Derneğimizin 24 Ağustos 1958 Pazar günü genel kongresi vardır. Bütün üyelerimizin katılacağı genel kongrede aşağıdaki esaslar kabul edilirse, Gaziantep Kültür Derneği yeni idare heyetinin daha iyi çalışacağına inanıyorum.

1) Öğrenciye Yardım İşinde Talebe Bankası Zihniyeti Hakim Olmalıdır.

Onbir yıldanberi, Gaziantep Kültür Derneği gelirinin yüzde 80’nini yüksek tahsilde okuyan öğrencilere borca vermiştir. Halen 90 öğrenciden 73.000 lira alacağı vardır. Yardım gören gençler, mezun olduktan bir yıl sonradan başlamak üzere ayda 25 liradan borçlarını derneğe ödemeleri gerekirken, ödememektedirler. Yalnız on öğrenci taahhütlerine sadık kalmış ve borç aldıkları 9.000 lirayı geri ödemişlerdir.

Borç verilen paralar derneğe geri dönmediğinden, Kültür Derneği bir türlü gelişememektedir. Borçlanılan paranın tahsil edilmemesinin başlıca sebebi; yardım yönetmeliğinin borçlulara açık kapı bırakmasıdır. Yardım yönetmelinin halen yürürlükte bulunan 14’ncü maddesini birlikte okuyalım: (Yardım gören öğrenci mezun olduktan sonra borçlandığı meblağı ayda en az (25) lira taksitle öder. Memur ve hizmet erbabı için ödeme, memuriyet ve hizmete başladığından 3 ay sonra başlar.)

14 üncü maddenin birinci fıkrasını sebep göstererek borcunu ödemek istemiyenler çoktur. Meselâ; Dernekten 4 yıl müddetle üst üste yardım gören bir öğrenci, aradan 6 yıl geçtikten sonra borcunu ödemesi için şahsına müracaat edildiğinde, henüz mezun olmadığını vesika ile ısbat ederek takipten kurtulmaktadır.

Borçluların çoğuda, 14’ncü madde gereğince borçlarını ödemeleri gerekirken, henüz para kazanamadıklarını iddia ederek idare heyeti üyelerini acındırmak takipten 9 kurtulmaktadırlar. Bunlar içinde 8-9 yıldan beri, binlerce lira tutan borçlarından 1 kuruş dahi ödemeyenler çoktur.

11 yıldan beri devam eden bu komediye bir son vermek için, yardım yönetmeliğinin 14’ncü maddesinin aşağıdaki şekilde Genel Kongrece değiştirilmesi uygun olur kanaatindeyim:

(Yardım gören öğrenci, yardım kesildikten 18 ay sonra, ayda en az, (25) lira taksitle borcunu öder. Muaccel olan borçlar %5 faize tâbidir. Muaccel borcu 150 lirayı geçenler kefilleriyle birlikte icraya verilirler.

Her yardım gören öğrenci, adres ve işyeri değişikliklerini derneğe bir dilekçe ile bildirmeğe mecburdur.

Bu madde şimdiye kadar dernekten yardım görmüş ve görecek bütün öğrencilere şamildir.)

Yeni kabul edilecek bu madde sayesinde dernek bir talebe bankası zihniyeti ile çalışacak ve hatıt gönülün ortadan kalkmasına yardımı olacaktır.

2) Kültür ve Yayın Şubesinin Sermayesi Artırılmalıdır:

Kültür ve Yayın şubesi programım gerçekleştirebilmesi için en az 75.000 lira döner sermayeye ihtiyacı vardır. Bu sermaye ile bir matbaa kurulacak; kitap, dergi gazetelerimiz Gaziantep’e lâyık bir şekilde yayınlanacak; Gaziantep kitaplık ve arşiv deposu kurulacak; Tiyatro ve Musiki kolumuz daha iyi geceler hazırlıyacak ve sık sık sergiler açılacak; ilkokul davasının halline yardım edilecektir. Hülâsa bugünkü faaliyetimiz en az 10 misli artacaktır.

Kültür ve Yayın Şubemiz bugünkü faaliyetini sadece 6.000 lira döner sermaye ile yürütmektedir. Gaziantep Belediyesinin kültürel faaliyetlere tahsis ettiği 10.000 liranın 4.000 lirası bile idare heyetince keyfi olarak talebeye yardım faslına aktarılmıştır.

Genel Kurul, 73.000 lira sermayeyi talebeye yardım işine bir yıl için kâfi görürse ve derneğin diğer gelirlerini yurt ve kültürel faaliyetlere tahsis ederse, dernek memlekete daha faydalı olabilecektir.

Hulûsi YETKİN