Bilindiği gibi, 22 Ağustos 1947 tarihinde Gaziantep’te kurulan Gaziantep Kültür Derneği 14 yıllık çalışma devresi içinde başlıca üç amacı gerçekleştirmeye çalışmıştır. Yüksek tahsil gençliğine borca para vermek, yurt temin etmek ve Gaziantep’te kültür seviyesini yükseltmek Dernek, bütün uğraşmalarına ve didinmelerine rağmen 120 genci okutabilmiş ve en son olarak ayda 25 gence yüzer liradan borca para verebilmiştir. Yurt davasını ise gerçekleştirememiştir. Halbuki, yüksek tahsil meselesi Türkiye’nin en önce ve en iyi şekilde halletmesi gereken en önemli meselesidir. Bazı kimseler Yüksek tahsil konusuna ikinci derecede önem veriyorlar. Halbuki bir yurdu kalkındıracak olan aydınlardır, ilmi zihniyeti kazanmış insanlardır. İlmi zihniyeti kazananlar çok defa yüksek tahsil müesseselerinden yetişmektedir.

Derneğimiz 27 Mayıs devrimini takiben, yurt ve kredi konusunun devlet tarafından ele alınması konusunda devlet adamlarımıza iki yüze yakın mektup yazmış, devlet adamları ile yazışmalar olmuştur. Nihayet çıkan bir kanunla öğrenciye kredi temin etmek ve yurtlar davasını halletmeyi devlet doğrudan doğruya ele almıştır. Bir iki yıla kadar devletimizin bu büyük davaları kökünden halledeceğine inanıyoruz. Bu suretle Gaziantep Kültür Derneğinde mamelekinin büyük kısmını Yüksek tahsil gençliğine tahsis etmekten kurtulacak ve gücünü kültürel sahaya teksif edecektir.

Derneğimiz Kültürel faaliyetler içinde Halk eğitimine de büyük yer vermiş bulunuyordu. Yeni çıkan bir kanunla Milli eğitime bağlı halk eğitimi teşkilatı kurulmaktadır.

Yeni duruma göre Kültür Derneğinin Gaziantep’le İlinde takip etmesi gereken yeni yol ne olmalıdır? Dikkat edilirse derneğin Gaziantep ilinde yeni yolu ne olmalıdır dedim. Derneğin İstanbul ve Ankara’daki şubelerinin bağımsız olmasını ve kendi yollarını kendilerinin tayin etmesi taraftarıyım. Dernek İşleri fahri hizmetlerdir. Merkezin fahri çalışan şube mensuplarına yerli yersiz talimatlar vermesi, İkide birde yol göstermesinin aleyhindeyim. Şubelerimizde vazife alan en az lise mezunu olan hemşerilerimizin Gaziantep’e faydalı olanı yapacaklarına şüphe etmiyorum. Aşağıdaki düşüncelerim Gaziantep ili içindir.

Amacımız Gaziantep ilinin kültür seviyesini yükseltmektir. Kültür seviyesinin yükselmesini sağlayacak olanlar aydınlardır. Aydınlar bu vazifeyi yapabilmesi için ellerinde bazı sağlam malzemeye ihtiyaçları vardır. bu malzemeler, bölgenin tabii, coğrafi durumunu gösteren bilgiler, bölgede yaşayan insanların ekonomik durumları, yaşayışları, inançları, davranışlarını ilmi şekilde hakikate yakın olarak tespit eden bilgilerdir. Bu bilgiler elde mevcut olmadan aydınların girişecekleri her hareket, belki tesadüfler yardım ederse başarıya ulaşabilecektir. Üstün bir fikir hayatının doğması içinde bilgi malzemesine şiddetle ihtiyaç vardır. Sık sık, fikir hayatımız yoktur, fikre kıymet veren yoktur lafları duyarız. Lüzumlu bilgi malzemesi olmadan fikir yazıları boş kelimelerden ibarettir. Birçok fikir yazılarımız boş kelimelerden ibaret olduğu için kıymet verilmesi gayet tabidir.

Hülasa; Derneğimiz, Gaziantep ilinde ilmi zihniyetin yayılmasına ve kültürel kalkınmanın gerçekleşmesi için lüzumlu bilgilerin derlenip yayınlanmasını ön plâna almalıdır kanaatindeyim. Derneğimiz, zamanla bir araştırma enstitüsü mahiyetini almalıdır. Derneğimiz, Gaziantep’te demokratik zihniyetin, ilmi zihniyetin benimsenmesini sağlamalıdır kanaatindeyim.