GAZİANTEP İLİ KÖYLERİ BİR AN ÖNCE YOLA KAVUŞTURULMALIDIR

1965 Genel seçimleri münasebetiyle temas ettiğimiz köylü vatandaşların hemen hepsi ittifakla: Köylerimizin bir an önce yola kavuşturulmasını istemektedirler. Köylümüzün yolun faydasını iyice anladığını, kalkınmak için yol yapılmasının ilk şart olduğunu, yol yapıldığı takdirde devlete fazla bir yük olmadan süratle durumlarını düzelteceklerine dair sözlerini çok defa büyük heyecan içinde dinledik durduk.

Son bir iki yıl içinde, Gaziantep ilinde köy yollarına geçmiş yıllara nisbetle büyük önem verildiği bir gerçektir. Bununla beraber halen nüfusu 700- 800 ü geçen, büyük köylerimiz içinde dahi yeterli yolu olmuyanlar çoktur. Köy yollarına devletin mümkün olan en büyük tahsisatı ayırdığı takdirde, Gaziantep köylüsünün çok kısa zaman da, ayrılacak tahsisatın birkaç mislini devlete geri vereceğine inanıyoruz. İlk plânda nüfusu 500 ü geçen köylerimizi yola kavuşturmak amacımız olmalıdır.

GAZİANTEPKÖYLERİ SU DAVASI

Gaziantep ili köylerinde içme su ve sulama işlerini 1965 yılında geçmiş yıllara nisbetle daha fazla önem verildiği bir gerçektir. 1967 yılında inşaatı bitmesi öngörülen 35 milyon keşif bedelli Göksuncuk barajına 1965 yılında 5 milyen lira tahsis edilmiştir. 60.000 TL. keşif bedelli Dülük küçük su işi, 96.000 TL. keşif bedelli Oğuzeli merkez Küçük Su işi, 126.000 TL. Bedelli Ani Küçük su işi, 325.000 TL. keşifbe delli Kilis-Kazovası sulama developmanı, 420.000 TL. keşif bedelli İslahiye idilli drenajı, 96.000 TL. değerli Mertmenge göleti, 205.000 TL. keşif bedel li İslahiye Çakmak kıyı tahkimi, I mil yon 350.000 TL. keşif bedelli 12 köye içme suyu işi 1965 yılı programı ara sındadır. Gaziantep ili su davası ile ilgili Selahattin KılıçTn bir yazısı da dergimizin diğer bir sayfasındadır. Gaziantep Köylerinin bir an önce suya kavuşması için önümüzdeki yıl bütçelerine daha çok tahsisat konulması ve mevcut teşkilâtın genişletilmesi arzu edilmektedir. Köylerimize harcanacak paranın kısa zamanda faydası görüleceği ve devlete faydası ile geri dönece ği kanaatindeyiz.

GAZİANTEP'TE İÇKİ SANAYİİNE ÖNEM VERİLMELİDİR

Türkiye’nin en geniş bağ alanlarına sahip olan Gaziantep ve çevresin de şarapçılık sanayii ilerlemektedir. Tekel rakı tesisleri genişletilmiştir. Özel teşebbüsle işbirliği yapılarak Tekelin kuracağı geniş kapasiteli şarap fabrikaları ürünlerinin, dış piyasalarda tutunacağı kanaatindeyiz. Bu konunun ciddiyetle etüd edilmesini diliyoruz. Köylünün üzümü satıldığı takdirde Gaziantep ilinin birçok köylerinde halkımız, devlete daha faydalı duruma gelecektir ilk plânda Gaziantep ve Kilis Tekel Fabrikaları dört beş misli genişletilmelidir. Köylünün kuracağı istihsal kooperatifleri desteklenmeli kanaatindeyiz.

H. YETKÎN