Gaziantepte kiralık bir binada halen bir il radyosu faaliyet halindedir. 11 Radyosu sesini il çapında duyurabilmektedir. T.R.T. kurulduktan sonra, birçok programlar merkezden hazırlanmıya başlanmış, bölgede mevcut birçok kabiliyetler il radyosundan uzaklaştırılmıştır. Gaziantep İl Radyosu Ankara Radyosundan naklen yayın yapan bir papağan durumuna düşürülmüştür.

Güneydoğu Anadoluda son asırlarda amansız şekilde devam eden bir kültür savaşı vardır. Cumhuriyet devrinde dahi yabancı kültürler, açıktan açığa olması bile olanca güçleriyle Türk kültürüne saldırmakta, çökertmeye çalışmaktadırlar. Gaziantep bölgesi Türk halkı, 9 asırdan beri, Arap ve İran kültürü gibi yabancı kültürlere karşı başarı ile karşı koymuş, yabancı kültürlerin Anadolu içlerine ilerlemesine engel olan başlıca setlerden biri olmuştur. Bu ödevini birçok bölgelere nisbetle daha iyi becerdiği bir gerçektir. Yabancı kültürlere karşı mukabil taaruz için, Gaziantep bölgesi halkının, yüksek öğrenim müesseseleri radyolar gibi teşekküllerle donatılması gerekmektedir. Yüksek takatli yayın yapan yabancı radyolar karşısında Gaziantep Radyosunun cılız sesini büyük bir ümitle karşılamıştık. Bu sevincimiz uzun sürmedi. Radyo programlarının Güneydoğu Anadolunun bünyesine göre düzenlenmesini beklerken, TRT kanunu yürürlüğe girince, bütün ümitler suya düştü.

Uzun lafın kısası: Gaziantep Radyosunun sesi bütün Güneydoğu ve Doğu Anadolu halkı tarafından duyulacak bir duruma getirilmelidir. Bu radyonun idaresi, mümkün olduğu kadar bğımsız olmalı ve aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolunun dertlerini ve davalarını halledici bir yönde programlar hazırlanmalıdır.

Hulusi Yetkin