YENİ ADIM GAZETESİ YAYIN HAYATINA ATILDI

4 Aralık 1959 tarihinde haftalık bir siyasî gazete olan (Yeni Adım), Gaziantep’te yayınlanmıya başlamıştır. Sahibi, DP. adına DP. Gaziantep İl Başkanı Dr. Lütfü Söylemez, mesul Müdürü Hulûsi Yetkin’dir. Gazetenin ilk sayılarından öğrendiğimize göre: Yeni Adımın gayesi Gaziantep Bölgesiyle ilgili bir haftalık olayları vatandaşa duyurmak, vatandaşın dertlerini ve memleket meselelerini bütün vatandaşların huzurunda tartışmak ve fikir alışverişi yapmaktadır. Gazete, Gaziantep’te DP.’nin organıdır.

GAZİANTEP’TE 28 ARALIK 1959 GÜNÜ MAARİF SEVENLER GÜNÜ İLÂN EDİLDİ.

HALKIMIZ BÜYÜK BAĞIŞLARDA BULUNDU.

Gaziantep İlk okul yaptırma derneği ile Dr. Lütfü Söylemez gibi maarif sever aydınlarımızın gayreti ile Gaziantep’te Aralık 1959 ayında bir maarif kampanyası açılmıştır. Bilindiği gibi, Gaziantep şehri ve vilayetinde okumak isteyip de okul bulamıyan onbinlerce ilk okul çağında çocuğumuz vardır. Gaziantep okul durumu bakımından bir çok vilayetlerden çok geridir. Şakir Sabri Yener’in (Gaziantep’in Yakın Tarihinden Notlar ve Hatıralar) isimli eserinde izah ettiği şekilde, tarih tekerrür etmiştir. Eski zamanlarda olduğu gibi, bu günde Gaziantep halkı maarif davasında büyük maddî yardımlarda bulunmuştur.

Fabrikatör Cemil Alevli, Zihni Kutlar Nuri Çelet, Fehmi Eren, Ersoy ve Humanızlı Aileleri Arif Akınal isim hemşerilerimiz birer ilk okul yaptırmaya söz vermişler. Tüccar Hüseyin samlı, sağlık mensupları fabrikatör Faruk Dâi, inşaat kollektif şirketi birer ilk okul dershanesi yaptırmayı kabul etmişlerdir. Aliye Battal, eski postahane arkasındaki evini, ekmekçi dükkanını, yazıhaneyi, kebapçı dükkanını, okul yaptırma derneğine terketmeyi kabul etmiştir. 28 Aralık 1959 günü şehirde ilk okul öğrencileri ellerinde dövizlerle şehri dolaşmışlar ve halkı yardıma davet etmişlerdir. Uçaktan maarif davasiyle ilgili vecizelerden binlercesi şehre atılmıştır. Halkımız yardım toplayan ekiplere on binlerce lira bağışta bulunmuştur.

27 ARALIK 1959 GÜNÜ İLK TİREN NİZİP’E

GİRDİ VE BÜYÜK BİR TÖREN YAPILDI

Gaziantep Kargamış Demiryolu hattının, Gaziantep’ten Nizip’e kadar olan kısmının ray döşenmesi Aralık 1959 ayı içinde tamamlanmıştır. Tiren hattı Nizip’e doğru yaklaştıkça, civar köyler halkı aralık 1959 ayında devamlı bir bayram havası içinde yaşamıştır. 27 Aralık 1959 tarihinde bayraklar, çiçeklerle donatılmış ilk tren onbinden fazla halkın tezahüratı arasında Nizip’e girmiştir. Tren hattı fıstık ve zeytin bahçelerinin ortasından geçmektedir. Nizip Gaziantep arası tren yolculuğunda görülen manzara belki Türkiye’nin hiçbir yerinde bu kadar iç açıcı ve güzel değildir. Tren hattının Nizip’ten Kargamış’a kadar olan kısmının ray döşenmesi işi biter bitmez, Haydarpaşa Bağdat yolu Gaziantep ve Nizip üzerinden geçecektir.

GAZİANTEP’TE İLK RADYO YAPIMEVİ GÜNDE 5-6 RADYO İMAL ETMEYE BAŞLADI

Muzaffer Bakbak isimli bir radyo tamircisi, 6 lambalı, mobilyalı, Tisso marka ve Birsene garantili radyoları monte işini yapmaya muvaffak olmuştur. Radyolar büyük rağbet gördüğünden Aralık ayında seri imalâta geçilmiştir.

GAZİANTEP’TE ALTI İLK OKUL BARAKASI HİZMETE GİRDİ

Gaziantep’te üçlü tedrisat yapan 4 ilk okulda, Amerika’dan gelen barakalar kurulmuştur. Bu suretle Gaziantep’te üçlü tedrisat yapan 6 ilk okulun sayısı ikiye inmiştir.

25 ARALIK 1959 GAZİANTEP’İN KURTULUŞ YIL DÖNÜMÜ COŞKUN BİR ŞEKİLDE KUTLANDI

Geçen bayramlardan farklı olarak, yeni Belediye Başkanımız Faik Taşçıoğlu ilgi çeken bir nutuk irat etti. Eski muhariplerimiz 38’nci yıl dönümüne geniş ölçüde katılarak heyecan yarattılar. Resmi geçitte tank birlikleri, her tankın üzerine tanınmış Gaziantepli şehitlerin veya Gazilerin isimlerini yazarak geçmeleri halkı coşturdu. Ankara Radyosu’nda ve ordu evinde Gaziantepli gençler tarafından büyük gösteriler yapıldı.

YAVUZELİNDE PETROL SONDAJINA BAŞLANDI

18 Aralık 1959 tarihinde Gaziantep’in Yavuzeli ilçesinin Karadağ mevkiinde Shell şirketi tarafından sondajlamaya başlanmıştır. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır. Eylül 1959 ayından beri Karadağ mevkiinde kamp kuran Shell şirketi, 750 metrelik kabuk kısmını delmiş ve 18 Aralık 1959 tarihinde asıl sondajlamaya geçmiştir.

GAZİANTEP HALK OYUNLARI VE HALK TÜRKÜLERİ DERNEĞİ KURULDU

Gaziantep folklorunu daha iyi tanıtmak maksadiyle, Gaziantep halk oyunları ve halk türküleri müteşebbis heyeti kurulmuştur.

GAZİANTEP AKŞAM TEKNİKER OKULU KURMA DERNEĞİ İÇİN

TEŞEBBÜSÜNE GEÇİLDİ

Gaziantep’te bir akşam tekniker okulu kurma derneği için Sanat Mektepleri Mezunlar Cemiyeti Gaziantep şubesi mensupları ve sanatkârlarımız teşebbüse geçmiştir.

GAZİANTEP İŞÇİ SENDİKASI YAPI KOOPERATİFİNİN YAPTIRIĞI 60

İŞÇİ EVİ İŞÇİLERE TEVZİ EDİLDİ

Şehrin güneyinde Mardin tepe civarında, İşçi Sendikası Yapı Kooperatifi tarafından yaptırılan altmış işçi evi, sahiplerine tevzi edilmiştir. Kooperatif yeni evler yaptıracaktır.

GAZİANTEP’TE FISTIK KIRMA MAKİNESİ İCAT EDİLDİ

Zamanımıza kadar, Gaziantep fıstığının iç kısmını, sert beyaz kabuğundan ayırmak için, makine icat edilmiş değildi. Fıstıklar teker teker kol kuvvetiyle kırılmak suretiyle içi kabuğundan ayırt ediliyordu. Bu durum fıstık içi maliyetinin yükselmesine sebep oluyordu. Mustafa Yıldırımdemir isimli bir sanatkârımız, bir fıstık kırma makinesi yaptırmıştır. Yapılan denemede: Fıstıklar süratle, içi ezilmeden kırılmakta, içle kabuk birbirinden ayrılmaktadır. Mustafa Yıldırımdemir, uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı makinesi hakkında ilk açıklamayı Aralık 1959 ayında yapmıştır.

GAZİANTEP TİCARET LİSESİ BİNASI YAPILMAK ÜZERE BELEDİYE BİR

ARSAYI ÇOK UCUZ FİYATA SATMAYI KABUL ETMİŞTİR

Gaziantep Erkek Sanat Enstitüsü bitişiğinde belediyeye ait bir arsaya, belediyemiz çok ucuz fiyatla, Ticaret Lisesi yapılmak üzere maarifimize vermeye karar vermiştir.

Not: Yukardaki haberler, Yeni Adım gazetesinden özet olarak alınmıştır.

Hulûsi YETKİN