M. Oğuz Göğüş tarafından iki yıldan beri sürekli bir çalışma ile hazırlanan (Gaziantep’i Tanıtıyoruz) dergisinin ilk sayısı 1 Mayıs1962 tarihinde yayınlandı. 200 kuruş bedelle derneğimizden de temin edebileceğiniz bu derginin ilk sayısı 32 sayfadır ve Kültür Dergisi boyundadır.

Birinci sayıda yer alan başlıca yazılar şunlardır:

Okuyucularla Başbaşa isimli ön yazıda derginin amacı izah ediliyor. Gaziantep’in Tarihini ön plana alındığı sanatkar ve iş adamlarımızı, ailelerimizi, velhasıl her yanı ve yöresi ile Gaziantep’i tanıtma gayesi güdüldüğü izah ediliyor.

Gaziantep şehri ve vilayetinin tarihi durumunu ana hatlarıyla belirten yazılardan sonra, Gaziantep yerli ailelerinden tanıtılacak ailelerin bir listesi verilmektedir.

Gaziantep’in tarihi ve turistik yerlerinin listesi; Yasin Kutluğun (Gaziantep Savaşının bilinmiyen yönleri): Cemil Cahit Güzelbeyin (Mütercim Asımın bilinmiyen akrabaları): merkez ilçe ilk okulları ve öğretmenlerinin adları; 1960 yılında tesbit edilen binalar cetveli, Ömer Özbaş’ın tekerleme derlemesi, Cumhuriyet ilkokulu, Gaziantep’in eski ve yeni mahalleleri, fıstık kırma makinası, Hüseyin Paşa Camii, Gaziantep tarla mahsulleri eksiliş ve istihsal miktarı, arazi varlığının istifade şekline göre dağılışı, 1664 yılında Tılbaşar Bucağına bağlı köyler, iş adamı Ömer Köylüoğlu, Spor meydanı ve kulüplerimiz, Gaziantep’te Öğretmenler Kooperatifi, Gaziantep’te Nisan ayı olayları başlıklı yazılar dergide yer almaktadır.

M. Oğuz Göğüş’ü candan tebrik eder, derginin uzun ömürlü olması için hemşerilerimizin abone olmalarını dileriz. Gaziantep Kültür Dergisi’nin çalışma alanını seçen yeni dergi, bölgemiz araştırmalarına yeni bir hız verecektir. Bu arada Gaziantep Tanıtma ve Turizm Derneği’nin de canla başla faaliyete geçmesi, Kültür Derneği mensuplarını çok memnun etmiş ve tatlı bir hizmet yarışı başlamıştır. Bölgemize hayırlı olsun.

Hulusi YETKİN