İstanbul’un Kapalı çarşısı meşhurdur. İstanbul’a giden herkes, muhakkak İstanbuldaki kapalı çarşıdan alışveriş etmiştir. Tarihin ilk çağlarından beri büyük şehirlerin ticari hayatında kapalı çarşıların, bedestenlerin büyük rolü olmuştur.

Gaziantep şehrinde de Kemikli bedesten, eski ve yeni hal. Dai pasajı gibi kapalı çarşılar, benzer dükkân siteleri de müşterileri kendilerine çekmektedirler. Dükkân sahipleri iyi bilirki: Sokak veya caddenin her iki tarafı dükkan ve işyerleri ile kaplı ise, o yoldaki işyerlerine müşteriler daha çok gelirler.

Fotoğraf: Gaziantep Hükümet Konağı Parkı

Gaziantep’te her geçen yıl dükkân kiraları süratle artmaktadır. Bazı caddelerde dükkânların aylık kiraları üç bin rakamının üzerine dahi fırlamıştır. Yazıhane ve dükkân ihtiyacını karşılamak için siteler, pasajlar, çarşılar kurmak gerekiyor. Belediyemiz, işyerleri ve dükkânlar yaptırma konusunda bilhassa son yıllarda büyük çalışmalar yapmıştır. Belediyemize sağlam gelirler temin edilmiştir. Önümüzdeki yıllarda bu konudaki belediye faaliyetini, Gaziantep’in bir milyon nüfuslu büyük bir şehir olacağını göz önünde tutarak plânlamalı, safha safha tatbik edilecek bir çalışma dönemine girmelidir. Belediyemiz, kendi bütçesine yük olmadan yeni yeni çarşılar, pasajlar, yer altı çarşıları kurabilir kanaatindeyim. Meselâ: Hükümet konağının kuzey yönünde Belediyemiz, yer altı dükkân sitesi inşaatına başlamış bulunmaktadır. Her geçen yıl ilave inşaatlarla, yer altı dükkân sitesini, Gaziantep’in büyük kapalı çarşısı haline getirmek mümkündür. Hükümet konağının çevresini saran meydanlar, parklar, otopark yerleri, yollar, Hükümet konağı bahçesi çok geniş bir alan kaplamaktadır. Bu yerler ya Belediyenin veya hazînenin mülküdür. Belediye bu meydanları açmak için milyonlar harcamıştır. Şehrin merkezinde olan ve milyonlara mal olan bu gayrimenkullerden belediyenin bir kuruş istifadesi olmamaktadır. Halbuki, inşaatına başlanan Park sokağa bitişik yer altı çarşısı, safha safha her yıl genişletilirse, hükümet konağı kuzey, batı ve güney cihetlerindeki meydanların ve parkların altında yer altı çarşısı kurulursa, belediyeye her yıl milyonlarca gelir sağlanmış olacaktır. Şehrin merkezinde olan bu yer altı çarşısını yer altı tünelleri ile karşı caddelere bağlamak da mümkündür. Böylece belediyemiz hem devamlı bir gelir kaynağına kavuşmuş olur, hem şehrin ticari hayatında büyük rol oynayan bir çarşıyı Gaziantep’e kazandırmış bulunur, hem hükümet konağının halen istifade edîlemeyen zemin katınında işe yaraması sağlanmış olur. Bugünkü tekniğe göre havalandırma, ısıtma ve ışıklandırma tertibatı ile çok mükemmel çarşıların yer altında da kurulması mümkündür. Yeraltı çarşısını bir örnek olarak gösterdim. Şehrin bazı diğer kilit noktalarında da belediyemize yük olmadan ve belediyemize devamlı gelir getirecek kapalı çarşılar kurmamız mümkündür, kanaatindeyim. Bu konuda belediyemiz, özel şahıslarla da ortaklık kurup siteler, çarşılar da inşa ettirebilir. Başka bir deyişle, önümüze çıkan her fırsattan istifade ile Gaziantep’te mümkün olduğu kadar çok işyeri kurmaya, şehrin sanayi ve ticari hayatını canlandırmaya, işsizliğe bir hal çaresi bulmaya çalışmalıyız.

Hulûsi Yetkin’in Yazdığı Gaziantep Kültür Derneği Tarafından Basılan 19 Kitap ve Broşürü Vardır

Gaziantep hakkında ençok kitap yazan Hulusi Yetkindir. Yetkinin kitaplarının konusu Gaziantep’in tarihi, coğrafyası, ekonomisi, sosyal yapısı, folkloru ile ilgilidir. Yetkinin kitaplarından bazıları: (Gaziantep Tarihi ve davaları), (Gaziantep âdetleri), (Gaziantep Savaşı hatıralarından derlemeler), (Gençlere başarı yolu), (Şehit Şahin), (Gaziantep Türkçülüğü), (Gaziantep Halk masallarından derlemeler), (Türk Verdünü Gaziantep), (Gaziantepli ilgili seçme manzumeler) isimli eserlerdir.

G. KÜLTÜR