Beledı̇yemı̇zı̇n İmâr ve Yapı İşlerı̇ Polı̇tı̇kasından Halkımız Şı̇kayetçı̇dı̇r

Adliye karşısında 12 yıldan beri avukatlık yaparım. Her gün en az on vatandaşın Belediyenin imâr ve yapı işlerinden şikayetini dinlerim. Belediye başkanı olma arzumu ençok bu vatandaşların devamlı şikayetleri kamçılamıştır. Yüzlerce vatandaşın ağıdına şahit oldum. Binlerce vatandaşın ilgili idarecilere bedduasını dinledim, sızlandığını gördüm. Belediye fen dairesi ve hukuk işleri müdürlüğü kadar şikayet edilen ikinci bir belediye teşkilatı yoktur. Vatandaş ailesini barındırmak için bir ev yaptırmak zorundadır. Şehir içinde parsellenmiş kesesine ve İmara uygun bir arsa arar bulamaz. Vatandaş, mecburen şehir çevresinde hisseli bir arsa alır, evini yaptırmak ister, bu seferde karşısına belediye ilgilileri dikilir, imar kanununa ve plânına aykırı inşaat yapıyorsun diye vatandaşın ev yaptırmasına engel olmaya çalışır.

Şehir içinde arsa bulabilen talihli vatandaşlar ise bina yaptırırken belediyece dünyaya geldiğine pişman edilir, kat ilave edenlerin karşısına çok defa mantıksız ve kendi kendilerini bağladıkları bazı kaidelerle karşı çıkılır ve inşaat sahipleri rahatsız edilmektedir.

Halkımızla belediye arasında çıkan imarla ilgili hadiselerin yüzde doksanında Belediyenin yıllardan beri takip ettiği sakat politika sebebiyle Belediyemiz haksızdır. Zamanında tetbirlerini alamayan belediyemiz, halkımızın ev ve bina yaptırmasını engelleyen, şehrin acayip bir şekilde büyümesine sebep olan, gelecek yıllardaki belediye yetkililerini milyonlarca lira istimlak ve alt yapı tesisleri ödemeye mahkûm eden, halkımızın çoğu tarafından hiç sevilmeyen bir teşkilât halindedir.

Hızla Artan Nüfusumuzun Bina İhtiyacını Karşılamak İçin, Belediyemizin Halkımıza Yardımcı Olması Zarureti Vardır.

1950-1965 genel nüfus sayımlarına göre Gaziantep şehrinin her yıl nüfusu yüzde 6 nispetinde artmaktadır. Yıllara göre Gaziantep şehrinin nüfusu şöyle artmış ve artacaktır:

Yıllar:

Nüfus:

1928

40.500

1938

55.000

1948

69.000

1958

112.000

1968

284.000

1978

332.000

1988

564.000

Son yirmi yıldan beri Gaziantep şehrinin gelişme hızı aynı kaldığı takdirde, 20 yıl sonra Gaziantep şehri yarım milyonluk büyük bîr şehir olacaktır. Adalet partisi iktidarının şehirleşme politikası, köydeki fazla nüfusun şehirlere yerleştirilmesi çalışmaları gözle görülür hale gelmiştir. Köylerden şehirlere göç hızlanmaktadır. Her gün Gaziantepe yerleşmek için gelen vatandaşların mesken ve iş yeri ihtiyacını karşılamak için, belediyemizin derhal harekete geçmesi, gerekli teşkilatları kurması, plan, parselasyon, personel işleri, imar programını hazırlaması, yapı ve ruhsat işlerini bir düzene sokması gerekir.

Belediye İlgililerinin İmar Mevzuatını Engel Olarak Göstermeleri Çok Defa Belediye Politikasının Kusurunu Örtmek İçin Kullandıkları Haksız Bir Mazerettir

Belediyemizin imar çalışmalarını düzenleyen başlıca kanunlar 1580 sayılı Belediyeler kanunu ile 6785 sayılı İmar kanunudur. Kanunlarımız, vatandaşlarımızın ev ve bina sahibi olmalarını engellemek için yapılmamıştır. Kanun maddelerinin gayesinden uzak tefsir edilmesi, şehir imar plânının Gaziantep’in bünyesine uygun yapılmaması, parselasyon faaliyetinde gecikilme, parselasyon işlerinin bünyemize aykırı yürütülmesi, imar hudutlarının dar tutulması, kadastro işlerinin içinden çıkılmaz bir hal almasına sebep olunması, kanunda gösterilen Gazianteple ilgili etüd ve araştırma safhasına hiç önem verilmemesi, Gaziantep tarihi, coğrafyası, jeolojisi, meteorolojisi, etnik yapısı gibi konularda tamamen bilgisiz elemanlarla işlerin yürütülmesi gibi sebeplerle, halkımızla belediyemiz devamlı çatışma halindedir. Belediyemiz çok defa vatandaşın bina yaptırmasını engelleyen başlıca teşkilat olmaktadır. Belediyemiz önceden imar planını bünyemize uygun, vatandaşın kesesine uygun şartlara göre yaptırırsa, imar hudutlarını geniş tutar, parselasyon işlerini zamanında düzenlerse, vatandaş da nizama uygun ve şikâyet etmeden ev ve bina yaptırır. Vatandaş haklı, Belediyenin imar politikası sakattır. Amme idaresi enstitüsü yayınları, imar konusunda belediyenin yapması gereken işleri göstermektedir. Başka yazılarımda alınması gereken tetbirlerden bahsedecegim. Belediye başkanı olduğum takdirde Belediyemizin imar işleri teşkilatını yeni baştan süratle düzenleyeceğim.

Hulusi YETKİN