Bu sayı ile Gaziantep Kültür Dergisi’nin beşinci ciltline başlamış bulunuyoruz. Beş yıldan beri derginin devamlı yayınlanmasına maddi destek olan Kültür Derneği idarecilerine, abonelerimize, Gaziantep Belediyesi ve Özel İdaresine teşekkürü bir borç biliriz.

Bilindiği gibi dergimizin amacı Gaziantep bölgesi ile ilgili bilgi ve fikir yazılarını bir araya getirip yayınlamak suretiyle, bölgenin kalkınması faaliyetine önderlik edecek idarecilere ilim adamlarına sanatseverlere, müteşebbislere, aydınlara lüzumlu bilgi ve fikir malzemesini sunmak veya ipuçları vermektir. Türk aydınlarının çoğunda yeteri kadar bulunmayan ilim zihniyetini, toleransı, hoşgörürlüğü, demokrasi zihniyetini savunan yazılara, kültürel kavramları izah eden konulara da derneğimizde imkan nispetinde yer veriyoruz.

Türkiye’nin her bölgesinin imkanlarının ve sosyal yapısının doğru olarak tespit edilip yayınlanmasını zaruri görüyoruz Gerçek bilgilere dayanılarak yapılacak planlı kalkınma sonucunda. Türkiye’nin hızla kalkınacağına inanıyoruz. Yurdumuzu ve insanlarını tanıyoruz fark ederek meydana getirilmiş ve gerçek bilgiye istinat etmeyen düşüncelere tedbirlere, nizamlara ve kanunlara sık sık rastladıkça üzüntümüz devamlı oluyor. Yüksek öğrenim görmüş aydınlarımızın bile ezici çoğunluğu, yurt davalarımızın hallinde, yurdumuzun imkanlarını araştırmak bilgi ve fikir malzemelerini bir arada yayınlamayı ve bu yayınlardan istifade etmeyi hatırlarına dahi getirmiyorlar; yurdumuzu tanıdıklarını zannediyorlar; gerçekte ise yurdumuzu ilmi ölçülerle hiç tanımıyorlar. İleri sürdükleri hal çareleri çok defa bünyemize uymadığı için yurdumuzda huzursuzluk devam ediyor.

Beş yıldan beri Gaziantep bölgesi hakkında bilgi ve fikirleri toplamak ve yayınlamak için büyük gayret sarf ediyoruz İlk yıllarda dergimizin yaşaması ve yerleşmesi uğruna, lüzumlu maddi ve manevi desteğe sahip olabilmek için, vaktimizin çoğunu derneğimizin gelişmesine sarf ettik ve bu sebeple dergimizin sayfalarından gayemize aykırı yazılara ve manzumelere de yer vermek zorunda kaldık. Gayemize aykırı yazılar ikinci ciltte biraz daha azaldı, üçüncü ve dördüncü ciltlerde ise asgariye indi. Gayemize uygun bulup yayınladığımız yazıların çoğunun ise, ilmi nitelikte olmadığımı, sadece bilgi ve fikir kırıntılarından ibaret olduğunu biliyoruz. Bilindiği gibi, ilmi yazıların meydana gelmesi için ihtisas adamları tarafından uzun araştırmalar, derlemeler, maddi destek ve uzun zamana ihtiyaç vardır. Derneğimiz bu imkanlara sahip değildir. Devletimizin bu imkanlara sahip değildir. Devletimizin ise ilmi araştırmalara, araştırma enstitülerine yeteri kadar değer vermediği hepimizin malumudur. Bütün bu imkansızlıklar içinde yayınladığımız bilgi kırıntılarının dahi, yurdumuza birçok faydalar sağlayacağı, araştırmalara ilk zemin olacağı kanaatindeyiz.

Bir kuruş ücret almadan, şahsi fedakarlıkla birçok saatlerini sarf ederek bilgi ve fikirleri toplayan, bir çok konuları ilk defa işleyerek meydana getiren ve bu meydana getirdikleri yazılar ilmi bakımdan bilgi kırıntıları bile olsa dahi bu yazarlara teşekkür borçluyuz.

Gaziantep Kültür Dergisi’nin 1962 yılında yayınlanacak 49 ila 60 numaralı sayıları beşinci ciltti teşkil edecektir. Beşinci cilttin amacımıza daha uygun yayınlanması için elimizden gelen gayreti sabredeceğiz. Sayın hemşerilerimizde Gaziantep hakkında bilgi ve fikirleri bize haber verirlerse amacımıza daha çabuk yetişmemiz mümkün olacaktır. Türkiye bir benzeri bulunmayan dergimizin yaşaması ve gelişmesi için bütün Gazianteplilerin yardımcı olacağına inanıyoruz.

Hulûsi Yetkin