Sayın Nebil OKTAY,

İmar ve İskân Bakanımız,

Gaziantep şehrinin çok perişan imar durumuna üzülen Gaziantep’lilerden yüzlerce kişi bir araya gelerek, Gaziantep İmar derneğini kurmuş bulunuyoruz. Uzun yıllardan beri Gaziantep halkını imara göre parsellenmiş arsalardan mahrum bırakan Gaziantep Belediyesi’ne gerekli uyarmayı yapmanızı candan diliyoruz.

Gaziantep şehrinde ayda ortalama 1.700 kişi nüfus artıyor.

Ekim 1970 genel nüfus sayımına göre Gaziantep şehri 226.000 nüfusu ile Türkiyenin altıncı kalabalık beldesidir. 1965-1970 sayımlarına göre, Türkiyede nüfusu 200.000 kişiyi geçen 8 büyük şehir içinde, Ankaradan sonra nüfusu en hızlı artan kent Gaziantep’tir.

Doğum oranının çok fazla ve ölüm oranının az olduğu Gaziantep’e köylerden ve bilhassa diğer illerimizden gelip yerleşen vatandaşlarımızın sayısı hızla artmaktadır. 14.5.1973 seçmen kütüğü yazımı sonuçlarına göre, Gaziantep şehrinin nüfus artış hızı daha da yükselmiş ve son yıllarda ayda ortalama 1.700 kişi nüfus arttığı anlaşılmıştır. 1.7.1973 günü Gaziantep şehrinin nüfusunun 280.000 kişiyi geçeceği hesap edilmiştir.

Gaziantep şehrinde imar parselli arsaların çok pahalı olmasına kimler sebep oluyor?

Hızla sayısı artan Gaziantep halkının, konut ve işyeri ihtiyacı da hızla artmaktadır. Gaziantep halkının imar plânına göre parsellenmiş arsalara çok şiddetle ihtiyacı bulunmaktadır. Hızla artan nüfusun bina ihtiyacına yetecek genişlikte alanları Gaziantep Belediyesi imara açmadığından, imar parselli arsaların fiyatları inanılmıyacak miktarlara yükselmektedir.

Az gelirli vatandaşlar, imar parselli arsalar satın alamıyor.

İmara göre parsellenmiş arsaların beher metrekaresinin değeri 200 TL’den başlamakta ve şehrin merkez mahallelerinde 30.000 TL. na kadar çıkmaktadır. İmara alınmış sahaların yarıdan fazla alanının değeri, beher metrekarede 1.000 TL’den yüksek bulunduğundan orta ve az gelirli vatandaşların imar parselli arsaları satın almaya güçleri yetmemektedir. Gaziantep Belediyesi artan nüfusa yetecek kadar yeni alanları İmara açmadığından, arsa spekülâsyonu hızını gittikçe artırmaktadır.

İmar parselli arsaların değeri çok yüksek olduğundan, birçok bina sağlığa aykırı olarak yapılıyor.

İmara göre parsellenmiş arsalara çok talep olduğundan fiyatları hızla yükselmektedir. Çok pahalı olan imar parselli arsalar üzerine inşa edilen apartmanların çoğu, yan yana ve kısa aralıklarla yükselmektedir. Her apartmanda yaşayan 15-20 çocuk, hava almak ve oyun oynamak için küçük bir bahçeden dahi mahrum bırakılmışlardır. Pencereleri karşı karşıya olan ve fiyatları 100.000-250.000 TL arasında değişen apartman katlarının çoğu, havasız, manzarasız ve sağlığa aykırı olarak yapılmaktadır.

Çirkin görünüşlü mahaleler meydana gelmesine Belediye sebep oluyor. Belediye, şehir çevresinde yeni arsaları imara almıyor.

Yıllardan beri, şehir çevresinde arsaları olan binlerce mal sahibi, Belediyeye müracaatla arsalarını imara göre parsellenmesini istemektedirler. Mal sahipleri dilekçelerinde, arsalarının dörtte bir kısmını yol hakkı ve hizmet parseli olarak Belediyeye bedelsiz terk etmeye hazır olduklarınıda özellikle belirtmektedirler. Gaziantep Belediyesi ise, mal sahiplerinin yüzde 90’nının parselletme isteklerini kabul etmeyerek, Belediye bütçesini çok büyük bir gelir kaynağından mahrum bırakmaktadır.

Çok pahalı olan imar parselli arsaları satın alamayan az gelirli vatandaşlar, kenar mahallelerde Belediye tarafından parsellenmesi kabul edilmeyen arsalardan, yapacağı ev yeri kadar bir miktar hisse satın almak zorunda kalıyorlar. Hisseli satılan ve imarsız arsalarda, çok hızlı artan nüfus sebebiyle, her gün bir çok yeni bina inşa edilmektedir. İmarsız alanlarda yollar ve hisseye isabet eden ev yerinin hudutları belli olmadığından, çok defa çirkin görünüşlü sokaklar ve mahalleler meydana gelmektedir.

Çok partili devreye girildikten sonra geçen 27 yıl içinde Gaziantep şehrinde genellikle çirkin görünüşlü 40 yeni mahalle teşekkül etmesine rağmen, Gaziantep Belediyesi yeni alanları imara almamak için bir mazeret göstererek direnmektedir. İmar ve İskân Bakanlığının desteği ile Çıksorut, Hacı baba gibi mahallelerde gecekondu önleme bölgeleri meydana getirilmiş, Hoşgörde sosyal meskenler yapılmış ise de, yapılanlar ihtiyacın 200’de birini dahi karşılamıyor. Halk kendi gücü ile ev ve işyeri yapmak istemektedir. Belediye’nin ev yaptıranların evlerini yıkacağı yerde, yolları ve yeşil alanları belli etmesini, halka yardımcı olmasını candan dilemekteyiz. Yeni alanları imara açmaya zaman bulamayan Belediye yetkilileri, ruhsatsız bina yaptırmak zorunda kalan binlerce vatandaşın inşaatlarını yıkma kararı vermeye ve birçok cezalar atmaya vakit bulabilmektedirler.

Gaziantep halkı yeşile hasret bırakılmıştır ve yeterli dinlenme tesislerinden mahrumdur.

Hızla sayısı artan Gaziantep’lilerin aileleri ve çocukları ile birlikte dinlenebileceği parklar, bahçeler ve gazinolar son derece yetersizdir. Bir çok semtlerde çocuk bahçeleri yoktur. Yeterli bir aile gazinosu dahi mevcut değildir. 280.000 nüfuslu Gaziantep’linin bir yüzme havuzu yoktur.

Gaziantep şehrinde yeşil saha ihtiyacı için ayrılan ve Belediye mülküyetinde olan alanlar, Türkiyenin en büyük fuarı olan 460.000 M2 alanlı İzmir fuar alanından dahi daha büyüktür. Gaziantep'in en büyük mesire yerleri olan Kavaklık ve Allebende, Gaziantep Belediyesi 50 yıllık Cumhuriyet devri boyunca aileler için dinlenme tesisleri yapmamıştır. Cumhuriyetten evvel düzenlenen Kavaklık gazinosu pek yetersizdir.

Avukat Hulûsi Yetkin

Gaziantep İmar Derneği Başkanı

(Devamı var)