16 Mart 1959 Pazartesi günü Sıhhî Müzede sayın Nazmi Dayan’ın resim sergisi seçkin bir davetli huzurunda açılmış bulunuyor. Türk Ressamlar Cemiyetinin kıymetli bir siması olan Nazmi Dayan’ın resimleri, Maarif Vekâleti Devlet Resim ve Heykel sergilerinde çok ilgi çektiğini bu sergiler gezenler çok iyi bilirler.

Birinci Cihan Harbi sonrası Türk emperyonist ekolunun bariz bir mümessili olan sayın Nazmi Dayan, resimlerini halka sevdirmesini iyi bildiği sergideki hatıra defterinde mevcut yüzlerce tanınmış imzadan anlıyoruz. Sayın Nazmi Dayanın resimlerinde aynı tatlı renkler, aynı ölçü ve muvazene, renk armonisi, kompozisyonun fevkâladeliği göze çarpıyor.

Sayın ressam 1957 yılından beri Samsun, Zonguldak, Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Ankara, Burdur, Antalya, Mersin ve Adana’da. Gaziantep’te olduğu gibi sergiler açmış. Ressam Hüseyin Erkol’un ressamın hatıra defterine yazdığı gibi, cennet misali yurdumuzun müstesna yerlerini görerek mahirene fırçasıyla resmettiği tablolarile bizlere tanıtmaya çalışan üstat Nazmi Dayan’ın karekterinde tebarüz ettirdiği resim sanatı ile vatan aşkı bir arada görülmektedir. Ressamın millî hislere hitap eden buluş ve görüşlerine diyecek yoktur.

Dahiliye Vekâleti Mahallî İdareler Umum Müdürünün dediği gibi, yurtta resim sevgisinin, resim fikri ve aşkının yayılması hususunda sayın Nazmi Dayan çok iyi bir örnek olmuştur. Tablolarını bu gezilerde yurdun bitmez tükenmez, tanınmamış güzelliklerini kuvvetli fırçasından, gözlerimize, gözlerimizden ruhumuza aksettirmektedir. Tek bir renkle, renklerin tonlarından istifade ederek çalışmak sayın Nazmi Dayan gibi sayılı bir ressamın harcıdır.

Ankara Maarif Müdürü eserleri seyrettikten sonra hatıra defterine, bu eserlere konuşan tablolar demek mümkündür, yeni nesillere iyi örnek taşıyor diye yazmış.

Gazianteplilere tatlı ve ahengli renk ve çizgilerle ziyafet çeken sayın Nazmi Dayan’a sonsuz teşekkür ederiz.

Hulûsi YETKİN