İslâhiye-Fevzipaşa civarındaki Emen gölü bataklığının 1953 yılında kurutulmasına başlanmıştı. Bu çalışma Adana altıncı Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Maraş Türkoğlu İlçesinde 1949 yılında kurulan bir kısım mühendisliği ile yürütülmüştür. Türkoğlu İlçesi yanındaki Gavur gölü bataklığı ile Pazarcık—Narlı civarındaki Mizmilli bataklığı kurutulması işleri de aynı kısım mühendisliği tarafından yapılmış, bilahare iş hacminin artması ile 1958 yılında merkezi Maraş’ta olmak üzere Gaziantep ve Maraş illerini kapsayan bir teşkilat olarak 64. Şube Baş Mühendisliği kurulmuştur. Şubenin iş sahasının 22.182 km kareyi bulması, yatırım faaliye tinin çokluğu nazarı itibara alınarak 1-10-1966 tarihinde Gaziantep’te 65. şube kurulmuştur. 65’nci şubenin kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.

Şimdiye kadar yapılan bataklık kurutulman işleri:

Fevzipaşa Bucağının 10 km kuzey doğusunda 23.000 dekarlık bir bataklık 1953-1958 yılları arasında kurutulmuş ve topramsız köylüye dağıtılmıştır.

2.550.000 TL Maliyet bedelli olan bu kurutma işi sonucunda her yıl 4-5 milyon lira milli gelir artışı temin edilmektedir.

Taşkın koruma tesisleri:

1958-1959 Yılında Gaziantep Allaben deresinde 1200 metre uzunluğunda ve taban genişliği 10 metre olan bir kanal ile regülatör inşa edilmiştir.

İslâhiye-Fevzipaşa arasında Keller ismi ile maruf 200 dekarlık arazinin Sonbahardan ilkbahara kadar su altında kalmasını önlemek için 1965 yılında Çerçili deresinin İslah işine başlanmıştır.

Sabit tesisler inşaatı:

1961-1964 Yılları arasında 10 köy ve kasabanın içme suyu yapılarak köy işleri Bakanlığına devir edilmiştir. Fevzipaşa-Telhüyük-Araban Elif Grup köylerinin içme suyu tesislerinin ihalesi de D. S. 1. tarafından yapılmıştır.

Yapılması düşününlen barajlar: Göksüncük Barajı; Nizip çayı üzerinde kaya dolğu tipinde düşünülen baraj Gaziantep şehrine içme suyu temin gayesi gütmektedir.

Kayacık Barajı; Oğuzeli Aynıfar deresi üzerinde kurulacak baraj, 7.713 hektarlık Akçakoyun ovasını sulama gayesi ile düşünülmüştür.

Hancağız Barajı: Nizip Bozalioğlu köyü civarında Nizip çayı üzerinde inşası düşünülen toprak ağırlık tipli baraj 12000 hektarlık araziyi sulayacaktır.

Kemnin Barajı: Kilis Elbeyli arasında Balık Suyu üzerinde kaya dolgu tipinde 2845 hektarlık araziyi sulayacak bir baraj düşünülmüştür.

Seve Barajı: Kilis Sinnep suyu üzerinde kurulacak Atırojman dolğu tipi baraj 1810 hektarlık araziyi suluyacaktır.

Yavuzeli Barajı: Merzimen Çayı üzerinde kurulacak Anroşman tipi baraj 2500 hektarlık sahayı sulayacaktır.

Gaziantep İli topraklarının üçte birini verimli ovalarla kaplıdır. İklim durumu yılda iki mahsul alınmasına müsaittir.

Bu ovaları sulayacak sular ise yetersizdir. Kurulacak tesisler sayesinde kısa bir zamanda maliyetin çok üstün de millî gelir artışı olacaktır. Yapılmakta olan etütlerin sıklaştırılması, tesislere başlanmasını candan dileriz.

H. Y.

NOT: Yukarıdaki bilgiler Gaziantep Valiliğinin 1966 yılı raporundan alınmıştır.