(Karşıyakada Hulûsi Yetkin’in yaptığı konuşmadan alınmıştır.)

1928 yılında Gaziantep’in Eyüpoğlan, mahallesinde doğdum. Babam Gaziantep’in eski Ticaret ve sanayi odası başkanlarından sabuncu Kâmil Yetkindir. İlk okul tahsilimi Dayı Ahmet ağa ilk okulunda yaptım. Henüz ilk okul sıralarında bir öğrenci iken Gaziantep ve Türkiyenin tarihinden, coğrafyasından, ekonomisinden, sosyal yapısından bahseden kitapları ve dergileri okumaya merak saldım. Gaziantep lisesi orta kısımda öğrenci bulunurken, kitap okuma merakım daha da arttı. Fen derslerini ihmal ettim. Evimde meydana getirdiğim kütüphanemden uzaklaştırılmam amacı ile babam tarafından İstanbul’da Kabataş yatılı erkek lisesine gönderildim.

1949-1950 ders yılında İstanbul Kabataş erkek lisesinden mezun oldum. 1950-1954 yıllarında İstanbul hukuk fakültesinde okudum. Polatlı 41’nci dönem yedek subay motorlu topçu okulundan mezunum. Yedek subaylığımı Boğazlar ve Marmara kor kumandanlığı Harekât şubesinde plânlama kısmında yaptım.

1956 yılında askerlikten Gaziantep’e dönerek adliyede avukat stajyerliğine başladım. Bu arada amcam kızı Sabiha Yetkin ile evlendim.

1957 yılında Gaziantep’te tapu ve adliye karşısındaki park sokakta avukat yazıhanesi açtım. Diğer yandan, Gaziantep hakkında daha derin bilgi edinmek amacı ile Gaziantep Kültür Derneği başkanlığına seçilip, Kültür derneğini Gaziantep hakkında araştırma yapan, bilgi toplayan bir teşkilat haline getirmiye çalıştım. Kasım 1957 ayından itibaren her ayın onuncu günü Gaziantep’te yayınlanan (Kültür Dergisi) nde, Gazianteple ilgili her türlü bilgileri toplamaya gayret ettim 11 yıldan beri yayınlanan 3.200 büyük sayfalık 11 ciltlik koleksiyon olan Gaziantep Kültür Dergisi, Gaziantep ilinin bir ansiklopedisi haline gelmiş bulunmaktadır. Diğer yandan Gazianteple ilgili 51 kitap yayınladım. Bu 51 kitabın 19 tanesini bizzat kaleme aldım. Gaziantep hakkında benden çok kitap yazan ve basan ikinci bir hemşehrim yoktur zannederim.

Gaziantep’i büyük şehir görmek istiyorsak, Gazianteplilerin daha kolay ev sahibi olmasını ve daha kolay iş bulmasını sağlamak zorundayız. Gaziantep’in mesken davasını, Gaziantep’in iş ve ekonomik yapısını daha iyi öğrenmek için, avukatlık mesleğimde gayrimenkul hukuku, İcra ve Ticaret hukuku sahalarına giren davaları aldım. Ceza davalarına girmedim. 11 yıldan beri Gaziantep’in kadastro ve tapu durumunu, gayrimenkul ihtilaflarını, şehrin imarı ve inşaat işlerini iyiden iyiye öğrenmeye çalıştım. İş hukuku alanında aldığım davalarla Gaziantep’te çalışan işçilerin içinde bulunduğu durumu tespite gayret ettim. Ticaret ve icra işlerinde daha da derinleşerek, Gaziantep’in ekonomik bünyesini, Gaziantep’e hâkim olan ekonomi kanunlarını, karışık durumun sırlarını öğrenmeye çalıştım. Diğer yandan hukuk mevzuatını, planlama yayınlarını, tarih, coğrafya, ekonomi, sosyal yapı ile ilgili yayınları yakından takip ettim Boş zamanlarımı kahvelerde değil, evimdeki kütüphanemde okumakla geçirdim. On yıl sonra 300.000 nüfuslu büyük bir şehir olmaya doğru giden Gaziantep'te belediyenin idaresi 1963 yılından beri A.P nin elindedir. A.P. li idareciler yönetiminde belediyemiz, Gaziantep’in yol, su, elektrik, mesken, istimlak gibi birçok sahalarında büyük hamleler yapmıştır. Bu hamleleri devam ettirmek ve büyük şehir haline gelen Gaziantep’te gerekli hizmetleri zamanında yapabilmek için Gaziantep Belediyesine bağlı teşkilâtları, amme idaresi prensipleri ve iktisadi işletme esaslarına göre yeni baştan gözden geçirmek, İslah etmek, klasik belediyecilikten modern belediyeciliğe geçmek gerekir. Belediyemizin eski vazifelerine ilaveten, vatandaşı ev sahibi ve iş sahibi yapma faaliyetlerine Belediyemizin de daha fazla katılması, kalkınma konusunda hükümetimize daha fazla yardımcı bir teşkilat haline gelmesi zamanları gelmiş bulunmaktadır.

Bana belediye başkanlığı vazifesini verirseniz, bugünkü yüzde. 6 nüfus artış hızına göre 20 yıl sonra yarım milyonluk şehir haline gelecek olan Gaziantep’te, Gaziantep belediyesi teşkilatını 20 yıl sonraki ihtiyaçları karşılayabilecek bir hale getirmeye bütün gücümle çalışacağım. Vazife vermezseniz, vazife vereceğiniz zamanı bekleyeceğim.

Siyasi hayata 1958 yılında D.P. ne kayıt olmakla başladım. 1959-1960 yıllarında D.P. İl idare kurulunun haftalık yayın organı (Yeni Adım) gazetesini yönettim. Y.T.P. nin Gaziantep İli kurucularındanım. 1961 genel seçimlerini takiben Y.T.P. İl idare kurulu sekreterliğinden A.P. İl idare kurulu sekreterliğine bir saat içinde geçen, ilk idarecilerden biriyim. 1963 ve 1965 seçimlerinde Gaziantep seçim kurullarında A.P. temsilcisi idim. 1965 seçimlerinde aynı zamanda Merkez ilçe idare kurulu üyesiyim. Partinin yazı işleriyle çok meşgul olan üyelerden biriyim. Partimiz teşkilatında vazife alan üyelerimizin çoğunu yakından tanıyorum. Belediye başkanı seçildiğim takdirde, Gaziantep davalarını halletmek konusunda partimiz teşkilatı ile iş birliği içinde çalışacağım.

Gaziantep Belediye başkanlığının ne kadar zor olduğunu biliyorum. Başkanlık makamı bir iğneli koltuktur. Başaramayanları siyasî bakımdan mahveder. 40 yaşındayım. Her türlü zorluğu karşılamak için kendimde güç buluyorum. Hizmet etmek istiyorum. A.P. li ve teşkilatımın emrindeyim.

A P. Belediye başkan adaylarından

HULUSİ YETKİN