Sayın Üyelerimiz,

Derneğimizin 1959-1960 çalışma devresinde Hulûsi Yetkin’in başkanlığı ettiği, Cemil Cahit Güzelbey’in Başkan vekili bulunduğu, Şahin Toprak’ın genel sekreterliği, Lütfü̈ Güceylioğlu’nun muhasip olduğu, Ali Budak, Şakir Sabri Yener ve Mehmet Solmaz’ın üye bulunduğu Merkez Yönetim Kurulumuz bir yıl içinde aşağıdaki işleri başarmıştır:

İdare heyetimiz her hafta Cumartesi günü̈ dernek merkezinde toplanmış ve 35 toplantıda kararlar almıştır. Bir yıl içinde dört yüzden fazla yazı yazılmış ve bir o kadar yazı da derneğe gelmiştir. Dernek karar defteri, yevmiye defteri, ana defteri, üye defteri, öğrenci defteri, demirbaş ve mevcutlar defteri, aboneler defteri, emanetler defteri, yüze yakın dosya usulüne göre tutulmuştur.

İdare heyetimiz eski idare heyetinden 23 Ağustos 1959 tarihinde, 435 lira 89 kuruş nakit para, 1.629,50 lira demirbaş, 29.570,75 lira yüzde yirmi noksanı ile Kültür Şubesi menkulleri, 72.178 lira 15 kuruş öğrencilerde bulunan nakit alacak devir almıştı. Derneğin derhal ödemesi gereken 8.264 lira borcu bulunuyordu. 3.528 liralık taahhüdü̈ vardı. Hülasa, idare heyetimiz hakikatte 11.792 lira borç devir almıştı.

Son bir yıllık derneğimiz geliri nakit ve menkul olarak 41.142,01 liraya ulaşmıştır. Gaziantep Belediyesinden 1959 bütçesinden 3.500 lira, 1960 bütçesinden 12.500 lira, Gaziantep Özel idaresinden 5.000 lira, üyelerimizden bağış ve aidat olarak 505 lira, Ali Elmacı’nın bağışladığı 2.000 lira değerinde Enderi divanı kitabı, derneğimizin eski alacaklılarında takılı kalmış 513 lira 92 kuruşun tahsili olmak üzere cem’an 24.018 lira 92 kuruş nakit ve menkul bağış elde edilmiştir. Bu arada derneğimizin kuruluşundan beri devamlı sermaye veren Gaziantep Belediyesi ile Özel İdaresine; kıymetli hemşerimiz Ali Elmacı’dan 2.000 lira değerinde kitap bağışı sağlıyan İstanbul şubesi mensubu üyelerimize de teşekkürü̈ bir borç biliriz.

Borçlu öğrencilerden son bir yıl içinde tahsil edilen para 9.646 lira 82 kuruşu bulmuştur. Borçlu öğrencilerde bulunan dernek alacakları 6 mahkeme ilâmı ile bu devre 811 lira 50 kuruş artmış bulunuyor. Devam etmekte olan davalar neticelendikçe bu rakam çok yükselecektir.

Kültür Şubesinin gelirleri: Kültür dergisi satışlarından, abonelerden, kitap ve gazeteler satışlarından, toplantılardan 6.228 lira 92 kuruş gelir elde edilmiştir. Yayınlarımız Gaziantep hakkında bilgi veren dergi ve kitaplar olduğundan, her bilgi kitabı gibi, bu konularda bilgi edinmek isteyenler tarafından alınması tabiidir. Kitapları satalım diye kimseyi zorlamış değiliz. Yayınlarımızın çoğu zamanla kıymetini kaybetmiyen kütüphane kitapları olduğu için, Maarif Vekâleti Yayım Müdürlüğü tarafından yüzlerce nüsha satın alınarak Türkiye’de mevcut bütün kütüphanelere dağıtılmıştır. Öğretmenlerimizde gittikçe artan ölçüde yayınlarımıza talip olarak, öğrencilerin yayınlarımızı satın alarak bölgemiz hakkında bilgi edinmelerini sağlıyorlar.

Son bir yıl içinde derneğimiz giderleri 38.098 lira 59 kuruştur:

Yardım şubesi giderleri: Son bir yıl içinde 21 yüksek tahsil gencine Mayıs 1960 ayından itibaren ayda yüz liradan olmak üzere 13.050 lira borca para verilmiştir. Derneğimizin 1947-1957 yılları arasında iş başında bulunan idare heyetleri büyük bir hata ederek, öğrenciye borç verdiği paraları, geri tahsil etmeye önem vermediğinden, eskiden aldıkları paraları benimseyen bilhassa eski mezunlardan paraları geri almak çok zaman istiyor. Öğrencilerdeki paranın geri tahsili, derneğin yaşamasında en büyük şart olduğundan, idare heyetimiz bu işe çok büyük önem vermiştir. İlk on yılda tahsil edilen paradan daha fazlasını son bir yıl içinde tahsil etmiştir.

Kültür şubemiz son bir yıl içinde yeni bir taahhüde girişmemiştir. Geçen devreden başlanmış işleri neticelendirmiştir: Geçen sene yayınlanan Bugünkü̈ Şahsiyet ve Psikoloji kitabına 1.700 lira borç ödenmiştir. Türk Vedünü Gaziantep bakiye borcu 565 lira, Ayıntap tarihinden notlar kitabının bakiye borcu 891 lira, Gaziantep Folklorundan Notlar kitabından bakiye borç 1.380 lira, Hasip Dürri kitabına 6.041 lira, Kültür Dergisi 23, 24’ncü sayılarına 915 lira, yayınlarımızı dizen mürettibe 300 lira 15 kuruş olmak üzere cem’an 11.792 lira borç ve taahhüt, idare heyetimiz zamanında temamen Gazi yurt, Cihan ve Mürüvvet matbaalarına ödenmiştir.

Yayın kolumuz son bir yıl içinde yeni bir kitap bastırmamış ve sadece mevcutları biten iki broşürün ikinci baskılarını yaptırmıştır. Bu broşürlerden biri, Gaziantep’le ilgili seçme şiirleri bir araya toplayan Kurtuluş destanı broşürü̈ ile, Şehit Şahin hakkında seçme yazıları bir araya toplayan Şehit Şahin broşürüdür. Maarif Vekâleti bu broşürlerden bütün Türkiye Kütüphaneleri için isteyince, ikinci baskılarının yapılması Gaziantep’in tanıtılması bakımından faydalı görüşülmüştür. Yayın kolumuz nezdinde, Gaziantep’in bilinmeyen birçok özelliklerini tanıtacak olan, Gaziantep Halk masalları, Gaziantep yemekleri, Gaziantep Halk Bilgisi Derlemeleri İkinci cilti, Gaziantep Folklorundan Notlar eserinin ikinci cilti, mantık gibi eserler basılmak üzere beklemektedir. Derneğimiz yeni bir borç altına girerek, başlıca gayesi olan öğrenciye borca verme işleri aksamasın diye baskı işlerini, ileride fazla bir gelir olursa bastırılmak kaydıyla tehir etmiştir.

Son bir yıl içinde Gençlik Sesi gazetemiz 5 sayı yayınlanmıştır. İki sayısını Gaziantep Lisesi gençleri hazırlamışlardır. Birisi, Gaziantep Halk Masallarının toplama kılavuzu mahiyetinde bastırılmış ve 2.000 öğrenciye dağıtılmıştır. Bu sayede öğretmenlerimizin de yardımiyle bine yakın halk masalı toplanmıştır. Gençlik sesi ayrıca yayınlarımızın bir kataloğu mahiyetindedir.

Gaziantep hakkında her türlü bilgi, araştırma ve fikir yazılarının bir araya topluyan, Gaziantep’in resimli kılavuzu mahiyetinde yayınlanan Gaziantep Kültür Dergisi, her ayın onuncu günü̈ neşredilmektedir. Kültür Dergisi’nin 23’ncü sayısından 31’nci sayısına kadar 7.267 adet derginin baskı, dizgi, kâğıt ücreti, kılişe bedeli, cilt bedeli ve çeşitli masraflarına 6.129 lira 15 kuruş ödenmiştir.

Kitaplık ve araştırma kolumuz, okullarımızla işbirliği yaparak birçok Gazianteple ilgili bilgileri öğrencilere vazife şeklinde toplattırmıştır. Geçen sene, Gaziantep harbine katılan gazilerin hatıraları, Gaziantep’in özellikleri toplanmıştı. Bu devre ise Gaziantep halk masalları, Gaziantep yemekleri konusunda çok kıymetli ve ilgi çekici bilgiler toplanmıştır.

Cemil Cahit Güzelbey ile Şakir Sabri Yener, zaman zaman Gaziantep Müzesi’nde Gaziantep Şer’iye Mahkemesi Sicilleri üzerinde çalışarak, Gaziantep’in tarihini aydınlatan çok kıymetli bilgiler tesbit etmektedirler. Dernek kütüphanesinde Gazianteple ilgili her türlü kitap dergi, gazete, fotoğraf, kılişe, yazıları ve vesikaları son bir yıl içinde de toplayıp tasnife devam ettik.

Toplantı kolumuz faaliyetleri; 24 Ağustos 1959 gecesi Öğretmen okulunda tiyatro ve musiki gösterisi, 28 Mart 1950 tarihinde Şehit Şahin’in mezarı başında bir anma töreni yapılmıştır. 10 Nisan 1960 tarihinde Gaziantep’e gelen Gaziantep’in değerli bilgini Ömer Asım Aksoy derneğimiz adına bir konferans vermiştir. Temmuz 1960 ayında derneğimize müracaat eden üniversiteli gençlerimiz, orta öğretimde okuyan gençlere yaz aylarında ücretsiz ders vermeyi teklif etmişlerdir. Maarif Müdürlüğü ile temasa geçen derneğimiz, Dayı Ahmet Ağa İlk Okulunu bu iş için teslim almış, 20 Temmuz 1960 tarihinden 26 Ağustos. 1960 tarihine kadar her gün 6 saat olmak üzere 500’e yakın öğrenciye ders veren üniversiteli gençlerimizi huzurunuzda takdirle anarız.

Abdullah Özer arkadaşımızın şahsi gayreti ile Hürriyet Şehitleri filmi Gaziantep Sinemalarında dernek adına gösterilmiştir. Toplantı kolumuzun masrafları 549 lira 35 kuruştur.

Ankara ve İstanbul da bulunan yüze yakın dernek üyemiz vardır. Bu üyelerimiz bilhassa son aylarda, Ankara ve İstanbul da dernek şubelerinin yeniden canlı şekilde kurulmasını ısrarla istemiye başlamışlardır. Halbuki Ankara’da ve İstanbul’da müstakil iki kardeş derneğimiz mevcuttur. Derneğimiz hemşeriler arasında bir ikincilik doğmasın düşüncesiyle, Ankara ve İstanbul’daki şubelerimizi pasif durumda tutuyorduk. Dernek işlerini şahıslara vazife olarak veriyorduk. Mesela Ankara’da devlet şurasında bulunan Fazıl Kafadar, derneğimizin Maarif Vekâleti nezdinde temsilciliğini yapmaktadır. İstanbul’da Uğurol Barlas, kütüphanelerde Gazianteple ilgili bilgileri kopya edip derneğimize göndermektedir. İstanbul şubesi mensupları, İstanbul’da bulunan hemşerilerimizin cenaze merasimi gibi önemli günlerinde toplu halde katılmakta ve derneğimizi temsil etmektedirler.

Ağustos 1960 ayı içinde eski halkevleri gibi Türkiye ölçüsünde Türk Kültür Dernekleri kurulmaya başlanmıştır. Türk Kültür Derneği’nin bir şubeside Gaziantep’te kurulmak üzeredir. İdare heyetimiz üyelerinin çoğu bu şubenin kurucuları arasındadır. Türk Kültür Derneklerinin kurulması, Gaziantep Kültür Derneği’nin kültürel sahaya daha fazla para ayırmasına lüzum bırakmamıştır. Kültürel sahada sadece Gaziantep hakkında bir araştırma merkezi ve bu araştırmalardan elde edilen bilgileri yayınlama vazifesine devam ederse, derneğimizin canlılığı muhafaza edilmiş ve aynı zamanda öğrenci yardımına eskiye nisbetle fazla miktarda para ayrılması mümkün olacaktır.

Derneğimiz idare heyeti olarak, gelecek idare heyetine aşağıdaki mevcutları devretmek üzereyiz:

76.392 lira 83 kuruş öğrencilerde bulunan alacak, 35.135 lira 12 kuruş yüzde yirmi noksanı fiyat ile Kültür Şubesi menkulleri, 1.629 lira 50 kuruş demirbaş, 231 lira 92 kuruş nakit para olmak üzere ceman 113.389 lira 37 kuruş bir mevcut devrediyoruz. Derneğimizin Gaziantep Belediyesi 1960 tahsisatından 2.500 lira, Maarif Vekâletinden Kültür Dergisinin 6 aylık abone bedelinden 700 lira alacağı mevcuttur. Kültür Dergisi’nin 32’nci sayısı baskı dizgi ücreti olan 600 lira henüz matbaaya ödenmediğinden dernek borcu olarak bulunmaktadır. Dernek mevcutları idare heyetimiz zamanında yüzde 18 nisbetinde bir artış göstermiştir.

Derneğimiz idare heyeti üyeleri, mesleki faaliyetlerden artırdıkları zamanları ve istirahatlerinden fedakârlık ederek, bir kuruş bedel karşılığı olmadan, hemen her gün yukardaki sıraladığım işleri yapmak için mesai sarf etmişlerdir. Bugünkü̈ zor hayat şartları içinde, parasız olarak yapılan bu hizmetlerde, idare heyetimizin faaliyetini tenkit ederken diğer mevcut derneklerin idare heyetlerinin aldıkları neticeleri göz önünde tutmalarını, tenkiti yapacak arkadaşların bu gibi hayır işlerine şahsen ne kadar vakit ayırabileceklerini ve bilhassa ayırabildikleri zamanı da nazarı itibara almalarını sayın üyelerimize hatırlatır, yeni seçilecek dernek organlarına başarılar dileriz.

Başkan Hulûsi YETKİN

28 Ağustos 1960