Fotoğraf: Cepheler Kumandanı Ali Şefik ÖZDEMİR

Mayıs1962 ayı sonunda 250 kuruş fiyatla satışa çıkarılacak olan bu eser üç bölümdür.

Önsöz ismini taşıyan birinci bölümde: Hulusi Yetkin evvela, Gaziantep Savaşı konusunda 1921 ila 1958 yılları arasında yayınlanan kitap, buroşür ve yazılar sıralıyor daha sonra 1958 ila 1962 yılları arasında Kültür Derneği’nin savaşla ilgili araştırma, yarışma, derleme ve yayınlama faaliyeti izah ediliyor. Bu arada bilgilerin toplanıp düzenlenip, yayınlanıp kütüphanelere girmesinin faydaları anlatılıyor. Ön sözün sonlarına doğru kitabın nasıl ve ne maksatla meydana getirildiği izah ediliyor.

İkinci bölümde ise Ana hatları ile Gaziantep Savunması yer alıyor. Hatıraların daha iyi anlaşılması için bu bölüm anahtar durumunda bulunuyor.

Üçüncü bölümde ise hatıralar yer alıyor. Hatıralar savaşla ilgili fotoğraflarla süslenmiş. Savaşta Türk idarecilerinin kimler olduğu ve savaş teşkilatının nasıl kurulduğu ve geliştiğini anlatan Ahmet Apaydın’ın bilgi dolu hatıraları en öne alınmış.

Ahmet Apaydının hatıraları yazısını asıl hatıralar takip ediyor. Vatan Bizi Dellal Etti Hocaam ve bir ibrik gaz başlıklı hatıralarda halkın iktisadi yardım gayretinden örnek veriliyor.

Gaziantep Savaşı’nda babamın hatıraları, Açlık Devresinde acı hatıralar başlıklı yazılarda şehrin açlık sebebiyle düştüğü acıklı durum anlatılıyor.

Bir hatıra, Ali Şefik Özdemir’in nasıl Cepheler kumandanı olduğu ve neler yaptığı; bir başka hatıra savaşta sıhhat teşkilatımızı ve bir başkası cephane imalatının nasıl olduğunu, diğer bir başkası sığınakları anlatıyor.

Haci Çavuş tanklarla karşı karşıya, Çınarlı Cephesinde bir gün başlıklı hatıralar Türklerin savunma savaşlarında gösterdikleri olağanüstü başarıyı canlandırıyor.

Ocak sönmesin ve Zennub bacının hatıraları başlıklı yazılar savaşta aile hayatından örnekler veriyor.

Akbaba Savaşı, Tuzak, Ahmet Ağrıtmışın hatıra yazıları şehir dışı savaşları canlandırıyor.

Fedai Ökkeş, Mustafa Küllük, Karayılan ve kamcıcı, Köşker Happası başlıklı yazılar kahramanlardan örnekler veriyor. Ağaçta sallanan bacak yazısı, bombardımanların şiddetini izah ediyor.

Şekerin başına gelenler yazısı, savaşta okullarımızdan birinin başından geçen bir olayı anlatıyor.

Bedevi araplarının marifetleri, Bostancık köyünde düşman askeri başlıklı yazılar savaşta köylerimizin çektiği sıkıntılardan örnekler veriyor.

Hatıralar Atatürk’ün savaşla ilgili bir hatıra ve sözleriyle son buluyor. Ali Nadi Ünler, Şakir Sabri Yener, Cemil Cahit Güzelbey gibi Gaziantepliler tarafından yazılan hatıralar savaşları bir sinema şeridi gibi çok canlı gözlerimizin önüne seriyor. Bizi heyecandan heyecana sürüklüyor.

Hulûsi YETKİN