Türk muhasarası 10Ağustos1920 tarihine kadar sürmüş, karşılıklı top ve piyade savaşları olmuştu. Muhasarayı kaldırmak ve Antep Türk mahallelerini muhasara etmek amacı ile Fransızlar, Kaymakam Anderya kumandasında sayısı onbine yaklaşan bir kuvvetle Akçakoyundan 8Ağustos 1920 tarihinde Anteb'e doğru hareket etmişlerdi. Çok büyük bir düşman kuvvetinin gelmekte olduğunu haber alan Antep şehir içi kuvvetleri de şehir dışı savaşlarına katılmışlardı İkizkuyu, Nafak boğazı, Körkünde cersyan eden savaşlarda, çok üstün düşman kuvvetleri karşısında Türk kuvvetleri dağılmıştı. Anderya kuvvetleri 10Ağustos 1920'de Anteb'e gelerek Türk muhasarasına son vermişlerdi. Şehre hücum etselerdi Anteb'e kolaylıkla girebilirlerdi. Çünkü o sırada İkizkuyu savaşları sebebiyle birçok Türk kuvveti şehir dışında kalmış, Antep'teki aileler ise yakınlarının Anteb'e dönmemeleri sebebiyle büyük bir panik içinde bulunuyorlardı. Kılıç Ali beyin cepheler kumandanlığını bırakıp Ankara'ya mabus olarak gittiği 15 Mayıs 1920 tarihinden beri, şehir içi Türk silahlı kuvvetlerinin tek elden idare edilmesinin zaruret olduğu, İkizkuyu savaşlarında alınan kötü sonuçla iyice anlaşılmıştı. Heyeti Merkeziye 8 Ağustos 1920 de Özdemir beyi Etraf Şehir Cepheler Kumandanı tayin etmişti. Özdemir bey dağılanTürk kuvvetlerini yeniden düzene sokarak, savaşın sonuna kadar şehir içi Türk silahlı kuvvetlerini Heyeti Merkeziye adına başarı ile idare etmesini bilmiştir.

SEVR ANLAŞMASI FRANSANIN GİZLİ EMELLERİNİ AÇIĞA VURDU

Antep ve çevresine yerleşen Fransız kumandanlığı, sık sık yayınlandığı beyannamelerde, asayişi korumak amacı ile Antep'te bulunduklarını, asayiş kurulduğunda çekilip gideceklerini belirten cümleler yer almakta idi. Bu tarz ifadelerden maksat, Türk halkını ikiye bölmek, Türklerin içindeki savaş taraftarı olanların lüzumsuz yere savaştıkları kanaatini yaymak, Türklerin direnme güçlerini kırmaktı. Fransızların aylarca süren propagandalarının aslı olmadığı, Osmanlı devleti ile galip devletler arasında 10Ağustos1920'de imzalanan Sevr anlaşması ile açığa çıkmış oldu. Sevr anlaşmasına göre: Antep ve çevresi Anadolu'dan ayrılıyor, Suriye ile birlikte Fransız mandasına veriliyordu. Fransa hükümeti, Antep Türk halkına Sevr anlaşmasını zorla kabul ettirmek için kuvvet kullanma yolunu yolunu seçti. Bu sebeple Anderye kumandasındaki Fransız kuvvetleri Antebe gelerek Türk muhasarasını kaldırdı ve Fransz muhasarası başladı.

FRANSIZLAR TARAFINDAN ANTEP’İN BİRİNCİ DEFA KUŞATILMASI

11 Ağustos 1920 ila 20 Aralık 1920 tarihleri arasında Fransız kuvvetleri tarafından Türk mahalleleri zaman zaman muhasara edilmiştir. Bu devrede Fransızlar: 75 ve 155 milimetrelik toplarla Türk mahallelerini devamlı bombalamışlar, Beyannameler atmışlar. Kuzey ve doğuya doğru bir iki günlük mesafe dahilinde Türkleri temizleme ve yıldırma hareketleri yapmak istemişlerdir.

11 Ağustos 1920'de Anderya kuvvetleri ile takviye edilen Fransız birlikleri Tük mahallelerini temamen kuşatılmıştır. Şehrin teslim olmasını istiyen Fransız kumandalığı kaleye beyaz bayrak çekilmesini istemiştir.

(Devam edecek)