(Geçen sayıdan devam)

202 sayılı kanunla Gelir Vergisi kanununa eklenen hükümler dairesinde yatırım indiriminin uygulanmasında adı geçen iller için yatırım indirimi nisbeti yüzde 80 olarak tesbit edilmiştir.

Devlet Planlama teşkilatınca 933 sayılı kanun sınırları içinde tesis ve işletme kredisi vermek amacı ile kurulan fonlardan Gaziantep iline yöneltilen krediler, hangi amaçla kullanılıyorsa o konuda tesbit edilen faiz haddine göre yüzde 2 nisbette düşük faiz kullanma esası kabul edilmiştir.

Geri kalmış illere yöneltilmiş kredilerde belirtilen ödemesiz devre süresi iki kat uzatılmıştır. Özkaynak kredi nisbetleri geri kalmış iller lehine değiştirilmiştir. Gümrük vergi ve resimlerinin taksitlendirilmesi işi 474 sayılı kanun esaslarına göre, en uygun esaslara bağlanmış ve öncelikler tanınmıştır.

Görülüyorki, Hükümetimiz, Gaziantepli müteşebbise, hayalinden geçirmesi dahi mümkün olmayan imkânları hazırlamıştır. Devletin sağladığı imkanlardan, Bölge sanayi sitesinden, AİD Amerikan İktisadî teşkilatı teknik yardımından istifade edebilmemiz için özel bir teşkilât kurmak mecburiyetindeyiz.

Gazı̇anteplı̇ Sanayı̇cı̇ ve Müteşebbı̇slerı̇n İçı̇nde Bulundukları Durum

Amerikan İktisadî yardım teşkilatı (AİD) nin Gaziantepli sanayici ve müteşebbislere sağladıkları kredi ve ihtisas eğitiminin önemini, Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası mensuplarının yeteri kadar anlamadıklarını, 1964 yıllından beri müşahade etmekteyim.

Ve yine 1964 yılından beri Gaziantep’te kurulacak Sanayi sitesi konusu ile Ticaret ve Sanayi odamızın kurması gereken (Organize sanayi bölgesi) meselesinin yetkili idareciler tarafından önemle takip edilmediğine şahit oluyorduk.

Gaziantep sanayisinin gelişmesini sağlayacak yeni bir ekibin işbaşına geçmesi gerekiyordu. 1967 Ticaret ve sanayi odası seçimlerini ben bu ümitle bekledim. Nihayet 1967 seçimleri sonucunda yepyeni bir ekip iş başına geldi. Eskisine nisbetle Ticaret ve Sanayi odasına çeki düzen verildi. Odaya bir canlılık geldi.

1968 yılı başında, İkinci beş yıllık kalkınma plânında 22 geri kalmış Vilayetlerimiz içine Gaziantep İlinin de alındığı ve Gaziantep’te yeni iş yerleri kurulması konusunda birçok kolaylıklar sağlandığı ilân olundu. Sağlanan kolaylıkları İlimize bizzat, gelen plânlamacılar izah ettiler, yayınlar dağıttılar. Gaziantep’i yeni işyerlerine kavuşturma konusunda Ticaret ve sanayi odamızın yeni Yönetim kurulu başkan ve üyelerinin arka arkaya toplantılar düzenleyerek bir yol aradıklarını memnuniyetle müşahade ettik. Bazı müteşebbislerimizin de bu gayrete katıldıklarını gördük. Bazı vazifelilerin ise bu gayretlere dahi katılmayıp seyirci durumda kaldıklarını tesbit ettik.

Hülâsa: Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası mevcut şartlar içinde büyük hamleler yapacak durumda değildir. Esnaf dernek ve teşekküllerimizin yeni işyerleri, sanayi sitesi kurulması konusunda liderlik edecek durumları yoktur. Bu sebeple esnaf kuruluşlarını tenkit etmiyeceğim.

Gazı̇antep Sanayı̇sı̇nı̇ Gelı̇ştı̇rmek İçı̇n Bı̇r An Önce Özel Teşkı̇latlar Kurma Zamanı Gelmı̇ş ve Geçmek Üz eredı̇r Holdı̇ng Şı̇rketler Devrı̇ne Gı̇rmelı̇yı̇z

Gaziantep’te kurulacak Bölge sanayi sitesinin işlerini, Ankarada Sanayi Bakanlığı ile İmar ve İskân bakanlığı nezdinde süratle takip etmek gerekli istimlakleri hızla gerçekleştirmek, sanayi sitesi yeri, altyapı inşaatını tanzim ve kontrol etmek, altyapı tesislerinin acele ile kurulmasını sağlamak, Sanayicilerin kurduğu kooperatiflerle, Ticaret ve Sanayi odamız, Esnaf derneklerimiz ile koordineyi temin edecek, Gaziantep Belediyesi bünyesi içinde muhtar bir teşkilat kurulması zamanı gelmiş ve geçmektedir. Amme idaresi hukuku, işletme İktisadî prensiplerine göre derhal kurulacak bu yeni kuruluşta geniş bir teşkilâta lüzum yoktur. Gayrimenkul ve kadastro hukukunda tecrübeli bir idareci, mimar ve mühendis, desinatör, birkaç yardımcı ile bu teşkilatı derhal faaliyete geçirmek gerekiyor.

İkinci safhada ise, Ticaret ve sanayi odamız, Esnaf dernek ve kooperatifleri ile Belediyemizin müştereken kuracakları (Gaziantep yatırım ve kalkınma) teşkilatı veya bankasını biz Gazianteplilerin desteklemesi gerekmektedir. İkinci safhada kurulacak teşkilat veya banka, Bölge sanayi sitesi çalışmalarını genişleteck, Amerikan İktisadi Yardım teşkilatı (AİD) ile işbirliği yaparak kredi ve teknoloji çalışmalarını organize edecek, yeni işletmeler kurulması için proje çalışmaları yapmak, araştırmalarda bulunmak, müteşebbislerle birlikte yeni işyerlerinin kurulmasında öncülük etmek gibi önemli vazifeleri yüklenmelidir.

Yeni teşkilatın Gaziantep’te holding şirketlerin kurulmasında öncülük etmesi gerekiyor.

Bu anlattıklarım benim zihnimde uydurduğum şeyler değildir. İleri gitmiş ülkelerde yapılan tatbikatlardan çıkardığım ve bünyemize uydurarak ileri sürdüğüm hal şekilleridir. Araştırma çalışmalarını ilerlettikçe daha uygun hal çevreleri bulmamız da mümkündür. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma kurumu, Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, üniversitelerimizde mevcut konu ile ilgili ekonomik enstitüler, AİD, Devlet Planlama Teşkilatı, Uluslararası Bilimsel ve Teknik Dayanışma Teşkilatları kurulmak üzere olan (Sanayi Araştırmaları Enstitüsü) gibi birçok kuruluşların billimsel ve teknolojik alandaki yardımları ile de biz Gazianteplilerin sanayi davamızı halletmede gerekli bilgi noksanlığımızı gidermemiz mümkündür kanaatindeyim.

Hulusi YETKİN