Ankara’ya gidenlerimiz bilirler. Bilhassa yaz aylarında her gün binlerce Ankaralı boş zamanlarını (Gençlik Parkı) nda geçirirler. Denize hasret Ankaralılar, Gençlik parkındaki gölde kayıkla gezerler, ada gibi dört tarafı su ile çevrili bahçe ve gazinolarda piknik yaparlar, su kenarında dinlenenler olur, misafiri olanlar gençlik parkındaki gazinolara veya lokantalara, canı tiyatro isteyenler tiyatrolara ve lunaparka gidenler çoktur. Gençlik parkı baştan başa ağaç ve yeşilliklerle bezenmiştir. Gençlik parkı Ankaralılara deniz ile yeşillik mahrumiyetini unutturur gibi olmuştur.

Deniz ve yeşillikten yana nasibi bol İstanbul’da dahi yüz yaşında bir (Gülhane parkı) vardır. İstanbul halkı bile böyle bir parka ihtiyaç̧ duyuyor. Her gün binlerce turistin, tatilini geçiren İstanbullunun uğrak yeri olan Gülhane parkında her türlü̈ dinlenme, eğlenme, hayvanat bahçesi ve birçok tesisler yer almış̧ bulunuyor. Ufak bir ücret karşılığı girilen Gençlik parkı, Gülhane parkı gibi parklar, mensup oldukları belediyelere hem bir gelir kaynağı olmakta hem yüzlerce vatandaşa iş sağlamakta ve hem de sıkıntıya düşmüş dinlenmek İhtiyacında olan vatandaşların yeniden huzura kavuşmasına yardımcı olmakta, turistler ve boş zamanı olanlara hoşça vakit geçirmelerini sağlayarak, yurttaşları kumar gibi kötü alışkanlıklardan korumaktadır.

Bundan yirmi yıl evvel 65 bin nüfuslu küçük bir şehir olan Gaziantep’te, Parklar ve Bahçeler müdürlüğündë 1937 yılında kurulabilmiştir. Şehitler abidesinin altındaki park ancak 1940 yılında düzenlenebilmiştir. Şehitler mezarlığındaki park 1945’de, Bahçelievler’deki park 1953’de, Kavaklıktaki park 1956’da Şehitler abidesi Çınarlı gazinosu 1961’de, Otuz öncülük Humanız fidanlığı 1963’de, Karşıyaka parkı ile Türktepe parkları son yıllarda faaliyete geçirilmiştir. Kırk ayak bahçesi ise daha eskidir 1908’de kurulmuştur.

Gaziantep’te Şehitler parkı civarında bulunan parklar ile Kırkayak parkından, Kavaklık ve Alleben ’deki bahçelerden, bütün Gaziantep halkı istifadeye çalışmaktadır. Bu park ve bahçeler ihtiyacı karşılamaz durumdadır. Bir tatil oldu mu birçok Gaziantepli suyu ve yeşilliği bol şehirlerimize doğru yola çıkmaktadır. Son yıllarda nüfusu 200 bine yaklaşan büyük bir şehir olmaya başlıyan Gaziantep’i de bol yeşillik ve bol suya kavuşturacak olan (Gaziantep Parkı) nı kurmak zamanı gelmiştir. Battal Hüyük tepesinden Batal suyuna, Kavaklıktan, Alleben deresi boyunca İncilipınara, Değirmiçemden, Alleben’e geçerek Fuara kadar uzanması yerinde olacak (Gaziantep Parkı) nın tesisine hemen başlamalıyız. Beş̧ on yıl içinde bir de bakarız ki Ankara’nın (Gençlik parkı) gibi bir parka Gaziantep’i kavuşturmuş̧ oluruz. Gaziantepliler hem çalışkandırlar ve hem de boş zamanlarını değerlendirmesini iyi bilen kişilerdir. Belediyemizin öncülüğünde parkın kuruluşuna geçtiğimiz takdirde, parkımız hızla gelişecektir. Parkımız hem belediyemize bir gelir kaynağı olacak ve hem de Turistlerin de Gaziantep’e daha bol gelmesini sağlayacak, Gazianteplilerin de su ve yeşillik hasretini giderecektir.

Hulusi YETKİN