Gaziantep Belediyesi Yöneticileri, hızlı fiyat artışları ve fiyat dalgalanmalarını önlemek konusunda, kanunlarda gösterilen açık ve kesin yetkilerini kullanıyorlar mı ve görevlerini yerine getiriyorlar mı?

Avukat Şevki Akbayram

Avukat Hulusi Yetkin

Gazı̇antep Halkının Çoğu, Geçim Sıkıntısı İçinde Bunalmaktadır. Derlenen Bı̇lgı̇lere Göre:

Gaziantep halkı hayat pahalılığından çok şikayetçidir. Satışa arzedilen mal ve hizmetlerin fiyatlarında, çok büyük dalgalanmalar olmaktadır. Fiyat artışları, makul ölçüleri ve oranları çoktan aşmıştır. Nüfusu baş döndürücü şekilde artan Gaziantep şehrinde zarurî ihtiyaç maddeleri zaman zaman az bulunduğundan, çok büyük fiyat farkları ve dalgalanmaları görülmektedir. Gaziantep şehri, Türkiyenin en pahalı şehirlerinden biri haline gelmiştir. Pahalılık, şehrin hızlı gelişmesini yavaşlatan en büyük engel olarak karşımıza dikilmiştir. İkinci büyük engel olan su yetersizliği ile, ev ve işyeri yapılmasında kullanılacak imara göre parsellenmiş arsa azlığı ve karaborsası gibi diğer engeller de, bir an önce kalkınmak isteyen halkımıza, hayatı çekilmez hale getirmektedir.

Türk Kanunları, Hayat Pahalılığını Önlemek Görevini En Fazla Beledi̇yelere Vermi̇şti̇r.

1946’dan bu yana muhalefette bulunan basın ile muhalif parti sözcüleri, hayat pahalılığını önlemek için gerekli tetbirleri almadığından dolayı iktidarda bulunan hükümetleri suçlamayı âdet edinmişlerdir. Dünya ölçüsünde artan fiyatlardan dahi, hükümetleri suçlamak alışkanlık haline gelmiştir. Birçok ülkelere oranla Türkiyede fiyatların çok hızlı artma göstermesinde, sayısı 1.600’ü geçen Belediyelerin zamanında tetbir almamalarının çok büyük rolleri olduğunu, ekonomi uzmanları önemle belirtmektedirler.

Hayat pahalılığı ile en büyük mücadeleyi mevcut kanunlarımız sadece hükümetlere vermiştir diyen hukukçularımız var ise, kanunun adı, sayısı ve maddelerini açıklamasını dileriz.

Türk hukuk mevzuatı, belde halkının zarurî ihtiyaçlarını en iyi şekilde, evvelâ mahallinden karşılanabileceği görüşünden hareketle, hayatı ucuzlatacak tetbirler almak konusunda, açık ve kesin yetkiler, görev ve sorumlulukları Belediyelere vermiştir.

Hayat pahalılığını önlemek görevi, kanunlarımız tarafından Belediye başkan, encümen ve Belediye meclislerine yüklenmiştir. Hükümetlerin görevi ise, Belediyenin temin edemediği ihtiyaç maddelerini, dış ülkelerden temin etmek gibi ikinci derecede yardımcı görevlerdir. Bir şehirde görülen hayat pahalılığı

(Gelecek sayıda)