22 Ağustos 1947 tarihinde kurulan Gaziantep Kültür Derneği, 1957 yılında (Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma Kültür Derneği) ismini aldıktan sonra pek yakında on üç yaşını doldurup, on dördüncü yaşına girecektir. Bilindiği gibi, Kültür Derneği basilica iki sahada gösteriyor: Birincisi Kültürel faaliyetlerdir, ikincisi Gaziantep yüksek tahsil gençliğine yardımcı olmaktadır.

Kültürel faaliyetler sahasında bilhassa son 3 yıl zarfında, Gaziantep’in eski halkevi faaliyetlerini hatırlatacak derecede canlılık göstermiş ve Gaziantep halkevi vazifesini başarmıya çalışmıştır. Son günlerde, Eski halkevlerinin yeniden kurulacağı haberleri gazetelerde sık sık yayınlanıyor. Halkevlerinin yeniden kurulmasiyle, hiç şüphesiz Kültürel faaliyetlerin Gaziantep bölgesinde daha kolaylıkla gelişmesi sağlanacaktır. Belki de Kültür Derneği’nin Kültür Şubesi mevcutları ile birlikte yeni kurulan hakevinin olacaktır. Kültür Dergisi’nde yeni Gaziantep halkevinin organı olması ihtimali de kuvvetle muhtemeldir. Kültürel faaliyet taraflarının tek teşkilat altında birleşmesi gayet tabii çok iyi netice almalarını sağlayacaktır. Bundan bölgemiz fayda görecektir.

Kültür Derneğinin ikinci faaliyet sahası, Gaziantep Yüksek Tahsil Gençliğine faydalı olmaktır demiştik. Kültür Derneği 13 yıl içinde 120 Gaziantepli öğrenciye yüzbin lira civarında borç para vermiştir.

Gaziantep’li yüksek tahsil gençlerine faizsiz borç para veren bu müessese Türkiye’de belki bir benzeri bulunmayan mükemmel işlemeye başlıyan bir (öğrenci Bankası) halini almıştır. Evet, Gazianteplilerin bir yurdu yoktur, fakat, öğrenci bankaları vardır. Kültür Derneği’nin mükemmel işleyen bin banka halini alması, idarecilerin hergün birkaç saatlerini vermek suretiyle, canla başla çalışmalarıyle gerçekleşmiştir. Fakat, derneğin aldığı netice davanın büyüklüğü karşısında çok küçüktür. Meseleyi devletin ele alması gerekmektedir. İlk okul, ortaöğretim, zengin fakir bütün Türk çocuklarına açıktır...Yüksek tahsil ise, ancak para bulan gençlere açıktır. Yüksek tahsilde okumak için evinden ayrılan gençliğe çok para lazımdır. Bu parayı temin edemiyen bir çok kabiliyetli gençler okuyamıyor. Okuyabilenlerde sihhi şartlara uymuyan yerlerde barınarak binbir zorluk içinde ve çok defa cemiyete küskün olarak yetiştiriyorlar. Yüksek tahsile kendilerini tam manasiyle veremiyorlar. Lafın kısası, yüksek tahsil gençliğine yardım meselesini devletin ele alması gerekiyor. Mesela mevcut bir devlet bankamız yüksek tahsil gençliğine az faizle borca para verirse, devletimiz her yıl bütçesinden ayırdığı bir milyon lira ile bu bankanın sermayesini takviye ederse, mesele kendiliğinden halledilmiş olacaktır. Daha başka hal çareleri de düşünülebilir. İlk okul ve lise binaları yapmadan önce, bu davanın acele ile halli gerekir. Çünkü bir memleketin mukadderatı aydınlarının çok ve kaliteli olmasiyle ilgilidir. Aydın yetiştiren müesseselerin başında yüksek tahsil müesseseleri geliyor. Öğrenci bankası davasının acele ile ele alınacağı haberlerine çok sevindik. Türkiye ölçüsünde öğrenci bankası gerçekleştiği takdirde derneğimizin üyelerinin yüzbine yaklaşan yardım şubesi sermayesinin öğrenci bankasına katılmasına karar vereceklerini tahmin ediyorum.

Son gelişmeler, Gaziantep Kültür Derneği’nin on üç yıldan beri halline çalıştığı iki yurt davasının ne kadar önemli olduğunu meydana koymuş ve bu davaların süratle hallinin devlet eliyle olmasını daha faydalı olacağı gerçeği belli olmuştur. Hiç şüphesiz Kültür Derneği, devletin bu işleri ele almasına kadar vazifesinde gittikçe artan bir ölçüde devam edecektir.

Hulûsi YETKİN