Sayın Gaziantepli

Ayda nüfusu 1.700 kişi artan ve çok hızlı büyüyen Gaziantep şehrinin imar işini düzene koyma görevi, kanunlarımız tarafından Gaziantep Belediyesine verilmiştir. Gaziantep Belediyesi yöneticileri bu vazifeyi biz yapamıyoruz gerekçesi ile İller bankası üzerine yüklemiştir. 1.600 Belediyenin binlerce meselesini halletmeye çabalayan İller bankası, son 5 yıl içinde Gaziantep’in imarı konusunda, sadece (Kent Bütünü) isimli bir kitabı çıkarabilmiş ve bir de nazım plân yarışması düzenleyebilmiştir. İller Bankası yayınladığı kitabın önsözünde: Gaziantep Belediyesini vazifeye davet etmiş ve imarla ilgili gerekli teşkilâtını bir an önce kurmasını istemiştir. Bu arada Gaziantep şehri son 5 yıl içinde %30 oranında hızla büyümüştür. Yaşadığımız şehir, başıboş ve çok çirkin şekilde gelişmektedir. Yeşil alanlarımızın çoğunun yeri belli değildir. İmar parselli arsalar ile bina ve kira fiyatları başdöndürücü bir şekilde yükselmektedir. Dar gelirli vatandaşlarımız çok müşkül durumda kalmışlardır. İmar konusunda gerekli hazırlığı yapmaya vakit bulamayan Belediye yöneticileri, Konut ve işyeri yaptırmak zorunda kalan hemşehrilerimize akla gelmedik işkenceleri yapmaya zaman bulabilmektedirler.

Bursa, Konya, Kayseri ve Sivas gibi Şehir Belediyeleri İmar işini başarı ile yürütmektedirler. Güçlü Belediyesi olan şehirlerde yaşayan halk, imar işi olursa İller bankası üzerine atan, su işi olursa devlet yapsın diyerek şehri susuz bırakan kişileri değil, büyük vazifelerden kaçmayan şehircilik konusunda ihtisası olan kişileri yönetici olarak seçiyorlar. Biz Gaziantepliler ise, uzun yıllardan beri büyük vazifeleri devlet üzerine yükleyen ve ancak ufak tefek işleri yürütebilen, şehircilik işinde ihtisası olmayan otelci, kahveci, çiftçi, marangoz gibi hemşehrilerilerimizi Gaziantep Belediyesi yöneticiliğine tekrar tekrar seçiyoruz. Gaziantep’te her parti denenmiş aynı kişileri tekrar tekrar yeni baştan aday gösteriyor. Gaziantep halkı 1973’de susuz kalmış bulunuyor. Birçok yiyecek ve eşya fiyatları hızla yükseliyor, meşgul olan yok. İmar işi başıboş. Birçok yollarımızdan toz bulutları yükseliyor. Pislik içindeyiz. Avrupada çalışan onbinlerce Gaziantep’li, şehrimizde fabrikalar kurulmasını istiyor. Gaziantep’te yeni iş yerleri kurulması konusunda Belediyede öncülük edecek yönetici yok. Halbuki 1973 yılı Gaziantep’inde şehircilik konusunda hizmet yapabilecek yeni bir nesil yetişmiş ve şehrimize gelmiştir. Meselâ, Ekonomik dallarda ve gayrimenkul hukukunda ihtisası olan 20’den fazla hukukçu, Gaziantep’te avukat yazıhaneleri açmışlardır. Yeni elemanlarla şehrimiz Belediyesini büyük vazifeleri yapacak hale getirebiliriz. Gaziantep halkı su işini kesin şekilde 1 yıl içinde halledecek güçtedir. Su işini 1 yılda halledeceğim diyenlere de imkân vermek zamanı gelmiştir. Siyasi partiler, eski yöneticilerinden bir kısmından vazgeçmek fedakârlığında bulunmalıdır görüşündeyiz.

Sayın Gaziantep’li

İmar konusunda Gaziantep halkının feryadını ilgililere duyurmak ve yapılması mümkün işleri hızla yürütmek için, bir imar derneği kurmuş bulunuyoruz. İçinde yaşadığımız şehrin en önemli bir davası olan imar işine bizzat sahip çıkmamız gerekiyor. İmar parselli arsalar çoğaltılmaz ise konut ve işyeri fiyatları hızla yükselmeye devam edecektir. Onbinlerce Gaziantep’li yeni konut ve işyerinden mahrum kalacaktır. Hisseli gayrimenkullerin sayısı çoğalacak ve adliyede davalar artacaktır. Komşu komşuya dargın hale gelmektedir. Her mal sahibinin parselinin hududu ve yolu belli olmalıdır. Yeni nazım plân, haİKin konut ve işyeri ihtiyacını göz önünde tutarak yeni baştan düzenlenmelidir. Yeşil alanlar kesin olarak belli edilmelidir. Yeşil alanlar tesbit edilirken, kamu kuruluşlarının mali gücü göz önünde tutulmalıdır. Yeşil alanlar imar edilmelidir. Özel şahıslara ait yeşil alanlar bir an önce istimlak edilmelidir. Şehrimizin çirkin gelişmesini önlemek için imar plân çok süratla yapılmalı ve derhal tatbikata geçilmelidir. İmar işinin daha fazla sürüncemede kalmasına gönlümüz razı olmuyor. Toprağa bağlanmış milyarlarce lira değerinde milli servetin, Sanayi ve ticaret sektörlerine kolaylıkla dönüştürecek bir imar politikası benimsememiz gerekiyor. Yapılacak yeni imar plânı, işsizliğin önlenmesinde başlıca rol oynayabilmelidir. Kiraların hızı yükselmesini önlemek için, yeni işyerleri ve konutların sayılarının hızla artması için gereken telbirler, yeni nazım plân ve tatbikatı ile alınmalıdır. Belediye imar müdürlüğü, meseleyi kavrayabilen uzman kişilerle takviye edilmelidir. Biz Gaziantep’liler mevcut feci durum karşısında daha fazla susmalı değiliz. Bir araya gelip, Gaziantep şehrinin modern bir şehir olarak gelişmesine yardımcı olmalıyız. Yüzlerce hemşehri bir araya gelerek bir müteşebbis heyet kurduk. İlk genel kurul toplantısını 3. Eylül 1973 pazartesi günü 9-12 arasında Hükümet konağı civarı Kavacık Sokak No. 12 de bulunan Gaziantepspor kahvehanesinde yapacağız. Bugünde çoğunluk bulunmadığı takdirde ikinci toplantıyı 9 Eylül 1973 günü saat 9-12 arasında Gaziantep spor kahvehanesinde muhakkak yapacağız. Binden fazla kurucu üyemiz olduğundan, asıl toplantının 9 Eylül 1973 günü yapılacağını tahmin ediyoruz. 9 Eylülde dernek tüzüğüne kesin şekil verilecek ve dernek organlarının seçimi yapılacaktır. İmar konusunda ilgilenen hemşehrilerimize duyurur, vazifeye davet ederiz. 5-8 1973

Gaziantep İmar Derneği müteşebbis kurul geçici Başkanı Avukat Hulusi YETKİN, İkinci Başkan Avukat Hayri CANTAŞDEMİR.