19.8.962 tarihli Gaziantep Kültür Derneği Merkezi genel kurul toplantısında sayısı bine yaklaşan üyenin yarısından fazlası gelmediğinden, ikinci toplantı 26.8.962 Pazar günü Öğretmen Okulu Konferans salonuna gelen elliye yakın üyenin huzurunda yapılmıştır.

Genel kurul başkanlığına emekli yarbay Celâl Varış, başkan yardımcılığına hakim Ali Payat, kâtipliklere öğretmen Mehmet Solmaz ile öğretmen M. Ali Gündoğ seçilmişlerdir.

Merkez Yönetim Kurulu 1961-1962 çalışma devresi raporunu başkan yardımcısı Hulusi Yetkin okumuştur. Raporda: Önce 15 yıllık dernek tarihçesinden söz açılmakta ve daha sonra son beş yıl içindeki çalışmalar açıklanmaktadır. Dernek idare kurulunun döner sermaye esasına büyük örteni verdiğini, çalışmaların filimle halk eğitimi ile, bilgi araştırma ve yayın sahasına doğru gittikçe kaydığı teferruatı ile anlatılmıştır. Dernek idarecilerinin tasarrufa her an uymaya çalıştıkları belirtilmiştir. 1957 yılında -dernek varlığı 70.401.62 T.L. iken 1962 de dernek varlığının 140.313.85 T.L. nı bulduğu açıklanmıştır. Daha sonra yardım şubesi, Kültür Şubesi kol çalışmaları teker teker anlatılmıştır. Geçen yıllara oranla (Gaziantep kitaplığı) üzerinde önemle durulduğu, yayınların hızlandığı, yayın satışlarının bir misli arttığı sayılarla açıklanmıştır. İstanbul ve Ankara şubeleriyle tatmin edici olmuyan işbirliği izah edildikten sonra, Merkez yönetim teşkilâtının yeni durumu açıklanmış, yayınların muhafazası için yapılan tesislerden söz açılmıştır. Raporun sonlarına doğru derneğin bulunanları, alacak ve borçları sayılarla açıklanmıştır. Son olarak derneğin (1962 - 1963) çalışma devresi bütçe tasarısı açıklanmış, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Enstitüsüne bağlı olarak Gaziantepte açılacak Sosyal Araştırma merkezi için 20.000 T.L. istenmiştir.

Halk Eğitimi Kolu Başkanı Abdullah Özer, Filimle halk eğitimi raporunu okuduktan sonra, Denetleme kurulu adına Sait Söylemez denetleme raporunu okumuştur. 1961 -1962 çalışma devresi gelirlerinin 33.853.96 T.L., giderlerin 30.850.89 T. L. nı bulduğu açıklânmış ve gelir ile giderlerin nitelikleri teker teker anlatılmıştır. Denetleme kurulu, Yönetim Kurulu çalışmalarını takdire şayan bulduğunu açıklamıştır.

Raporlar üzerinde Lütfü Güceyelioğlu ile Yavuz Cenanî tenkitlerde bulunmuşlardır. Yönetim Kurulu neticede ittifakla ibra edilmiştir.

Gündemin tüzük değişikliği maddesinde Yönetim kurulu adına Hulûsi Yetkin derneğin isminin kısa olmasının faydalarını izah etmiştir. Derneğin eski ismi olan (Gaziantep Kültür Derneği) ismi, ittifakla yeniden kabul edilmiştir. Tüzüğün birinci maddesinde yazılı ve 1957 yılından beri kullanılan (Gaziantep Yüksek Tahsil Okutma ve Kültür Derneği) ismi terk olunmuştur. Yüksek tahsil gençliğinin derneğin genel kurul toplantılarında bulunabilmesi için, her yıl genel kurul toplantılarının Temmuz ayının son yarısında yapılması da kabul edilmiştir.

Gizli oyla yapılan seçimde:

Yeni Merkez Yönetim Kurulu asil üyeliklerine oy sırasına göre: (Avukat Hulûsi Yetkin, Emekli Öğretmen Şakir Sabri Yener, Avukat Cemil Cahit Güzelbey, Belediye Başkan yardımcısı M. Ali Budak, Çimento Fabrikası idare amiri Abdullah Özer, Öğretmen Mehmet Solmaz, Emekli Öğretmen Mustafa Güzelhan)

Yeni Merkez Yönetim kurulu yedek üyeliklerine: (Emekli Öğretmen Cemil Güçyetmez, Avukat Şevket Olcay, Bölge Çalışma Müdürü Efdâl Emiroğlu, Gazeteci Oğuz Göğüş, Avukat Nail Bilen, Avukat Orhan Barlas, Yavuz Cenanı) yeni Denetleme kurulu asil üyeliklerine: Tüccar Sait Söylemez, Muhasip Mustafa Özsaraç; yedek üyeliklere Tüccar Burhan Elbeyli, Efdâl Emiroğlu.

Yeni haysiyet divani asil üyeliklerine: (Emekli yarbay Celâl Varış, Avukat Şevket Olcay, Avukat Selahattin Çolakoğlu, Dr. Hayri Ayaş, Noter Adil özbiige) ve yedek üyeliklere (Gazeteci Lütfü Güceylioğlu, Avukat Orhan Barlas ve gazeteci Oğuz Göğüş) seçilmişlerdir.

Tasnif yapılırken dilek ve temennilerde bulunan üyelerin çoğu. Gaziantepte açılacak Sosyal Araştırma merkezi ve yayınlar konuları üzerinde durmuşlardır. Neticeler başkanlıkça ilân edilerek toplantıya son verilmiştir.

Yeni seçilen merkez yönetin kurulu iş bölümü yapmıştır:

Başkanlığa: Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Budak; Başkan Yardımcılığına Avukat Hulusi Yetkin; Genel Sekreterliğe Avukat Cemil Cahit Güzelbey, Muhasip ve veznadarlığa Emekli Öğretmen Mustafa Güzelhan; Yardım Şubesi başkanlığına Öğretmen Mehmet Solmaz; Kültür Şubesi Başkanlığına Emekli Öğretmen Şakir Sabri Yener, Halk Eğitimi Başkanlığına Çimento Fabrikası idare Şefi Abdullah Özer, Satış mağazası İşlerine Ahmet Kaleoğlu, Yayın işlerine Orhan Erçuhadar seçilmişlerdir. Gaziantep Kültür Dergisinin Yönetimi ile Hulûsi Yetkin ve Abdullah Özer vazifelendirilmiştir.

H.Y.