Ankara ve İstanbul gibi Yüksek Öğretim merkezlerinde birçok illerin öğrenci yurtları vardır. Gaziantepli Yüksek Tahsil gençliğinin ise bir yurdu yoktur. Gaziantepli Yüksek öğrenim gençliği büyük zorluklarla tahsillerine devam edebiliyorlar.

On dört yıldan beri derneğimiz, Ankara ve İstanbul’da birer yurt yaptırmak için bir çok teşebbüslere girişmiş. Alınan netice parlak değil: Sadece Ankarada bir yurt arsası satın alınabilmiş. Yurt yaptıramıyan derneğimiz, yüksek tahsil gençliğine borca para vermeğe önem vermiş. 130 öğrenciye yardım yapmış. Halen 25 öğrenciye ayda 100 liradan borca para verebiliyor.

1960 yılı sonlarına doğru, Gaziantep Ticaret ve Sanayi odasının yeni idarecilerinin Ticaret Odasının birikmiş parasını memleket için hayırlı bir teşebbüse yatırmak istedikleri haberi alındı. Başta Gaziyurt gazetesi olmak üzere, diğer mahalli gazetelerimiz ve bir kısım Ticaret odası meclisi üyelerimiz yurt yaptırılmasını ısrarla istediler. Ticaret ve Sanayi Oda meclisi, meseleyi incelemek için bir komisyon kurdu. Komisyon meseleyi inceledi ve netice de Ticaret Odası Meclisi, Ankara’da yurt yaptırılmasına ittifakla karar verdi.

Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odamızın aldığı bu karardan dolayı, sayın oda meclisi üyerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Karan Yüksek Tahsil gençliği arasında büyük sevinç doğurmuştur. Ticaret odamız, mevcut parasını emniyetli ve memlekete en faydalı bir sahaya yatırmış bulunuyor. Ticâret odamızın bu büyük hizmeti zaman geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır.

Derneğimiz, Ankara’da yapılacak yurdun askarî 80 yataklı olması, yurttan fakir öğrencilerin faydalanmasını sağlıyacak ve hem de yurt gelirlerinin yurt işletme masraflarını karşılamasını faydalı buluyor. 80 yataklı bir yurt inşaatı için ortalama 300.000 liraya ihtiyaç vardır. Ticaret odamızın bazı üyelerinin yurt için bir bina satın alınması taraftarı olduğunu haber aldık. Yurt için yapılan hazır bir bina bulunması, çok güç olduğundan gençliğin ihtiyacını başka gayelerle yapılmış bir binanın karşılaması ihtimali çok zayıftır. Ticaret odamızın mevcut arsa üzerinde bir yurt binası yaptırmasını temenni ederiz. Belediyelere ilkokul mükellefiyeti yüklüyen kanun çıkmadan önce, yurdun istenilen vasıfları taşıyabilmesi için, Gaziantep Belediyesi ile Ticaret odamızın birlikte yurt yaptırması fikrini savunmuştuk. Belediyemizin yurt yaptırılmacsı için para ayırması mümkün olmadığı anlaşılınca; Ticaret odamızın tek başına bu büyük işe girmeğe karar vermesini büyük takdirle karşıladık. Gaziantep Kültür Tarihi, bu hayırlı teşebbüsten dolayı: Vehbi Kepkep, Mustafa Öğücü, Mustafa Özsaraç, Ali Nakıp, Tekin Dai, Bedrettin Üstünalp, Durdu Tekinalp, Mahmut Atay, Cemil Alevli, İmam Hüseyin İnci ve diğer oda meclisi üyelerinin isimlerini unutmuyacak ve daima hayırla anacaktır.

Gaziyurt gazetesi, başka sebeplerden dolayı, yurt meselesini vesile ederek, şahsıma karşı aslı olmıyan neşriyatta bulunmuştur. Gaziyurt gazetesi çok gülünç fikirleri bana mal etmek istiyor. Yazdıkları o kadar inanılmayacak şeylerki, cevap vermeye dahi lüzum görmüyorum. Hakkım da çok haksiz hücümlara ve şahsiyet yapmalarına rağmen; yurt da vasında gösterdikleri gayretten dolayı, Gaziyurtçuları takdirle anmayı bir vazife bilirim.

Hulûsi Yetkin