Türk milletinin ve bilhassa Gaziantep halkının ve gençliğinin çok üstün vasıflara haiz olduğuna inanıyoruz. Yayın kolumuz bilhassa, neşerettiği kitap dergi ve gazetelerle, milletimizin yüksek medeniyetini ve üstün vasıflarını belirtmiye çalışmaktadır; Bu eserleri ilim adamlarının ve münevverlerin istifadesine arzetmektedir.

Halkımızın iyi, doğru, güzel tarafları yanında, düzeltilmesi gereken yönleri de vardır. Bu iyi, doğru, güzel olmuyan taraflarımızla ne kadar gülünç duruma düştüğümüzü bizzat halkımıza göstermemiz gerekiyor. Bu hatırlatma vazifesini, en iyi şekilde bizzat halkın içinden çıkmış gençlerin kurduğu tiyatro teşekküllerinin yapacağına inanıyoruz. Çünkü, halkımızı en iyi tanıyan bu halk çocuklarıdır. Bu maksatla derneğimiz, Gençler tarafından tiyatro birliklerinin kurulmasını teşvik etmekte ve kurulan tiyatroları himaye etmektedir. Halen üç tiyatro teşekkülü Gaziantepte kurulmuştur. Bunlardan Şen ve gençlik Tiyatrolarını 14 Nisan 1958 Pazartesi akşamı Nakıp Sinemasında seyredeceksiniz. Gençlerin çoğu sahneye ilk defa çıkacaklardır. Gazianteplilerin savaşta, iktisatta olduğu kadar kültür seferberliğinde de muvaffak olacağına bu geceyi gördükten sonra sizlerin de inanacağınıza eminiz. Bu gençlerin başları yoktur, rejisörleri yoktur, dekoratörleri yoktur, makyajcıları yoktur, maddî imkânları yoktur. Fakat bu işi başaracaklarına imanları vardır.

Şen Tiyatromuzun Asrî Berber (Yedi Deliler) temsilini en az yirmi genç iki ay çalışmadan sonra prova yapa yapa meydana getirmişler ve tekâmül ettirmişlerdir. Bu eserin yazarı yoktur. Yazarı Gaziantep halkının sağ duyusudur. Bu gençlerimiz kimlerdir? Bu gençlerimiz Gaziantepli esnaf ve sanatkârlardır. Bakkaldır, terzidir, kunduracıdır, elektrikçidir, tezgâhlardır, tornacıdır ve hülâsa su katılmadık. Gaziantep’lidir. Yedi Deliler temsilinde sahneye çıkış sırasıyla şu gençlerimiz rol almışlardır:

Deli: Mustafa Bakkaloğlu

Hoca: Mehmet Türkmen

Mahalleli: Hüseyin Bakkaloğlu

Kâhkeci: Ahmet Benli

Hörço: Nurettin Tural

Aşey: H. Demirpençe

Berber: Hüseyin Böler

Çırak: Mehmet Katırcıoğlu

Birinci Külhanbeyi: Hayri Özkülekçi

İkinci Külhanbeyi: Hilmi Kalaycı

Berberin müşterisi: Cabir Tekin

Birinci Polis: Zeynel Bakkaloğlu

İkinci Polis: İmam Paksoy

Bekçi: Fehmi Elmacı

Şen Tiyatromuza mensup gençler, sazdan çıkış ve sinemada filmi seyrediş durumlarını da karükatürize edeceklerdir.

Şen Tiyatronun kurucusu kapakta fotoğrafı bulanan genç Hasan Avşar’dır. Vatani hizmetini yapmak üzere aramızdan ayrılmış bulunuyor. Gençlerin başarılarında Hasan Avşar’ın hizmeti büyüktür. Şen Tiyatromuzun müzik ekibinin gelişmesinde de Ali Rıza Şensöyler ve Mehmet Çavuş arkadaşların emeği fazladır. Müzik ekibine mensup gençlerin hemen hepsi de ilk defa, sahneye çıkacaklardır.

Gençlik Tiyatromuz ise Para Delisi piyesini temsil edeceklerdir. Aramızda çok bulunan cimrilerden birinin düştüğü gülünç durumu canlandırmaktadır. Para delisi temsilinde rol alan gençler şunlardır:

Cimri (Mestan): Cahit Saraç

Mestanın oğlu Ali: Mustafa Elagöz

Mestanın karısı Hatice: İzzet Gülpınar

Mestanın kardeşi Dr. Mansur: Salman Özçalışkan

Saloman: Mahmut Türkmen

Mansurun arkadaşı Kerim: Tekin Okçu

Mestanın Ruhu: Asım Tutçu

Salamonun Ruhu: Mümtaz Zirek

Melek: Ahmet Taşar

Zebani Darbukası Çalan: Durdu Saydam

Kültür ve Yayın Şubesi Bşk.

Hulûsi YETKİN