Fotoğraf 2: Emin DEMİRCİ

5373 Sayılı kanuna göre, 1952 yılında kurulan derneğin gayesi: Esnaf ile bunların yanlarında çalışanların meslekî, içtimaî ve iktisadî ihtiyaçlarını gidermek, mesleklerinde ilerlemelerini temin etmek, meslekî ahlakî tesanüdü korumak, müşterek verimli ve ahenkli çalışmayı sağlamak, esnafın meşru haklarını müdafaa etmek, esnaf arasında esnaflıktan mütevellit ihtilafları sulh yolu ile halletmektir.

Dernek, Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Dernekleri Birliğine bağlıdır. İdare Merkezi halen Vakıf Hanımdadır. Yönetim Kurulunda: Emin Demirci (Başkan), Kasım Üstüner (2. Başkan). Halil Yüksekbilgili (Muhasip), Sadık Savaşman, Ali Osman Kıratlı, Sakıp Özyazgan ve Ahmet Utangaç vezife görmektedir.

Bu derneğe bağlı olarak iki kooperatif vardır: 1- Mahdut Mesuliyetli Gaziantep Madenî İşler Sanatkârları Makine ve Malzeme temin ve tevzi, istihlâk, istihsal ve satış Kooperatifi faaliyetini gittikçe artırmaktadır.

2. Madenî İşler Sanatkârları Dükkân Yapı Kooperatifi ise, bir çarşı kurmak üzere faaliyete geçmiştir. Kozanlıda 5.300 metre karelik bir arsa satın almıştır. Yüzlerce dükkândan ve imalâthaneden müteşekkil bir çarşı vücuda getirilmek istenmektedir. Satın alınan arsa ihtiyacı karşılıyacak genişlikte değildir. İkinci bir arsa daha aranmaktadır.

Derneğe bağlı yirmiye yakın sanatkâr gurubu vardır. Bu guruplar hızla gelişmektedir. Bu gelişmede bilhassa, şehrimiz Erkek Sanat Enstitüsünün yetiştirdiği elemanların rolü pek büyük olmaktadır.

Kasacılarımız, Avrupa kasaları ayarında kasalar imâl etmektedirler. İstanbul dahil bütün Türkiyede Gaziantep kasaları aranmaktadır.

Tornacılarımız oto ve makinelerin bir çok yedek parçalarını muvaffakiyetle yapabilmektedirler. Ankara dahil Türkiyenin bir çok yerlerinden tornacılarımız siparişler almaktadır.

Bobinaj işleri son 3-5 sene içinde sürat’le gelişmiştir. Hernevi motorların arızaları giderilmektedir. İşe yaramaz hale gelen motorları çalışır hale getirmektedirler.

Karusercilerimizin şöhreti bilhassa Doğu ve Güneydoğu Anadoluda fazladır.

Oto tamircileri, oto boyacıları ve döşemecileri Adana sanatkârları ayarından ileri gitmişlerdir.

Sanatkârlarımızın yaptığı kaynak makineleri Ankara ve İstanbulda imâl edilenlerden çok üstündür.

Bulgur kırma makineleri her taraftan istenmektedir.

Sobacılarımız; mazotlu, gazlı, kömür ve odun için çok mükemmel sobalar imal etmektedirler. Bu sobaları kullananların ifadesine göre: Gazlı ve mazotlu sobalarımız, İstanbulda imal edilenlerden çok üstündür.

Çilingirlerimizin imal ettikleri kapı kilitleri, Avrupa kilitlerini aratmayacak dereceye gelmiş; seri imalâta geçilmiştir.

Dökümcülerimiz içinde 5 pik dökümcüsü de vardır. Pik, aleminyum, sarı, ayarlı sarı, pirinç madenlerinden 1957 yılında 280 ton döküm yapılmıştır. Şehrimize ilk defa Büyük Fırını kuran Nurettin Tunçdöken gibi sanatkârlarımız; 350 kg. ağırlığında parçalar dökmeğe muvaffak olmaktadır.

Kasım ustanın bıçakları Bursa bıçakları ayarındadır. İnşaat demirciliği, balkon kapı, pencere demirleri ile uğraşan soğuk demirciler gurubu hızla gelişmektedir. Tenekecilerimizin, nalbantçılarımızın, darabacılarımızın, demircilerimizin, muhtelif küçük tamircilerimizin (gazocağı, dikiş makinesi, buz dolabı, saat tamircileri, kuyumcularımızın eskiden beri bir şöhretleri vardır.

Gaziantep Kültür Derneğine mensup gençler bu sanatkârlarımızı bir bir ziyaret ederek bilgi almaya başlamışlardır. Bu bilgileri gazetelerde, dergilerde neşrederek halkımızın kontrolüne arzedeceğiz. Bu yazıları bir araya getirip; diğer derneklere mensup sanatkârlar hakkındaki bilgilerle beraber bir kitap halinde yayınlayacağız.

Kitap ve Dergi Yayın Kolu Bşk.

Hulûsi YETKİN