Kültür Derneği üyelerinin çoğu 24 Ağustos 1958 pazar günü 8 saat süren yorgunluktan sonra, 7 Eylül 1958 Pazar günü de yine saatlerce yoruldular. Dernek tüzüğü ve Yardım Yönetmeliğinde mühim değişiklikler yaptılar.

7 Eylül 1958 tarihli kongre Öğretmen Okulu Bahçesinle saat 9 da Cemil Güçyetmez’in başkanlığında toplandı. Kâtipliklere Ertuğrul Karakoç ile Alâettin Aytemiz seçilmişlerdi. Önce tüzük tadilâtına geçildi. Tüzüğe bir madde eklenerek derneğin kurucu üyeleri sıralandı. Tüzüğün 5 ve 14’ncü maddeleri Cemiyetler kanununa uygun olarak değiştirildi. Yönetim Kuruluna bağlı olarak çalışacak olan (Kültür ve Yayın Şubesi) ile (Takip ve Yardım Şubesi) kurulması tüzüğün onuncu maddesinin ikinci fıkrası ile kabul edildi. 7’nci maddeye Genel Kurul kararlarının ne şekilde üyelere ve başkalarına duyurulacağı eklendi. Tüzüğün altıncı maddesine mühim bir fıkra eklendi. Bu fıkra ile aidat ödemiyenlerin dernek üyeliğini kendiliğinden kaybedeceği esası kabul edildi. Böylece derneğe samimi olarak bağlı olanlar her zaman belli olabilecek ve aidattan gelen gelirler artacaktır.

Yönetim Kurullarının devamlı çalışmasını temin için tüzüğün onuncu maddesinin birinci fıkrasına çok mühim ek kabul edildi. Arka arkaya 3 idare heyeti toplantısına gelmiyen idare heyeti üyesi istifa etmiş sayılacaktır. Böylece çalışmakta ihmali olan idareci üyeler kolaylıkla tasfiye edilmiş olacaklarda.

Ankara ve İstanbul veya ilçelerde kurulacak şubelerin merkezle işbirliğini tefemin için 18’nci maddeye yeni iki fıkra eklenmiştir. Bu şubelerin nasıl kurulacağı C fıkrasında izah edilmiştir. Yeni Ç fıkrası ise bu şubelerin kapatılması ile ilgilidir. Ç fıkrasına göre Merkez Yönetim Kurulu ittifakla aldığı kararlarla şube idarecilerine işden el çektirebileceği ve yerlerine yenileri tayin edilebileceği gibi şubeyi tamamen fesih edebilecektir. Yönetim kurulu üyeleri ittifak edemezlerse Genel Kurul fevkalâde toplantıya çağrılarak nihayi bir karara varılacaktır. Bu iki fıkra ile yıllardan beri bir türiü gerçekleşemiyen birlikte çalışma, daha kolaylıkla mümkün olacaktır.

Derneğin talebeye yardım işlerini bir banka zihniyeti ile yürütmek için Yardım Yönetmeliğine iki yeni madde eklenmiştir. Yardım gördüğü halde ve aradan 7-8 yıl geçtiği halde bir kuruş dahi ödemiyen borçluları takip için Yardım Yönetmeliğinin bıraktığı boşlukları doldurmak ve müphem olan maddelerini açıklamak gerekiyordu. Tahsili terk edenler ile evlenenlerden veya yardımı sona erdiği halde mezun olmayanlardan derhal paraların tahsili fikri kongrede büyük taraftar topladı. Fakat hukukçuların uzun izahları üzerine 15 aylık bir müddet kabul edildi. Yardım Yönetmeliğinin yeni konulan hükümlerinin eski öğrencilerede tatbiki için, Yardım Yönetmeliğinin en fazla kabul ettiği 15 aylık müddet esas alındı. Yeni duruma göre, yardımı biten öğrenciler ister mezun olsunlar, ister mezun olmasınlar, yardım sona erdikten en geç 15 ay sonra borçlarını ödemekle mükelleftirler. Ödemiyenleri icraya vermek idare heyetinin vazifesidir. Ayrıca muaccel borçlar için faiz esasıda kabul edilmiştir. Hülâsa, yardım yönetmeliğini açıklıyan yeni iki madde, derneğe büyük bir hayatiyet kazandıracak, borçlular borçlarını ödüyecekler, sermaye dönecek ve her yıl daha fazla öğrenciye yardım yapılabilecektir.

Hulûsi YETKİN