İkinci Beş yıllık plân içinde Aşağı Fırat projesi ele alınmış bulunmaktadır. Aşağı Fırat projesi, Türk devletinin bugüne kadar ele aldığı dev projelerin biri ve birincisidir. 20 milyar liralık dev projenin fizibilite rapor çalışmalarına başlanmış ve 1971 yılında fiilen inşaatına başlanmasına karar verilmiştir. Aşağı Fırat projesinin baraj ve hidro elektrik tesisleri kısmı 1978 yılında inşaatı bitirilecek, sulama kısmına başlanacaktır. 1978 yılından itibaren her sene kısım kısım modern ziraata elverişli Aşağı Fırat havzası toprakları sulama tesislerine kavuşacaktır.

Bilindiği gibi Fırat nehri, Türkiye’nin en büyük ve Dünyanın ilk akla gelen büyük nehirlerindendir. Anadolu’muzun büyük bir kısmının sularını topluyan Fırat ve Murat nehirlerinin, meşhur Nil nehrinin Mısıra getirdiği sulardan daha fazlasını sınırlarımızın dışına aktardığı kayıtlarla sabittir. Fırat nehrinin Suriye’ye girdiği Karkamış noktasında Türkiye’den Suriye’ye geçirdiği su miktarının 40 milyar metreküpün üzerinde olduğa ölçülmüştür. Fırat nehri böyle akıp giderken, Güneydoğu Anadolu’da bilhassa Aşağı Fırat bölgesinde: Harran, Ceylanpınar, Kızıltepe, Viranşehir, Siverek, Barak, Yavuzeli, Araban, Adıyaman gibi genişliği bir milyon hektardan daha fazla olan ovalar susuzdur, insanlarının çoğu perişanlık içindedir. Türkiye’de mevcut ekonomik sulamaya elverişli ziraat arazisinin beşte biri Aşağı Fırat havzasında bulunmaktadır. Bu havza Çukurovadan da çok geniştir Yukarı Mezopotamya adı da verilen Aşağı Fırat havzası sulandığı takdirde, bölgedeki pamuk üretiminin 25 misli, çeltik üretiminin 15 misli artacağı hesaplanmıştır. Hülasa Aşağı Fırat ovaları, ekonomik sulamaya elverişli bir arada bulunan Türkiye’nin en büyük, toprağı kalın ve bol ziraat alanlarıdır. Bu ovaların içinden Türkiye’nin en büyük nehri olan Fırat akmaktadır.

Fırat, nehri üzerinde yapılmakta olan Keban baraj inşaatının maliyetinin 3 milyar 500 milyon olarak hesap edilmektedir. Aşağı Fırat projesi ise en az 20 Milyara mal olacağı, Keban projesinden en az 6 misli büyük bir proje olduğu ifade edilmektedir. Fırat nehrinden Türkiye’nin istifadesi için Keban’dan güneyde nehrin muhtelif noktalarında ve bilhassa Bilal Uşağı, Sansap, Halfeti çevresinde Türkiye’nin en büyük barajının yapılması düşünülmektedir. Son alınan haberlere göre, Adıyaman -Urfa- Gaziantep illeri ortasında bulunacak Taş üstü barajı adıyle anılacak baraj. Dünyanın dördüncü büyük barajı olacaktır. 1969 yılı Türkiyesi’nde bütün elektrik üreticilerinin istihsal elektrik toplamı 7 milyar kwh olduğu halde, sadece Taş üstü barajının tek başına bir yılda üreteceği elektrik 10 milyar 500 milyon kwh olacaktır. Halfetiye doğru Gaziantep’ten direk gidecek olan 45 kilometrelik yol inşaatı 1969 programına alınmıştır.

Türkiyenin 1 milyar 700 milyon ton rezevii en zengin ve büyük, Elbistan linyitleri işletme hazırlığı hızla ilerlemektedir. Gaziantep’e Mizmilli kaynağından içme ve sanayi suyu getirme projesi devlet tarafından ele alınmıştır. Gaziantep Organize sanayi bölgesi projesi hazırlanmış, 1969 yılında inşaata başlanması programlaşmıştır. İçinde Gaziantep ilide dahil 22 Doğu İlinde yatırım yapacaklara vergi indirimi nisbetleri yüzde güne çıkarılmıştır.

Kredi kolaylıkları, gümrük muafiyetleri tanınmıştır. Gaziantep çimento fabrikasının 200.000 tonluk yıllık üretiminin yılda 600 000 tona çıkarılması için ek inşaatlara başlanmıştır. Narlıda Ersan şirketinin petrol tasfiyehanesi inşaatı başlamak üzeredir. İskenderun’da Türkiye’nin üçünde demir çelik işletmesi inşaatına geçilmiştir. İskenderun Demir Çelik tesisleri 3 milyar 500 milyon liraya mal olacak ve yılda 1 milyon 200 bin ton demir üretilecektir. Mersin’de 500 milyon liraya mal olacak olan gübre fabrikası inşaatına başlanmıştır Yine Mersin’de Türkiye’nin en büyük petrol tasfiye işletmeleri hızla genişletilmektetedir.

Görülüyor ki: Gaziantep’te gelecek yıllarda sanayinin ve ticaretin hızla gelişmesi için çevresinde çok önemli inşaatlar ve hazırlıklar ilerlemektedir. Türkiyenin en büyük ekonomik sulamaya elverişli Aşağı Ferat ovaları Gaziantep’in doğu ve kuzeyinde yer almaktadır. Türkiye’nin en büyük ve Dünyanın 4’ncü büyük barajı da Gaziantep’e çok yakın faaliyete geçecektir. Türkiye’nin en büyük Demir çelik tesislerinden üçüncüsü Gaziantep’in limanı İskenderun da faaliyete geçecektir. Gaziantep sanayine lüzumlu su, enerji akaryakıt, kömür gibi ana maddelerin ucuz ve bol olarak hazır bulunacağı yıllar yakındır. Bugün dahi Doğu Türkiye’si ile Batı Türkiye’si arasında en büyük bir ticaret merkezi olan Gaziantep’in, önümüzdeki 20 yıl içinde Türkiye’nin ilk akla gelen İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerînden biri haline geleceğini tahmin etmek güç değildir. İmkânlar hazırlanıyor, en inanılmaz şartlarda büyük başarılar kazanan Gazianteplilerin yeni doğacak imkânlardan azami istifada ederek, Türkiye kalkınmasında büyük rol alacağına inanıyorum.

Gaziantep çevresinde girişilen teşebbüslerin gerçekleşmesi için, biz Gazianteplilerinde aynı zamanda Türkiye’de Siyasi istikrarın devamı için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.