KISA VE UZUN VADELİ TETBİRLERİ ZAMAN KAYBETMEDEN ALMAK ZORUNDAYIZ

Hızla yükselen fiyatları yavaşlatmak için kısa ve uzan vadede netice verecek tetbirlerin en önemlilerini şöylece sıralıyabiliriz.

ET VE BALIK KURUMU GAZİANTEP'TE DE ET TANZİM ŞATIŞLARI YAPABİLİR

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerimizde Et - Balık ve kurumu tanzim satışları yapmakta ve büyük rağbet örmektedir. Az gelirli vatandaşlarımız kilogram başında bir veya iki lira daha ucuza et alabilmektedirler. Tanzim satışları, fiyatların hızla yükselmesine zaman zaman engal olmaktadır. Gaziantep'de Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biridir. Et ve Balık kurumunun Gaziantep'te de tanzim satışı yapmasını ısrarla istemeliyiz. Et ve Balık Kurumu tarafından Gaziantep Humanız mevkinde yaptırdığı Soğuk Hava Deposu faaliyete geçmek üzeredir. Kurumun Gaziantep kasaplarından bazıları ile yapacağı işbirliği neticesinde tanzim satışlarına derhal başlaması mümkündür kanaatindeyiz.

GAZİANTEP’TE DE SIĞIR KESİMİNİ TEŞVİK EDEBİLİRİZ

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde, koyun etine nisbetle daha ucuz ve kara eti bol sığır etleri az gelirli vatandaşlar arasında büyük rağbet görmektedir. Gaziantep kasaplarında ise sığır eti satılmıyor. Halbuki Gaziantep halkı çiğ köfte gibi kara etle yapılan yemekleri çok sevmektedir. Ucuz sığır etlerinin Gaziantep halkı arasındada rağbet göreceğini tahmin etmek güç değildir.

Gaziantep Bölgesi'nde yaşıyan sığırların çoğunda, insanlarda tenya (Şerit) yapan sürfe bol miktarda olduğundan kasaplarımız sığır kesmekten çekinmektedirler. Soğuk depolarda ise dondurma suretiyle uzun zaman etin soğuk muhafazası neticesinde tenya yumurtaları öldürülmektedir. Gaziantep'te de Soğuk Hava deposu faaliyete geçmek üzere olduğuna göre, sığır kesimini teşvik etmenin zamanı gelmiştir demektir. Bu konu da belediyemiz, kasaplar derneği ile birlikte bir teşkilat kurup sığır kesimine ön ayak olursa, Gaziantep'te kış ayların da et fiayatlarında görülen hızlı fiat yükselişlerini bir derece engellemesi mümkündür.

GAZİANTEP BALIK SATIŞLARINI TEŞKİLATLANDIRABİLİRİZ

Gaziantep’te zaman zaman getirilen balıklar büyük rağbet görmektedir. Birçok günler ve bilhassa yaz aylarında Gaziantep'te balık satılamamaktadır. Gaziantep'te hergün satışa hazır balık bulundurmak için Belediyemizin ön ayak olacağı bir şirket kurulması yerinde olacaktır. Veya bu işi et ve balık kurumunun yapmasında ısrar etmeliyiz.

Belediyenin gayrimenkulleri teminat gösterilerek bu şirkete sermaye temini mümkündür kanaatindeyiz. Şirketin, Gaziantep’te balık satışı yapanlarla iş birliği yapması da mümkündür. Kurulacak balık şirketinin kısa zamanda büyük kârlar elde edeceği kanaatindeyiz. Balık satış şirketinin bir soğuk hava deposuna sahip olması gerekiyor. Şimdilik et balık kurumunun soğuk hava deposundan faydalanılarak, satılmayan balıkların muhafazası imkânı doğmuştur. Balıkların istihsal mıntıkalarından ucuza alınıp soğuk hava depolu kamyonlarla bozulmadan ve süratle Gaziantep'e getirilmesi gerekmektedir. Bu iş için kurulacak balık şirketinin en az bir firigorafik (Soğuk hava defolu) arabaya sahip olması gerekmektedir.

GAZİANTEP’İN SAKATAT İHTİYACINI KARŞILAYACAK BİR TEŞKİLAT KURABİLİRİZ

Bilhassa kış aylarında Gaziantep'te koyun başı, ciğeri, böbreği çok sarf edilmektedir. Şehirde yüzlerce cağırtlak kebapçısı vardır. Bazı doğu şehirlerinde ise ciğer, baş, böbrek çok ucuzdur. Ucuza satılan şehirlerden soğuk hava depolu arabalarla sakatatın Gaziantep'e getirilerek kebapçılara dağıtılmasını sağlayacak bir kooperatif veya şirketin kurulmasına da belediyemizin ön ayak olmasını temeni ederiz.

KEÇİ ETİ YASAĞI KALDIRILMALI MIDIR?

Son yıllarda Gaziantep kasaplarında keçi eti satışı belediye tarafından yasak edilmiştir. Keçi eti satış yasağının yerinde bir yasak olduğu fikrini savunan bir zabıta memuruna göre: Keçi eti koyun eti ne nisbetle ucuz ve eti daha az lezzetlidir. Keçi eti satışına cnüsade edildiği takdirde bazı kepapçı ve lokantacılar, vatandaşı aldatmakta, keçi etini koyun eti diye satarak, haksız kâr elde etmektedirler. Vatandaşın aldatılmasını önleyen bu yasak aynı zamanda ormanlarımıza çok zararlı olan keçinin rağbetten düşmesini sağlıyacak ve keçinin zamanla sayısı azalacaktır.

Keçi eti satış yasağının zararlı olduğu fikrini savunan bir köylüye göre: Bazı cins keçi etleri, koyun etlerinin çoğundan çok lezzetlidir. Köylülerimiz keçiyi etinden ziyade sütü, yağı kılı için beslerler. Keçiyi beslemek kolaydır. Her besin meddesini yer. Keçi, fakir köylünün can yoldaşıdır. Keçinin ormanlara tecavüzünü önlemek mümkündür.

Keçi eti ucuzdur. Az gelirli vatandaş pahalı olan koyun eti yerine daha ucuz olan keçi etini tercih edecektir. Keçi satış yasağını kaldırmalıdır.

Yine keçi etinin satış yasağının kaldırılmasını doğru bulan bazı kasaplara göre: Bazı keçi cinslerinin etleri koyun etinden lezzetlidir. Keçi eti koyun etine nisbetle ucuzdur. Az gelirli vatandaşlar sık sık koyun eti yiyemiyorlar. Bilhassa kış aylarında kasaplardan keçi eti istiyen vatandaşlar çoktur. Kasaplar, vatandaşın gözü önünde hayvan bedeninden istenilen yerden et parçasını kesmektedir. Normal bir insan Gaziantep kasaplarındaki usule göre, bir et keçi eti mi, koyun eti mi olduğunu derhal anlıyabilir. Gaziantep'te vatandaşın aldatılması bazı kasaplarda imkânsız denecek derecede zordur. Keçi eti satışına müsade edildiği takdirde, kış aylarında et fiyatları bu kadar çok artmıyacaktır.

Görülüyor ki her iki fikri savunanlarında haklı tarafları vardır. Keçi eti bazı kayıt şartlarda müsaade edilmesi bolluk yaratacaktır kanaatindeyiz.

Koyun eti diye keçi eti satış hilelerini önlemek için bazı kasaplarda sırf keçi eti, bazılarında da sırf koyun eti satışına müsade etmekte alınacak tetbirlerden birisi olabilir.

KÜMES HAYVANCILIĞINI GELİŞTİREBİLİRİZ

Senelerden beri aynı faaliyeti gösteren Gaziantep Zirai Araştırma Entitüsü'ndeki kümes hayvancılığının geliştirilmesinde ısrar etmeliyiz. Yine belediyemizin ön ayak olacağı bir şirket kurmakta mümkündür. Bu şirket, Gaziantepli sanatkârlarla iş birliği yaparak kaluçka makineleri yaptırıp uzun vade ile Köy Kalkınma Kooperatiflerine. Tavukçulara satabilir. Ucuz ve vadeliye temin ederek ortaklarına dağıtabilir. Yumurtaları toplayarak soğuk hava de posunda muhafaza edebilir, kış aylarında kümes hayvanı ve yumurta tanzim satışı yapabilir.

BESİCİLİĞİ TEŞVİK EDEBİLİRİZ

1955 yılında Gaziantep'te 20-25 bin kaş koyan beslenirken, 1965 yılında bu miktar 45-50 bin adede yükselmiştir. Besicilik Gaziantep çevresinde gelişmektedir. Nurgana ve Babilge gibi yakın köylerde de besiciliğe başlanmıştır. Kış aylarınada boş vakiti olan köylümüzün besicilikle meşgul olması hem köylerimize ve hem şehrimize büyük fayda sağlıyacaktır. Köylerimizde kurulmaya başlıyan Köy Kalkınma Kooperatifleriyle iş birliği yapacak belediyemizin teşebbüsü ile bir besicilik şirketi kurulabilir.

Besicilik şirketi, devlet üretme çift ilklerinden sağlıyacağı ucuz ve vadeli yemleri şirketle iş birliği yapan besicilere müsait şartlarda dağıtabilir. Besicilere örnek olsun diye uzmanlar nezaretinde modern fennî bir ağıl yaptırarak kurslar açabilir. Besicilerin yunlarını yem karşılığı satın alıp değerlendirebilir. Besicilerin yetiştirdikleri hayvanları satın alarak, fiyyatların hızla yükseldiği aylarda tanzim satışları yapabilir, ihracat işleri, et sucuğu, pastırmacılık, süt, peynir, soğuk hava depoculuğu gibi işlerle de uğraşabilir. Besicilik şirketinin binlerce Gaziantepliye iş ve kazanç imkanları sağlama yollarını gösteren bir öncü olması mümkün olabilir.

SONUÇ

Hayvansal besinlerin bol ve ucuz olarak halka intikalini sağlayan ileri gitmiş ülkelerde birçok başarılı şirketler va kurumlar faaliyettedir. Gaziantep Bölgesi imkanlarını göz önünde tutarak kurulması mümkün teşkilat örneklerinden bu yazımızda kısaca bahsetmiş bulunuyoruz. Bol kazanç sağlıyacak bu şirketlere kolaylıkla sermaye sağlamak mümkündür kanaatindeyiz. Şirketleri yürütecek idareci ve uzmanları da yerlielemanlar yetişinceye kadar temin etmekte imkân dahilindedir. Birçok ülkeler bu konuda başarıya ulaşmıştır. İmkânsız gibi görülen çeşitli davaları halleden Gazianteplilerin ilgilenirlerse, hayvansal besinler iş kollarında da büyük bir başarı sağlıyacaklarına inanıyoruz.