Yüksek Öğrenim gençliğinin yıllardan beri sabırsızlıkla beklediği, 351 sayılı (Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu) isimli kanun, Resmi gazetenin 22.8.961 tarih 10.887 sayılı nüshasında yayınlandı. Kurumun teşkilatlanmasını büyük sevinç ve ilgi ile takip etmekteyiz.

351 Sayılı kanunla kurulan yeni kurumun amacı; Yüksek öğrenim gençliğine kredi vermek, yurtlar yaptırmak ve yurt işletmesini sağlamaktır. Gaziantepliler bu amacı gerçekleştirmek için, 351 sayılı kanunun neşrinden tam 14 yıl önce, Gaziantep Kültür Dergisinin de sahibi olan (Gaziantep Kültür Derneği) ni kurmuşlardı. Gaziantep Kültür Derneği, bir hayır derneği olmasına rağmen, Gaziantep çapında kredi konusunda yüksek öğrenim gençliğine yardımcı olabilmiştir. Fakat gerçekleştirilmesi gereken dava o kadar büyüktür ki, bu davanın derneklerle halledilemeyeceği bir hakikattir. Gaziantep Kültür Derneği idarecileri üç yıldan beri, yurt ve kredi işlerinin devlet tarafından ele alınması fikrini ısrarla ileri sürmüşlerdir. Gaziantep Kültür Dergisi koleksiyonlarında Kültür Derneğinin bu konuda birçok teşebbüsleri yazılı bulunmaktadır. 351 sayılı kanunlu büyük sevinçle karşıladık. 351 sayılı kanunla kurulan kuruma gereken önem verilirse, yurdumuzun kalkınması için en önemli bir şart gerçekleşmiş olacaktır.

351 sayılı kanun 48 maddeden mürekkep olup 4 bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde genel hükümler, ikinci bölümde kuruluş ve yönetim, üçüncü bölümde kurumun görevleri, dördüncü bölümde malî hükümler yer alıyor.

Kurumun kredisinden burssuz ve parasız yatılı olmayan yüksek öğrenim gençleri istifade edecektir. Krediler faizsiz olacaktır. Krediler öğrenciye teminat veya kefalet karşılığı verilir. Öğrenciye verilen borç paralar, öğrencinin normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi alınan müddetin 2 misli zamanda aylık eşit taksitlerle kuruma yardım görenler tarafından geri ödenecektir.

Kurumun sermayesi 600.000.000 T.L. olacaktır. Her yıl askarî 40.000.000 T.L. devlet bütçesine kurum için ödenek konacaktır. At yarışları, spor toto gibi müşterek bahisler gelirlerinden kuruma hisseler verilecektir.

Kurumun yıllık safi gelirinin yüzde elli si kredi fonuna, diğer yüzde 50 si de yurtlar yapı, tesis, donatım ve onarımına ayrılacaktır.

Bütün temennimiz, kurumun süratle işler hale gelmesi yüksek tahsil gençliğinin yardımına koşmasıdır. Kurum kuvvetlendikçe, Gaziantep ölçüsünde Gaziantep Kültür Derneği de sermayesinin büyük kısmını yüksek tahsil gençliğine ayırmaktan kurtulacak ve kültürel sahada daha geniş faaliyet gösterebilecektir.

Hulûsi YETKİN