Kültür Dergisi Ocak 1960 sayısı ile üçüncü cilte başlamış bulunuyor. 1960 sonunda üçüncü cilti de tamamlamış olacağız. Kültür Dergisi’nin Ekim 1959 ve Aralık 1959 aylarında neşriyatına ara vermiş bulunması, birçok abonemizin şiddetli tenkitleriyle karşılandı. Bu tenkitlere bir bakıma memnun kaldık. Çünkü dergimizin yaşamasını ve gelişmesini arzu eden hemşerilerimizin tahminimizden çok fazla olduğunu böylece anlamış olduk. Bilhassa ben, çok ağır tenkitlere maruz kaldım ve şahsen itham edildim: Dergiyi yayınlamaktan usanmışım; siyasete atılmış dergiyi ihmal etmişim. Şahsî menfaati mi daha çok düşünmeye başlamışım vs. Bu ithamlarda hakikat payı yoktur. Derginin yayınına iki ay aralık vermiş ve Ocak sayısının da biraz gecikme ile yayınlanmasının tek sebebi: Kültür Derneği’nin içinde bulunduğu mali sıkıntıdır. Malî sıkıntının neden ileri geldiği Kültür Derneği Haberleri sütununda izah edilmiştir.

Dergimizin neşriyatına aralık vermesi birçok okuyucularımızın bize müracaatına sebep oldu. Böylece okucularımızın fikirlerini öğrenmemiz mümkün oldu. Birinci ve ikinci ciltler her zamandan fazla satıldı. Birçok yeni okuyucular kazandık.

Kültür Dergisinin Gaziantep’in bir kılavuzu ve bir ansiklopedisi mahiyetinde yayınlanmasını istiyen hemşerilerimiz büyük çoğunluk teşkil ediyor. Gaziantep hakkında her türlü bilgiyi Kültür Dergisinde bulmak istiyen vatandaşlarımız çoktur.

Eskiden beri biz idareciler de Kültür Dergisini Gaziantep’in bir kılavuzu ve bir ansiklopedisi, incelemeleri yayınlayan bir organ mahiyetinde olmasını arzu ediyoruz. Fakat dergiyi istenilen mahiyette yayınlamak çok zor oluyor. Bilhassa Gaziantep gibi bir muhitte, hiç ele alınmamış konuları ele almak; yazılar hazırlamak ve hazırlatmak çok emek ve zaman istiyor. Yazarlarımız, şahsî işlerinden fedakârlık yaparak, bu yazıları hazırlıyorlar ve karşılığında bir kuruş ücret veremiyoruz. Dergimizden her sayıdan çok miktarda bastırıp cilt için saklamak gerekiyor. Çünkü Kültür Dergisi ciltlendikten sonra daha çok satılıyor. Kültür Derneği her yıl bütçesinden 8 ilâ 10.000 lira arasında değişen bir parayı dergimiz için ayırmak zorunda kalıyor. Gaziantep Belediyesi ile Özel idaresi Kültür Derneğini desteklediği müddetçe; Kültür Dergisinin uzun yıllar yaşaması mümkün olacaktır. Biz Kültür Dergisi fahrî idarecileride dergimize bir kılavuz, bir ansiklopedi ve incelemeleri yayınlayan bir mahiyet vermeye gayret edeceğiz. Her sayıda, bir evvelki ayda Gaziantep’te cereyan eden olayları da özet olarak vereceğiz.

SAYIN OKUYUCULARDAN

Gaziantep ilinden bahseden vesika, fotoğraf ve bilgiler ellerine geçtikçe dergimizi adresine göndermelerini diliyoruz.

Hulûsi YETKİN