Lise mezunu binlerce Türk gencinin biricik amacı: Büyük şehirlerde bulunan bir yüksek öğretim müessesesine devam edip seçkin bir Türk aydını olarak yetişmektir. Gençlerimizin çoğu, bu amaçlarını gerçekleştiremiyorlar. Çünkü: Bugünkü Türkiye de yüksek tahsil müesseselerine devam etmek, her şeyden önce çok paraya ihtiyaç gösteriyor.

Öğrenci bankası gibi, yüksek tahsil gençliğine borç para veren Türkiye ölçüsünde büyük müesseselerimiz olmadığı olmadığı için, birçok kabiliyetli fakir gençlerimiz yüksek tahsilden mahrumdurlar. Para sıkıntısı içinde kıvranan, fakir ve orta halli ailelere mensup yüksek tahsil gençleri, kendilerini derslerine iyi veremiyorlar; kaliteli aydınımız az yetişiyor.

Yüksek tahsile devam eden binlerce Anadolulu genç, modern yurtların azlığı sebebiyle, çok kötü şartlar içinde çok defa sağlığa ahlâka aykırı yerlerde barınmak zorunda kalıyor.

Sözün kısası: Yüksek tahsil müesseselerimizin üstün nitelikte Türk aydını az yetiştirmesinde; öğrenci yurtlarının yetersiz oluşu ve öğrenci bankasının olmaması en önemli sebeplerden biridir kanaatindeyiz.

Bugünkü Türkiye’de yüksek tahsil gençliğine yardıma çalışan elliye yakın dernek vardır. Mevcut dernekler, bu en büyük memleket davasını kökünden halledecek kudrette değildir. Meselâ: Mevcut derneklerin en faallerinden biri olan Gaziantep Kültür Derneği on üç yıldan beri halkevlerinin kültür sahasında bıraktığı boşluğu Gaziantep’te doldurmaya çalışırken; diğer yandan Gaziantepli 120 yüksek tahsil gencini okutmuştur. Halen 25 yüksek tahsil gencine ayda 100 lira borç para verebiliyor. Gazianteplilerin bir yurdu yoktur. Yardıma muhtaç Gazianteplilerin sayısı ise en az 500 gençtir. Başka bir deyişle Kültür Derneği Gaziantepli yüksek tahsil gençlerinin ancak yüzde beşine ayda yüz lira gibi az bir para ile yardım yapabiliyor. Hülâsa: Devlet bütçesinin yardımı olmadan mevcut dernekler bu büyük davayı halledecek kudrette değillerdir.

Türkiye’mizin en çok muhtaç olduğu şey: Çok sayıda ilim zihniyetine ve hür düşünceye sahip ilim ve ihtisas adamları ve kaliteli idarecilerdir. Bu seçkin Türk aydınlarının çoğunu yetiştiren üniversite ve yüksek okullarımızdır. Bu üniversite ve yüksek okullarımızda okuyan gençlerin yurt ve kredi ihtiyaçlarını, yeni devrim idaresinin süratle halletmesi gerekiyor. Bu konuda çalışan dernek ve müesseselerin tecrübelerinden istifade edilerek Türkiye ölçüsünde doğrudan doğruya devlet bütçesine bağlı müesseselerin süratle kurulmasına müzaheretinizi en derin saygılarımızla dileriz.

Hulûsi YETKİN

Merkez Yönetim Kurulu

Başkanı