1. Sayın M. Doğan Semiz’in tüzüğün 2’nci maddesini yanlış yorumladığı inancındayız. Kültür Derneği tüzüğü, Gaziantep şehri ile civar köy ve kasabalarını ayrılmaz bir bütün sayıyor. Cemiyetler kanununun isteğine uyarak, tüzüğün ikinci maddesi derneğin merkez ve şube teşkilatlarının bulunacakları yerleri sıralamaktadır. Cemiyetler kanununun açık hükmü karşısında, tüzüğün 2’nci maddesini başka türlü anlamak bir hatadır.

2. Derneğin bir köycülük kolunun olmasını biz de candan diliyoruz. Bugünkü dernek idarecilerinin hemen hepsi Gaziantep şehrine mensup kimselerdir. Şahsi işlerinden ayırdıkları zamandan fedakarlık ederek, günde 3-5 saat hiçbir maddi menfaat beklemeden Kültür Derneği için çalışıyorlar. Bu arkadaşların daha fazla fedakarlık yapmaları, bugünkü hayat şartlarına göre mümkün değildir. Köylerimize yüzlerce dergi, gazete, kitap, broşür gönderiyoruz. Köylerimizde ve kasabalarımızda bulunan aydın bildiğimiz kimselere mektuplar yazarak bu yerlerde teşkilat kurmalarını diliyoruz. Köyden yetişmiş ve sayıları hayli fazla olan aydınlarımız bizim aramıza katılırlarsa köycülükle ilgili faaliyetimiz gelişecektir.

3. Mektubunuz üzerine; derneğimizden yardım gören gençlerin doğum ve yetiştikleri muhiti tespite çalıştık. Derneğin okuttuğu öğrencilerin yarısından fazlasının Gaziantep şehrinden değil; köy, kasabalar ve başka şehirler halkından olduğu neticesine vardık. Derneğe borcunu geri ödemek istemeyen gençlerin ezici çoğunluğunun Gaziantep şehrinden olmayan kimseler olduğunu da tespit ettik. Dernek gelirlerinin yüzde doksanını ise Gaziantep şehir halkı temin ettiği bir hakikattir. Bu hakikatlerden lüzumlu dersleri dernek idarecilerinin alması gerekiyor.

Bugün Kültür Derneği, köylülerimizi düşünecek durumda değildir. Aylardan beri derneğin gelişmesi için, dergi sütunlarına aksetmeyen çetin bir savaş veriyoruz. Şahsi menfaatlerini ön planda tutan kimselerle ve borcunu ödemeyenlerin teker teker hakkından geliyoruz. Bu uğraşmalar birçok vakitlerimizi alıyor. Derneğin bünyesini kuvvetlendirdikten sonra birçok tasavvurlarımızı arka arkaya tatbik edebileceğiz.

Hulûsi YETKİN