk sermayesini bu kuruluşlar temin edebilir, öğrencilerden alınacak taksitlerle masrafların karşılanması mümkündür.

Her şeyi devletten beklersek, daha uzun yıllar Gaziantep’i yüksek okullara kavuşturamayız. Gaziantep’teki mevcut imkanlardan faydalanarak arka arkaya özel yüksek okullar kuracak olursak, devlet baba da Gaziantep’e gereken önemi verecek ve yüksek öğrenim müesseselerini kurmakta daha anlayışlı davranacaktır kanaatindeyim.

Hulusi YETKİN